Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Studerande planerade mat och dryck för Arktiska rådets utrikesministermöte

ulkoministeriö
Utgivningsdatum 20.5.2019 9.52
Nyhet

Arktiska rådets elfte ministermöte ordnades i Rovaniemi den 7 maj 2019. Finland stod värd för mötet och utrikesminister Timo Soini var mötets ordförande. Samtliga utrikesministrar för Arktiska rådets medlemsländer deltog i mötet. Vid arrangemangen kring utrikesministermötet följde man ett miljövänligt koncept. Maten som serverades mötesdeltagarna är en väsentlig del av hållbara mötesarrangemang. För matens del hade utrikesministeriet ett nära samarbete med både lokala aktörer och med yrkeshögskolan Haaga-Helia.

Kuva: Jouni Porsanger Arktisen neuvoston ulkoministerikokous järjestettiin Lappi Areenalla Rovaniemellä 7. toukokuuta. Kokous päätti Suomen puheenjohtajakauden. Kuva: Jouni Porsanger

 

Miljövänliga möten är ett koncept som utvecklats av utrikesministeriets team för ordförandeskapet i Arktiska rådet och WWF Finland. Det handlar om att göra ansvarsfulla val när man beställer mat och dryck, att minska mängden avfall och matsvinn och att finna sätt att minska utsläppen i samband med möten.

Vid arrangemangen kring Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet som precis avslutats beaktade man miljön under två års tid. Övriga utrikesministeriet har tagit anvisningarna i bruk under våren.

Allt börjar med värderingar

Vid mötesarrangemangen ville man visa kunnandet hos unga finländska yrkesutbildade personer. Yrkeshögskolan Haaga-Helia kontaktades av Annariina Kukkonen, som är konferensansvarig i utrikesministeriets Arktisteam, med anledning av menyplanering i början av hösten 2018. I projektet deltog andra årets studerande till köksmästare inom ramen för ledarskapsutbildningen i matproduktion under ledning av lektor Jari Karjalainen.

De studerande Aleksi Lukka och Erika Helme ansåg att projektet var mycket intressant:

”Vi blev genast intresserade av uppdraget eftersom tillställningens värderingar motsvarade till fullo våra egna. Ansvarsfull, hälsosam, vegetarisk och god närproducerad mat som gjorts som handarbete är just det som inspirerar oss i arbetet.”

”Vi inledde planeringsprocessen med att kartlägga vad som är säsongsmat under våren, leva oss in i stämningen i Lappland och bekanta oss med WWF:s matguider. Det mest utmanande i planeringen var tidpunkten och platsen för mötet: det vårlika Lappland, vars natur först håller på att vakna upp.”

 

 Ruokatuotannon johtamisen 2. vuoden koulutusohjelman opiskelijat tekivät menusuunnittelun osana opintojaksotehtävää. Kuvassa vasemmalta oikealle: Erika Helme, Elli Pietilä, Ilkka Oksanen, lehtori Jari Karjalainen, Lotta Seppä, Neea Johansson, Ronja Laakkonen ja Aleksi Lukka sekä ulkoministeriöstä Katariina Prepula, Annariina Kukkonen ja Kalle Kankaanpää. Ruokatuotannon johtamisen 2. vuoden koulutusohjelman opiskelijat tekivät menusuunnittelun osana opintojaksotehtävää. Kuvassa vasemmalta oikealle: Erika Helme, Elli Pietilä, Ilkka Oksanen, Jari Karjalainen, Lotta Seppä, Neea Johansson, Ronja Laakkonen ja Aleksi Lukka sekä ulkoministeriöstä Katariina Prepula, Annariina Kukkonen ja Kalle Kankaanpää.

”Tiimityöskentely sujui hyvin ja olemme tyytyväisiä ja ylpeitä lopputuloksesta. Samoin viestintä ulkoministeriön kanssa sujui hyvin. Palaute oli asiallista, rakentavaa eikä muutoksia tarvinnut juurikaan tehdä. Oli ilo tehdä yhteistyötä ja jäi tunne, että toimeksiantajakin oli tyytyväinen”, toteaa vielä projektipäällikkönä toiminut Aleksi Lukka.

Vasemmalla kokousdelegaattien ja oikealla ministerien lounasmenu. Vasemmalla kokousdelegaattien ja oikealla ministerien lounasmenu. Tarjottavien alkuperä selvillä

Jotta voitiin olla varmoja siitä, että tarjoilut valmistettiin ympäristövastuullisista raaka-aineista, konferenssivastaava Kukkonen pyysi eri catering-yrityksiä listaamaan tarjoiluissa käytettävät raaka-aineet.

”Oli ilo nähdä, että esimerkiksi Arktikumissa 6.5. pidetyn ministeri-illallisen sekä 7.5. pidetyn jäähyväisvastaanoton raaka-aineet todellakin tulivat läheltä”, toteaa Kukkonen. ”Vaikka vastuullisuus kuuluu jo monen yrityksen toimintaan, ei sitä kuitenkaan aina mietitä loppuun asti. Tarjonnan sopeuttaminen kauden tuotteisiin ei välttämättä ole aina helppoa. Tässä onkin tilaajalla vastuu keskustella yhteistyössä palveluntarjoajien kanssa, mikä olisi vastuullisin valinta”, jatkaa Kukkonen.

Rovaniemen ulkoministerikokous järjestettiin Lappi Areenalla. Kokous 7.5. päättyi lounaaseen. Rovaniemen ulkoministerikokous 7.5. päättyi lounaaseen.

 

Kokouksissa tarjottu ruoka sai erittäin positiivisen vastaanoton, sitä kehuivat niin ministerit ja muut kokousvieraat kuin mediakeskuksessa työskennelleet toimittajatkin. Ympäristövastuullisuus on tullut kokouspöytiin jäädäkseen.

 

 

 

 

Ulkoministeriö kokoustaa jatkossa ympäristövastuullisesti

 
Sivun alkuun