Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ulkorajaliikenteen maahantulon rajoituksia jatketaan 10.4. asti

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2022 14.33
44/2022

Koronapandemia jatkuu edelleen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi ulkorajaliikenteen maahantulon rajoituksia jatketaan kuukaudella, 10.4. asti. Schengen-alueen ulkopuolelta tulevien risteilyalusten matkustajien rajoituksia lievennetään. Valtioneuvosto päätti muutoksista istunnossaan 10. maaliskuuta. Ne tulevat voimaan 14.3.

Rajoituksia lievennetään 14.3. alkaen niin, että EU- tai Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvien risteilyalusten matkustajat voivat käydä maissa Suomessa, jos heillä on todistus hyväksytystä covid-19-rokotussarjasta tai EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä. Todistusta ei edellytetä Suomen kansalaisilta eikä Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta.

Käytännössä risteilymatkustajiin sovelletaan jatkossa samoja maahantulon edellytyksiä kuin muihinkin kolmansista maista saapuviin. Tällä hetkellä näiden matkustajien maissakäynti ei ole lainkaan sallittua. EU- ja Schengen-valtioista saapuvien risteilymatkustajien maissakäynti on sallittua rajoituksitta jo nykyisin.

Muilta osin rajoitukset säilyvät ennallaan.

Tartuntatautilain mukaiset vaatimukset koskevat kaikkia matkustajia


Tartuntatautilain mukaisesti jokaisella Suomeen saapuvalla matkustajalla pitää olla jokin näistä kolmesta todistuksesta: rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronataudista tai negatiivinen testitodistus (alle 72 tuntia). Jos matkustajalla ei ole mitään edellä mainituista todistuksista, hänet ohjataan koronatestiin maahantulopisteellä. 

Vaatimukset koskevat eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä henkilöitä.

Suomalaisten matkailijoiden tulee myös huomioida, että vaikka Suomeen pääsee ilman testiä, muilla mailla ja lentoyhtiöillä voi olla omia testivaatimuksia.

Lisätietoja:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]
Jos sinulla on kysyttävää hyväksytyistä rokotteista tai karanteeni- tai testivaatimuksista, ota yhteyttä Valtioneuvoston koronainfo -palvelupuhelimeen 0295 535 535 tai käy THL:n verkkosivuilla.


 

 
Sivun alkuun