Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Ministeri Mikkonen tyytyväinen komission esitykseen EU:n ilmastotavoitteesta: Tiukempi tavoite on myös Suomen etu

Ympäristöministeriö 16.9.2020 11.41
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen on tyytyväinen Euroopan komission esittämään uuteen ilmastotavoitteeseen. Mikkosen mukaan vähintään 55 päästövähennystavoite vuoteen 2030 mennessä on myös Suomen etu.

”Tiukempi EU-tason tavoite auttaa meitä saavuttamaan omat tavoitteemme, tasaa pelikenttää ja luo markkinoita puhtaiden ratkaisujen viennille”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen toteaa.

”Vähintään 55 prosentin päästövähennys on paremmin linjassa EU:n hiilineutraaliustavoitteen kanssa ja vastaa sitä, mitä Suomi on ajanut yhdessä muiden kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa kannattavien EU-maiden kanssa”, Mikkonen jatkaa.

Komissio julkisti esityksensä EU:n ilmastotavoitteiden kiristämisestä puheenjohtaja Ursula von der Leyenin unionin tilaa koskevan puheen yhteydessä keskiviikkona 16.9. Kokonaisuudessaan tiedonanto julkaistaan torstaina 17.9. Sitä täydentää kattava EU-tason vaikutustenarviointi, joka osoittaa, että päästöjen vähentäminen vähintään 55 prosentilla on paitsi mahdollista myös hyödyllistä EU:n tulevaisuudelle.

”55 prosentin päästövähennys tulee nähdä minimitavoitteena. EU:n ja kansalliset päästövähennystoimet on säädettävä niin, että tavoite ylitetään. Siihen tarvitaan mittavia investointeja, joita vauhditetaan kohdentamalla EU:n elpymistukia hiilineutraaliin siirtymään. Näin luodaan puhtaampaa ympäristöä ja uusia työpaikkoja sekä edistetään vihreää kasvua”, Mikkonen korostaa.

Tällä hetkellä EU on sitoutunut vähentämään päästöjään vähintään 40 % vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Komission arvioiden mukaan jo nykyisin toimin päästöt voivat vähentyä 47 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

EU:n päästövähennystavoite on samalla EU:n panos Pariisin ilmastosopimukseen. Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti kaikkien osapuolten tulee päivittää päästövähennystavoitteensa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Komission esitys käynnistää jäsenmaiden väliset neuvottelut. Esityksestä keskustellaan muun muassa EU:n ympäristö- ja ilmastoministerien epävirallisessa kokouksessa Berliinissä kuunvaihteessa.

”Euroopan unionin pitää näyttää johtajuutta ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja siksi on tärkeää, että tavoitteesta sovitaan mahdollisimman pian. Esimerkillämme voimme vaikuttaa siihen, että myös muut maat kiristävät tavoitteitaan. Suomi jatkaa aktiivista työtä tämän eteen niin EU:n sisällä kuin kansainvälisesti”, Mikkonen toteaa.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. +358 295 250 091, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Marjo Nummelin, p. +358 295 250 227, [email protected]

Sivun alkuun