Hyppää sisältöön

Suomen ja Viron hallitukset sopivat yhteistyön syventämisestä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 7.5.2018 18.15 | Julkaistu suomeksi 7.5.2018 klo 18.22
Tiedote 237/2018

Suomi ja Viro tiivistävät yhteistyötään liikenteen, digitaalisen yhteistyön, kulttuuristen yhteyksien sekä EU:n kestävän kasvun edistämisessä. Molemmat maat näkevät esimerkiksi maiden välille kaavaillun tunnelin merkittävänä mahdollisuutena, jolla toteutuessaan olisi pitkälle tulevaisuuteen heijastuvia myönteisiä vaikutuksia.

Suomen ja Viron hallitukset kokoontuivat ensimmäistä kertaa historiassa yhdessä Tallinnassa maanantaina 7. toukokuuta. Historiallinen juhlakokous oli samalla ensimmäinen kerta, kun Suomen hallitus matkusti ulkomaille kokoontuakseen toisen maan hallituksen kanssa. Tallinnan kokous oli myös osa molempien maiden satavuotisjuhlintaa.

Suomi ja Viro rakentavat ”siltoja”

Juhlakokous sopi lukuisista konkreettisista toimista, jotka vahvistavat Suomen ja Viron taloudellista ja kulttuurista kehitystä. Koska kaksi pientä maata ovat yhdessä paljon enemmän, niiden välisiä fyysisiä ja digitaalisia yhteyksiä kehitetään parantamalla liikenne- ja energiaverkkoja sekä digitaalista tiedonvaihtoa. Maat lisäävät myös yhteistä kulttuurivientiä ja helpottavat koulutusalan kansainvälistä markkinointiyhteistyötä.

Suomi ja Viro hakevat vauhtia talouskasvuun myös EU:sta. Suomi ja Viro sopivat, että ne toimivat entistä tiiviimmin yhdessä ja pyrkivät voimistamaan EU:n kestävää talouskasvua edistämällä esimerkiksi kauppaa, kiertotaloutta, Euroopan Digitaalistrategiaa sekä sisämarkkinoiden toimintaa.

Pääministeri Juha Sipilä totesi juhlakokouksen puheenvuorossaan, että Suomen ja Viron yhteistyö toimii jo nyt hyvänä mallina koko EU:n sisämarkkinoita kehitettäessä.

- Olemme saaneet sisämarkkinat toimimaan omalla alueellamme. Yhteistyömme ulottuu kaikille neljän vapauden osa-alueelle. Tämä päivä on osoittanut, että kahdenvälisessä yhteistyössämme on edelleen valtavasti mahdollisuuksia tarjoten yrityksillemme liiketoimintamahdollisuuksia sekä sujuvoittaen kansalaistemme arkea, pääministeri Sipilä sanoi.

- Näen ”sillan” myös maidemme EU-puheenjohtajuuksien välillä. Kiitän Viroa erittäin hienosta ja tuloksekkaasta työstä puheenjohtajuuskaudellanne. Olen iloinen havaitessani, että te saitte puhallettua uutta henkeä ”Digitaaliseen Eurooppaan”.  Tämä tulee varmasti olemaan yksi keskeisimmistä asioista myös Suomen puheenjohtajuuskaudella, pääministeri Sipilä totesi.

Suomen ja Viron hallitusten juhlakokouksen julkilausuma kokonaisuudessaan

Lisätietoja: Pääministerin erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU- ja Kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Pääministerin tiedotustilaisuuden verkkolähetys

Kuvia päivästä

Riigikantselei

Valtioneuvoston viestintä