Hyppää sisältöön

YK:n uusi päätöslauselma peräänkuuluttaa rauhanvälityksen tehokkaampaa hyödyntämistä konfliktien ratkaisussa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2016 14.01 | Julkaistu suomeksi 13.9.2016 klo 16.10
Tiedote

Tiedote 170/2016
13.9.2016

YK:n yleiskokous hyväksyi 9. syyskuuta New Yorkissa Suomen esittelemän YK:n neljännen päätöslauselman rauhanvälityksestä.

Ulkoministeri Timo Soini pitää päätöslauselmaa tärkeänä askeleena pyrkimyksessä vahvistaa rauhanvälitystä ja sen hyödyntämistä konfliktien ratkaisussa.

"Entistä monitahoisemmat ja vaikutuksiltaan laaja-alaisemmat konfliktit asettavat kovia odotuksia ja haasteita rauhanvälitykselle. Pienetkin edistysaskeleet vahvistavat luottamusta ja voivat pelastaa ihmishenkiä. On tärkeää, että rauhanvälityksen mekanismeja hyödynnetään täysimittaisesti konfliktien ratkaisussa ja että YK, alueelliset järjestöt, valtiot ja kansalaisyhteiskunnan toimijat kehittävät järjestelmällisesti rauhanvälityksen kapasiteettiaan", ulkoministeri Soini sanoo.

Suomen ja Turkin johdolla neuvotellulla päätöslauselmalla pyritään lisäksi vahvistamaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja koordinaatiota sekä lisäämään kansalaisyhteiskunnan ja naisten osallistumista konfliktien ennaltaehkäisyyn ja niiden ratkaisuun.

"Kestävän rauhan edellytyksenä on, että kaikki osapuolet, joita konflikti koskettaa sitoutuvat noudattamaan rauhansopimusta ja tekemään töitä sen eteen, että rauha säilyisi. Tämä merkitsee sitä, että ne on otettava mukaan rauhanprosessin eri vaiheisiin.”

Yleiskokouksen päätöslauselma valmisteltiin Suomen ja Turkin vetämässä YK:n rauhanvälityksen ystäväryhmässä, joka esitteli sen YK:n yleiskokoukselle heinäkuun alussa. Neuvottelujen kuluessa monet valtiot ovat huomioineet rauhanvälityksen ensisijaisen roolin konfliktien ratkaisussa ja ennaltaehkäisyssä.

Uusi päätöslauselma vahvistaa edelleen Suomen roolia kansainvälisen rauhanvälityksen kehittäjänä. Suomi jatkaa määrätietoista panostusta kansainväliseen rauhanvälitystoimintaan ja kehittää ja vahvistaa kansallisen dialogi- ja rauhanvälityskapasiteetin rakentamista valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaisesti.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Mervi Kultamaa, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. 050 308 2824, lähetystöneuvos Kaisa-Reetta Karhu, YK-edustusto, New York, puh. +1 917 294 3917.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Sivun alkuun