Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sananvapauden suurtapahtuma kokoaa Helsinkiin yli 1100 media-ammattilaista eri puolelta maailmaa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 26.4.2016 15.59
Tiedote

Tiedote 80/2016
26.4.2016

Suomi isännöi toimittajille ja media-alan ammattilaisille suunnattua Unescon Maailman lehdistönvapauden päivän tapahtumaa World Press Freedom Day Helsingissä 3.–4. toukokuuta.

Tapahtumaan odotetaan yli 1100 osanottajaa yli sadasta maasta. Tapahtuma järjestetään nyt 25. kerran ja ensi kertaa Pohjoismaassa. Tapahtuman suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka jakaa tapahtumassa myönnettävän Unescon Guillermo Cano -palkinnon azerbaidžanilaiselle toimittajalle Khadija Ismayilovalle. Tapahtuman avajaisissa puhuvat pääministeri Juha Sipilä, Unescon pääjohtaja Irina Bokova ja Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Tapahtuman teemana tiedonvapaus

Suomi on lehdistönvapauden mallimaa ja on pitänyt lehdistönvapausindeksin kärkipaikkaa vuodesta 2009. Kuluvana vuonna vietetään pohjoismaisen painovapausasetuksen 250-vuotisjuhlaa ja siksi Maailman lehdistönvapauden päivän pääteemaksi on valittu Access to Information and Fundamental Freedoms – This is Your Right! Seminaarissa käsitellään muun muassa toimittajien turvallisuuteen, etiikkaan, yksityiseen suojaan ja vihapuheeseen liittyviä kysymyksiä.

Tänä vuonna konferenssissa käsitellään ensimmäistä kertaa lehdistönvapauden rinnalla myös taiteilijoiden ilmaisunvapautta ja näiden suhdetta toisiinsa. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen osallistuu kahteen teemaan koskevaan seminaariin. Maanantaina 2. toukokuuta ministeri Grahn-Laasonen keskustelee konferenssin sivutapahtumassa yhdessä muiden pohjoismaisten kulttuuriministerien sekä Unescon pääjohtajan Irina Bokovan ja presidentti Tarja Halosen kanssa taiteellisesta vapaudesta digitaalisessa ympäristössä. Seminaari on osa Suomen puheenjohtajuutta Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Maanantai-iltapäivänä ministeri Grahn-Laasonen osallistuu mediakasvatusseminaariin, jonka aiheena on informaatiolukutaito Baltiassa ja Pohjoismaissa. Tiistaina 3.toukokuuta ministeri Grahn-Laasonen avaa taiteilijoiden ilmaisunvapautta ja liikkuvuutta käsittelevän rinnakkaisistunnon Is Artistic Freedom a New Development Challenge.

Pääjohtaja Bokova tapaa kahdenvälisesti ulkoministeri Timo Soinin sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan.

Suomi tukee yli 50 toimittajan osallistumista konferenssiin

Vastaava Unescon tapahtuma järjestetään ensi vuonna Jakartassa, Indonesiassa. Ulkoministeriö on kutsunut neljä indonesialaista nuorta toimittajaopiskelijaa perehtymään Youth News Room -hankkeeseen osana valmistautumista ensi vuoden tapahtumaan.

Ulkoministeriö on myös kutsunut yli 20 kehitysmaista tulevaa toimittajaa tapahtumaan ja järjestää viikon aikana Suomessa myös muuta sananvapausteemaan liittyvää ohjelmaa. Toimittajille tarjotaan mahdollisuuksia tavata kollegoita eri puolilta maailmaa sekä tutustua muun muassa suomalaiseen mediakenttään, sananvapauden perinteeseen ja koulujärjestelmään. Teemavierailuun osallistuu toimittajia seuraavista maista: Myanmar, Afganistan, Nepal, Thaimaa, Namibia, Kenia, Somalia, Tansania, Egypti, Tunisia, Libya, Etiopia, Sambia, Botswana, Mosambik, Nigeria, Honduras.

Lisäksi ulkoministeriö on kutsunut noin 20 toimittajaa Euroopasta ja lähialueilta.

Ulkoministeriö järjestää yhteistyössä Freedom Online Coalitionin (FOC) kanssa ihmisoikeuksien suojaa verkkoympäristössä käsittelevän erillisen seminaarin. Toisessa ulkoministeriön erillistapahtumassa käsitellään Suomen tukeman ja Unescon toteuttaman ilmaisunvapaushankkeen tuloksia Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Pääluennot Finlandia-salissa ovat katsottavissa suorana lähetyksenä Unescon sivulla osoitteessa http://en.unesco.org/world-press-freedom-day-2016.

Twitterissä tapahtumaa voi seurata #WPFD2016

Lisätietoja:

  • Unescon konferenssi: kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström (OKM), puh. 0295 330 114, lähetystöneuvos Henna Knuuttila (UM), puh. 0295 351 425.
  • Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän ilmaisunvapaushanke: tarkastaja Suvi Sipilä, puh. 0295 351 758.
  • Mediavierailut: yksikönpäällikkö Johanna Kotkajärvi, puh. 050 4010 380.
  • FOC-seminaari: Ritva Bäckström, puh. 0295 351 799.
 
Sivun alkuun