Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Uusi tietojärjestelmä auttaa torjumaan rikollisuutta ja paikallistamaan kadonneita Schengen-alueella

Sisäministeriö 9.4.2013 15.31
Uutinen

Poliisin tiedote

Suomessa on otettu käyttöön Schengen-tietojärjestelmän uudistettu versio SIS II.

Järjestelmä auttaa kansallisia lainvalvonta- ja hallintoviranomaisia suojelemaan paremmin Schengenin aluetta, torjumaan rikollisuutta ja paikallistamaan kadonneita henkilöitä.

– Järjestelmän avulla Schengenin alueen ulkorajoilla tehtävistä sekä Schengenin alueen sisäisistä tarkastuksista vastaavat kansalliset rajavartio-, tulli- ja poliisiviranomaiset voivat välittää ilmoituksia etsintäkuulutetuista tai kadonneista ihmisistä ja esineistä, kuten varastetuista autoista ja asiakirjoista, poliisijohtaja Kari Rantama Poliisihallituksen kansainvälisen yksiköstä kertoo.
SIS II-tietojärjestelmään pääsevät kansalliset lainvalvonta-, oikeus- ja hallintoviranomaiset. Viranomaiset saavat tutustua vain niihin tietoihin, joita he tarvitsevat tehtäviensä suorittamisessa.

Eurooppalaisilla virastoilla Europolilla ja Eurojustilla on rajalliset käyttöoikeudet järjestelmään.

Miten henkilötietojen suoja taataan?

Jokaisen SIS II-järjestelmää käyttävän maan viranomaiset ovat velvollisia tarkistamaan järjestelmään syöttämiensä tietojen laadun. Jos henkilöstä tallennetaan henkilötietoja, hänellä on oikeus pyytää pääsyä tietoihin ja varmistaa niiden olevan oikeita ja laillisesti syötettyjä.

Korjaamista voi pyytää missä tahansa Schengenmaassa ottamalla yhteyttä yleensä kansalliseen tietosuojaviranomaiseen tai alueen ulkopuolella Schengen-maan konsulaattiin.

Lisätiedot: Poliisijohtaja Kari Rantama Poliisihallitus, p. 071 87 81730.

Lisätietoa SIS II-järjestelmästä osoitteessa http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/sisii
 

Sivun alkuun