Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Puolustusministeriö osallistuu tekoäly-yhteistyöhön yhdentoista muun maan kanssa

Puolustusministeriö 15.9.2020 16.55
Tiedote

Yhdysvaltojen puolustusministeriön alaisuudessa toimiva Joint Artificial Intelligence Center (JAIC) on kutsunut Suomen osallistumaan tekoäly-yhteistyöhön yhdessä yhdentoista muun maan kanssa muun muassa edistämään tekoälyn vastuullista käyttöä ja jakamaan parhaita käytäntöjä tekoälyyn liittyvien eettisten periaatteiden käyttöönotossa. Yhteistyön käynnistävä kokous järjestetään virtuaalisena 15.-16. syyskuuta. Puolustusministeriön ja Puolustusvoimien edustajat osallistuvat kokoukseen puolustusministeriön tietohallintojohtaja Mikko Soikkelin johdolla.

Yhteistyö on linjassa puolustusministeriön aikaisemmin tänä vuonna julkaisemien tekoälyratkaisujen kehittämisen strategisten linjausten kanssa. Linjausten tavoitteena on osaltaan varmistaa pysyminen mukana kansainvälisessä kehityksessä, jossa kyky kerätä ja hallita dataa sekä analysoida sitä päätöksenteon tueksi, on yksi sotilaallisen suorituskyvyn osa-alue, mutta liittyy myös virastotyön tukeen. Käsiteltävän tiedon määrä on kasvaa koko ajan, mikä edellyttää jatkuvasti tehokkaampia menetelmiä sen käsittelyyn. Tekoälykyvykkyyksien kehittäminen on osa kansallisen puolustuskyvyn ylläpitoa ja kehittämistä.

Strategisten linjausten mukaisesti kehittäminen kohdistuu hallinnollisiin edellytyksiin, osaamiseen sekä tekniseen toteutuskykyyn. Hallinnollisia edellytyksiä ovat muun muassa tekoälyn käyttöön liittyvät eettiset periaatteet ja lainsäädäntö. Puolustushallinto sitoutuu noudattamaan hallinnonalaa velvoittavia kansainvälisoikeudellisia ja eettisiä velvoitteita kaikessa tekoälykyvykkyyksien kehittämisessä. Tämä tarkoittaa myös aktiivista osallistumista aiheesta käytävään keskusteluun.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa tietohallintojohtaja Mikko Soikkeli, puh. 0295 140 157.

Palaa sivun alkuun