Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Ulkorajaliikenteen maahantulon rajoituksia jatketaan 13.3. asti

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2022 13.36
Tiedote 24/2022

Koronapandemia jatkuu edelleen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi ulkorajaliikenteen maahantulon rajoituksia jatketaan 13.3. asti. Rajoituksiin tehdään kuitenkin joitakin helpotuksia. Valtioneuvosto päätti muutoksista istunnossaan 10.2. ja ne tulevat voimaan 15.2. 

Rajoituksia muutetaan niin, että EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta ei enää täyden rokotussarjan lisäksi edellytetä negatiivista koronatestitulosta. Voimassa oleva todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista vaaditaan kuitenkin edelleen maahantulon edellytyksenä eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Rajavartiolaitos ei vaadi edellä mainittuja todistuksia maahantulon edellytyksenä kolmannesta maasta saapuvilta Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Maahantulo on myös jatkossa sallittua ilman rajoituksia EU:n vihreän listan maiden ja alueiden asukkaille. Vihreän listan mailla tarkoitetaan riittävän hyvässä tautitilanteessa olevia maita, joiden osalta Euroopan unionin neuvosto on päättänyt sallia vapaan matkustamisen EU:n alueelle.

Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen palautettu sisärajavalvonta päättyi 31.1. Myös Schengen-alueen ulkopuolisia EU-maita koskevat maahantulon rajoitukset poistuivat kokonaan 1.2. alkaen sisärajavalvonnan päättymisen vuoksi.

Tartuntatautilain mukaiset vaatimukset koskevat kaikkia matkustajia

Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin aluehallintovirastojen tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista ja tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä.

Jokaisella Suomeen saapuvalla matkustajalla pitää olla jokin näistä kolmesta todistuksesta: rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronataudista tai negatiivinen testitodistus (alle 72 tuntia). Jos matkustajalla ei ole mitään edellä mainituista todistuksista, hänet voidaan ohjata koronatestiin.

Vaatimukset koskevat eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä henkilöitä.

Suomalaisten matkailijoiden tulee myös huomioida, että vaikka Suomeen pääsee ilman testiä, muilla mailla ja lentoyhtiöillä voi olla omia testivaatimuksia.

Lisätietoja:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Jos sinulla on kysyttävää hyväksytyistä rokotteista tai karanteeni- tai testivaatimuksista, ota yhteyttä Valtioneuvoston koronainfo -palvelupuhelimeen 0295 535 535 tai käy THL:n verkkosivuilla.

 
Sivun alkuun