Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU:n työpolitiikan valmistelijat kokoontuvat Helsingissä 17.9.

arbets- och näringsministeriet
Julkaisuajankohta 12.9.2019 10.30
Uutinen

Työllisyyskomitealla on tärkeä rooli EU-maiden työministereiden kokousten valmistelijana. Suomen nostamana aiheena työllisyyskomitea käsittelee heikossa työmarkkina-asemassa olevien ryhmien työllistymistä.

Työllisyyskomitea (EMCO, Employment Committee) koostuu kunkin EU-maan ja Euroopan komission työpolitiikan asiantuntijoista.

Helsingin kokouksen pääaiheena työllisyyskomitea keskustelee siitä, miten lisätä työmarkkinoiden syrjimättömyyttä ja parantaa heikossa asemassa olevien ryhmien mahdollisuutta työllistyä. Aihe on Suomelle tärkeä.      

- Useissa jäsenmaissa on samaan aikaan merkkejä työvoimapulasta ja ryhmiä, joiden on vaikea päästä työhön, vaikka halua ja kykyä olisi, valottaa erityisasiantuntija ja työllisyyskomitean jäsen Tallamaria Maunu TEM:stä.

- Heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen tukee myös Suomen ajamaa kestävän kasvun ajatusta, Maunu jatkaa.

Työllisyyskomitean käsittely toimii pohjana päätelmille, jotka Suomi valmistelee tästä aiheesta EU-maiden työministereiden joulukuun kokousta varten. Päätelmät ovat lainsäädäntöä pehmeämpi poliittisen ohjauksen väline, joita kulloinenkin EU-puheenjohtajamaa valmistelee ministerikokouksiin tärkeänä pitämistään aiheista.

EU:lla on rajattu rooli työllisyys- ja sosiaalipolitiikassa

Päätelmien laatiminen on tyypillinen tapa vaikuttaa EU:n työpolitiikan sektorilla. Työllisyys- ja sosiaalipolitiikka kuuluvat jäsenvaltioiden päävastuulle, ja siksi EU-tason lainsäädäntöä on tehty vain miniminormeista ja -oikeuksista.

- Työpolitiikassa EU:n rooli on vertaisoppimisessa, hyvien käytäntöjen levittämisessä, yhteisten tavoitteiden asettamisessa ja edistyksen seuraamisessa, Maunu kertoo.

Juuri tätä työtä työllisyyskomitea vie Helsingin kokouksessaankin eteenpäin. Marraskuussa alkaa uusi eurooppalainen ohjausjakso eli noin vuoden mittainen koordinaatiosykli. Sen aikana jäsenmaat mukauttavat kansallisen politiikkansa, myös työpolitiikan sektorilla, EU-tasolla sovittuihin tavoitteisiin ja sääntöihin.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Tallamaria Maunu, TEM, p. 0295 047 193

 
Sivun alkuun