Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ryhdin tekijät
Tahtotilan luojat petaavat merkittävää yhteiskunnallista muutosta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.3.2021 11.48

Tutustu Ryhdin tekijöihin! Tässä esittäytyy Satu Taskinen Ympäristöministeriöstä.

Hei, kuka olet? 

Moi! Nimeni on Satu Taskinen. Toimin erityisasiantuntijana rakennetun ympäristön osastolla, lähiympäristö ja asuminen -yksikössä. Toimin Ryhti-hankkeessa tahtotilaa edistävässä osiossa. Aloitin hankkeessa tämän vuoden alussa.

Motivoidun erityisesti siitä, että eri sidosryhmät ja hallinnonalat saadaan toimimaan yhä enemmän kohti yhteistä tavoitetta ja että luomme todistettavasti asiakasystävällisiä ratkaisuja. Digi on ymmärrettävästi useille hieman luotaan työntävä juttu. Omalta osaltani olen huomannut, että digi valottaa parhaimmillaan niitä kohtia, joissa eri tahot voivat tehdä yhteistyötä. Se on oikeastaan kehityksen taustalla oleva menetelmä.

Keitä tiimiisi kuuluu?

Tahtotila-tiimissä on lisäkseni neuvotteleva virkamies Minna Perähuhta ja viestintäasiantuntija Annukka Lyra. Tahtotilaa tehdään kuitenkin yhdessä koko Ryhti-hanketiimin, tahtotilaa rakentavien järjestöjen sekä sidosryhmien kanssa.

Mitä teette?

Iso yhteiskunnallinen muutos edellyttää sitä, että yksityinen ja julkinen sektori tekevät tiimityötä. Työmme on siis pitkälti vuorovaikutusta eri sidosryhmien ja osapuolien kanssa siitä, millainen muutos halutaan saada aikaan rakennetun ympäristön digitalisaatiossa. Hankkeen toteutus edellyttää tiivistä dialogia ministeriöiden, muutoksen kohteena olevien valtion viranomaisten, maakuntien liittojen, kuntien ja alan toimijoiden kesken.

Missä vaiheessa työ etenee?

Tahtotilaa alettiin luoda jo toissa vuonna muun muassa sidosryhmätapaamisina. Nyt kiristämme entisestään tahtia, kun tiimin resurssit on saatu vahvistettua ja kun rakennetun ympäristön tietojärjestelmää ja alustaa aletaan määritellä tänä keväänä. Tarkoitus on, että sidosryhmien tarpeet saadaan osaksi järjestelmän toteutuksen määritystä. Sidosryhminä ovat niin yksityinen kuin julkinen sektori. Muiden ministeriöiden kanssa käymme koko ajan myös neuvotteluja siitä, miten saamme eri hallinnonalojen tarpeet huomioitua.

Millaiset tavoitteet teillä on?

Tavoitteena on saada aikaiseksi asiakaslähtöinen ratkaisu, jossa tieto virtaa luotettavasti ja hallitusti rakennetun ympäristön ekosysteemissä julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä. Tarkoituksena on, että tieto tuotetaan vain kerran, jonka jälkeen muut käyttäjät voivat hyödyntää ja rikastaa sitä. Esimerkiksi kunnan tarvitsisi toimittaa tieto valtion suuntaan vain kerran. Tämä kaikki ei todennäköisesti ole mahdollista vielä vuoden 2023 loppuun mennessä, kun Ryhti-hanke päättyy. Luotsaamme tahtotilaa kuitenkin tätä pidemmälle, jotta saisimme aikaiseksi kaikkien kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun. Meille on tärkeää myös se, että yksityinen sektori voi kehittää mitä huikeimpia palveluita, kunhan tieto on saatu yhteentoimivasti saataville.

Millaiset ovat tunnelmat?

Motivoituneet. Työtä riittää paljon, mutta se on erittäin palkitsevaa. Rakennetun ympäristön alalla on odotettu digitalisaation tuomaa muutosta jo pitkään, ja nyt meillä on viimein resursseja edistää sitä. Yhdessä onnistumme!

Haluatko kertoa itsestäsi jotain muuta?

Vapaa-ajalla tykkään muun muassa liikkua luonnossa ja matkustaa. Tosin nyt matkustus on vaihtunut meditointiin.

 
Sivun alkuun