Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Kotiutuslentoja Espanjasta, autokuljetuksia Venäjältä – edustustot auttavat koronakriisissä

Ulkoministeriö
7.5.2020 12.58
Tiedote

Espanja on suosituimpia matkakohteita ja talviaikaan koti kymmenille tuhansille suomalaisille. Myös Luoteis-Venäjällä asuu ja työskentelee paljon suomalaisia. Madridin-suurlähetystön konsuli- ja hallintopalveluvastaava Eeva Helminen sekä Pietarissa konsuliasioita hoitava Ville Linnala kertovat, miten koronakriisi näkyy edustustojen työssä.

Madridin-edustusto etsii tietoa ja neuvoo eteenpäin

Madridin-suurlähetystö toimii Espanjassa ja Andorrassa. Espanja on Ruotsin ja Viron jälkeen suomalaisten suosituin matkakohde, jossa käy vuosittain satoja tuhansia suomalaisia. Kymmenet tuhannet suomalaiset asuvat talvisin Aurinkorannikolla, Alicanten alueella ja Kanariansaarilla. Vakituisiakin suomalaisasukkaita on tuhansia. 

Espanjasta Suomeen on toukokuun puoliväliin mennessä järjestetty jo kuusi kotiutuslentoa. Edustusto on kartoittanut tarvetta kotiutuslentoihin matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetetyillä kyselyillä sekä tiedottanut lennoista.

Katso kaikki toteutuneet kotiutuslennot

Verkkosivulla ja erityisesti somekanavilla on jaettu tiuhaan tahtiin tietoa esimerkiksi lentotilanteesta ja Espanjan hätätilaan liittyvistä rajoituksista. Suurlähetystön konsulitiimi on avustanut matkailijoita neuvomalla sekä etsimällä ja välittämällä tietoa.

”Koska olemme olleet etätöissä ja suurlähetystön puhelinvaihde suljettuna, on kyselyt ohjattu sähköpostiin. Sinne tulee edelleen eniten yhteydenottoja, vaikka edustusto avasi puhelinpalvelun pari viikkoa sitten”, konsulipalveluvastaava Eeva Helminen kertoo. 

”Matkailijoiden ja Espanjassa asuvien suomalaisten kyselyt ovat koskeneet Suomeen paluuta lentäen ja maitse eri puolilta Espanjaa, maan sisällä liikkumista, mahdollisia kotiutuslentoja sekä lemmikkien kanssa Suomeen palaamista”, Helminen jatkaa.

Pietarin-pääkonsulaatissa korostuu rajan läheisyys

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin toimialue kattaa Luoteis-Venäjän alueet etäisimpinä kolkkina Komi ja Kaliningrad. Alueella on runsaasti suomalaisia matkailijoita sekä pysyvämmin asuvia Suomen kansalaisia esimerkiksi työn, opiskelun tai perhesiteiden vuoksi. 

Suomalaisia on alueella edelleen muutamia satoja, mutta tarkkaa lukumäärää on vaikea sanoa. Osa ei voinut lähteä perhesyistä, koska huhtikuussa Venäjän kansalaiset eivät päässeet poistumaan Venäjältä. Tämä iski erityisesti perheisiin, jossa on molempien maiden kansalaisia. 

Rajoitukset askarruttavat 

Koronavirustilanteen edetessä sekä Suomi että Venäjä ottivat käyttöön erilaisia rajoituksia asteittain. 

”Suomalaiset tiedustelevat paluumahdollisuuksista Suomeen, Venäjän kansalaiset kyselevät, miten rajoitukset vaikuttavat heidän vierailuihinsa ja kolmansien maiden kansalaisia kiinnostaa mahdollisuus matkustaa Suomen kautta kotimaahansa.  Osa on yhteydessä Suomen pääkonsulaattiin sen vuoksi, että he eivät saaneet oman maansa viranomaisia kiinni”, kertoo konsulipalveluvastaava Ville Linnala

”Tiukassa tilanteessakin meillä pidetään asiakaspalvelua tärkeänä, ja kaikkiin tiedusteluihin on vastattu parhaan tiedon mukaan”, Linnala toteaa.

Kotiutuksia yhteistyössä

Pietarin ja Helsingin välillä kulkenut Allegro-juna lopetti nopealla aikataululla liikenteen, ja jo aiemmin lennot Venäjältä ulkomaille vähenivät ja lopulta loppuivat käytännössä kokonaan. Myös risteilylaivat ja reittiliikenteen linja-autot lopettivat yhteydet Venäjän ja Suomen välillä.

Pietarin pääkonsulaatti aloitti yhteistyössä suomalaisen kuljetusyrityksen kanssa kotiutusvuorot Suomeen. Kuljetuspalveluiden kautta useat Suomen kansalaiset ovat päässeet palaamaan Suomeen ja eri EU- ja ETA-maiden kansalaiset takaisin kotimaihinsa. 

EU- ja Pohjoismaiden yhteistyö arvossaan

Tiivis EU/ETA-yhteistyö on kerännyt laajalti kiitosta EU-maiden välisestä solidaarisuudesta vaikeassa tilanteessa. Pietarin pääkonsulaatti on yhteydessä muiden maiden edustustoihin päivittäin vallitsevaan koronatilanteeseen liittyen.

Myös Espanjassa Euroopan maiden konsuleilla on aktiivinen ja erittäin hyödyllinen WhatsApp-ryhmä, jossa tietoja vaihdetaan matalalla kynnyksellä. Samoin pohjoismailla on oma ryhmänsä. Yhteistyö on hyvää ja välitöntä, ja vertaistukea on aina tarjolla.

Artikkeli on kolmas osa juttusarjasta, joka kertoo ulkoministeriön työstä koronakriisin aikana Suomessa ja maailmalla. 
 

Afganistan Ahvenanmaa Alankomaat Albania Algeria Andorra Angola Antigua ja Barbuda Argentiina Armenia Australia Bahama Bahrain Bangladesh Barbados Belgia Belize Benin Bermuda Bhutan Bolivia Botswana Brasilia Brunei Bulgaria Burkina Faso Burundi Chile Costa Rica Djibouti Dominica Dominikaaninen tasavalta Ecuador Egypti El Salvador Eritrea Espanja Etelä-Afrikka Etelä-Korea Etiopia Filippiinit Gabon Gambia Georgia Ghana Grenada Guatemala Guinea Guinea-Bissau Guyana Haiti Honduras Hongkong Indonesia Intia Irak Iran Irlanti Islanti Iso-Britannia Israel Italia Itävalta Jamaika Japani Jemen Jordania Kamerun Kanada Kap Verde Kazakstan Kenia Keski-Afrikan tasavalta Kiina Kirgisia Kiribati Kolumbia Komorit Kongon demokraattinen tasavalta Kosovo Kreikka Kroatia Kuuba Kuwait Kypros Laos Latvia Lesotho Libanon Liberia Libya Liechtenstein Liettua Luxemburg Macao Madagaskar Malawi Malediivit Malesia Mali Malta Marokko Marshallinsaaret Mauritania Mauritius Meksiko Mikronesia Moldova Monaco Mongolia Montenegro Mosambik Namibia Nauru Nepal Nicaragua Niger Nigeria Norja Norsunluurannikko Oman Pakistan Panama Papua-Uusi-Guinea Paraguay Peru Pohjois-Korea Portugali Puola Päiväntasaajan Guinea Qatar Ranska Romania Ruanda Ruotsi Saint Kitts ja Nevis Saint Lucia Saint Vincent ja Grenadiinit Saksa Salomonsaaret Sambia Samoa San Marino Saudi-Arabia Senegal Serbia Seychellit Sierra Leone Singapore Slovakia Slovenia Somalia Sri Lanka Sudan Suomi Suriname Sveitsi Swazimaa Syyria Tadžikistan Taiwan Tansania Tanska Thaimaa Togo Tonga Trinidad ja Tobago Tunisia Turkki Turkmenistan Tuvalu Uganda Ukraina Unkari Uruguay Uusi-Seelanti Uzbekistan Valko-Venäjä Vanuatu Vatikaani Venezuela Venäjä Vietnam Viro Yhdysvallat Zimbabwe koronavirukset palvelut
Sivun alkuun