Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallitusohjelman seuranta
Marinin hallituksella edessään kiireinen syksy

Valtioneuvoston kanslia 3.9.2021 13.00
Marinin hallituksella edessään kiireinen syksy

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman toimeenpano on puolessa välissä. Juhannuksen jälkeisinä kesäkuukausina valmistui kotimaisen kalan edistämisohjelma ja kansallinen toimeenpano-ohjelma 2050-päätöslauselman  - Nuoret, rauha ja turvallisuus - toteuttamisesta. Syksyllä tahti kiihtyy, ja suunnitelmassa on noin 50 kirjauksen valmistuminen. Jouluun mennessä hallituksen toimintasuunnitelmasta pitäisi olla valmiina jo kaksi-kolmasosaa. 

Syksyn isoihin päätöksiin kuuluu keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelma sekä ilmasto- ja energiastrategian päivitys. Myös luonnonsuojelulain uudistus valmistuu loppuvuodesta. 

Uusista työllisyystoimista linjataan syyskuun budjettiriihessä. Kansliapäälliköiden ryhmä tuottaa riiheen hallitukselle selvitys nopeavaikutteisista toimista osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi.

Valtioneuvoston kanslian kesäkuussa asettaman parlamentaarisen TKI-työryhmän tehtävänä on vuoden loppuun mennessä selvittää vaihtoehtoja pitkäjänteiseen t&k-rahoituksen kasvattamiseen. 
Hallituksen on myös tarkoitus antaa syksyn aikana eduskunnalle esitys teollisuuden sähköistämistueksi. Se kannustaa entistä tehokkaammin hiilineutraaliin tuotantoon ja energiaintensiivisten yritysten sähköistämiseen kustannuskilpailukyky huomioiden. 
 
Sote-uudistuksen valmistelu on lakien hyväksymisen jälkeen täydessä vauhdissa. Syksyn aikana on tarkoitus vahvistaa kotihoidon resursseja ja laatua sekä tiukentaa hoitotakuuta perusterveyden-huollossa.

Syksyn aikana oppilas- ja opiskelijahuollon palveluja vahvistetaan kaikilla koulutusasteilla muuttamalla oppilas- ja opiskelijahuoltolakia. Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja ollaan lyhentämässä jo ennen positiivisen luottotietorekisterin käyttöönottoa. 

Lisäksi rahapelituotoilla tuetuille toimijoille valmistellaan korvaavaa rahoitusmallia, josta päätetään vuoden 2021 loppuun mennessä.

Sivun alkuun