Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomen johtama EU-yhteishanke kehittää Maavoimien arktista liikkuvuutta

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 21.7.2022 14.00
Tiedote
Euroopan komissio on myöntänyt 20.7.2022 Euroopan puolustusrahastosta (European Defence Fund, EDF) noin 95 miljoonaa euroa teollisuuskonsortiolle, joka kehittää yhdeksän Euroopan maan maavoimien tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja.
Suomi, Belgia, Tanska, Latvia, Norja, Ranska, Itävalta, Kreikka ja Espanja allekirjoittivat aiesopimuksen tulevaisuuden panssaroitujen ajoneuvojen kehittämisestä joulukuussa 2021. Aiesopimuksessa maat tukivat Suomen johdolla yhteisen eurooppalaisen teollisuuskonsortion projektiehdotusta (FAMOUS 2, European Future Highly Mobile Augmented Armoured Systems 2). Projektiehdotuksen tavoitteena on parantaa uusien ja olemassa olevien panssaroitujen ajoneuvojen suorituskykyä. Patrian johtamaan teollisuuskonsortioon osallistuu yhteensä 18 yritystä Euroopasta.
Rahoitus myönnetään vuonna 2021 käynnistyneestä Euroopan puolustusrahastosta, jonka tavoitteena on lisätä Euroopan puolustusteollisuuden ja tutkimusyhteisön kilpailukykyä, tehokkuutta ja innovaatiokapasiteettia. Rahaston kokonaisbudjetti vuosille 2021-2027 on noin 8 miljardia euroa ja sitä rahoitetaan EU-budjetista.

- On hienoa, että Suomen ja suomalaisen puolustusteollisuuden johtama projekti on saanut näin merkittävän määrän rahoitusta rahastosta, ja että kotimaiset toimijat ovat myös laajemmin osoittaneet aktiivisuutensa vuoden 2021 Euroopan puolustusrahaston hauissa. Tästä näemme, että suomalaiselle osaamiselle on kysyntää, joka toivottavasti motivoi yrityksiä osallistumaan myös tulevien vuosien EDF-projektihakuihin, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen.

- Ukrainan sota on muuttanut perustavanlaatuisesti Euroopan turvallisuustilannetta. Nyt jos koskaan on entistä tärkeämpää, että kehitämme sekä Euroopan puolustuksen että kansallisen puolustuksen tarvitsemia suorituskykyjä yhdessä. Euroopan puolustusrahasto vahvistaa Euroopan ja Suomen puolustusteollista ja - teknologista pohjaa, jolla rakennetaan parempaa turvaa Eurooppaan.

Liikkuvuutta Suomen johtamalla yhteishankkeella

FAMOUS 2 -projekti on jatkoa FAMOUS 1 -projektille, jolle Euroopan komission myönsi kesäkuussa 2020 yhdeksän miljoonan euron rahoituksen Euroopan puolustusrahaston esiohjelmasta, Euroopan puolustusteollisesta kehittämisohjelmasta (European Defence Industrial Development Programme, EDIDP). Nyt myönnettävää rahoitusta sekä osallistuvien maiden kansallista lisärahoitusta käytetään hankkeen eteenpäin viemiseksi ja varsinaisten ajoneuvojen ja ajoneuvojärjestelmien suunnitteluun ja kehittämiseen.
Kehitettävät teknologia-alueet liittyvät muun muassa liikkuvuuteen, energiatuotantoon, suojaukseen, tilannetietoisuuden kehittämiseen, autonomisuuteen, asejärjestelmän kehittämiseen sekä ylläpidettävyyden parantamiseen.

Suomessa projekti liittyy Maavoimien arktisen liikkuvuuden kehittämiseen hankkeessa, jossa etsitään korvaavaa ajoneuvoratkaisua vanhenevalle ja käytöstä poistuvalle tela-ajoneuvokalustolle. Käynnissä olevan toteutettavuustutkimuksen tulosten pohjalta muodostetaan ajoneuvokonsepti, jota edelleen kehitetään nyt saadulla rahoituksella prototyyppiajoneuvoksi.

- Yhteishankkeena kehitettävällä uudella ajoneuvoratkaisulla on tarkoitus luoda suorituskykyinen perusta tulevien vuosikymmenten liikkuvuudelle erityisesti pohjoisen vaativiin sää- ja maasto-olosuhteisiin. Ajoneuvolta vaaditaan sekä erinomaista taktista että operatiivista liikkuvuutta. Tavoitteena on, että uusi ajoneuvo kehitetään lähivuosien aikana, ja varsinaisista hankinnoista päätetään erikseen myöhemmin, kertoo jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta.

Puolustushallinnon tukemat projektit
Edellä mainitun FAMOUS2-projektin lisäksi puolustushallinto on mukana kahdessa muussa projektissa, jotka saivat rahoitusta vuoden 2021 EDF -haussa. Nämä ovat seuraavan sukupolven Vertical Lift Off and Landing -järjestelmiin liittyvä ENGRT -projekti ja EU-tasoisen High Frequency (HF) Over The Horizon- sensorijärjestelmän kehittämiseen liittyvä iFURTHER -projekti. Vain yksi puolustushallinnon tukema projekti jäi varalistalle.

Kotimaisia toimijoita on mukana myös kahdeksassa muussa projektissa. Yhteensä komission rahoittamissa projekteissa on siis mukana 20 eri suomalaista toimijaa 11 teollisuuskonsortiossa ja niiden alihankintaketjuissa. Edellä mainitut projektit ovat saamassa yhteensä noin 390,7 miljoonaa euroa rahoitusta komissiolta. Suomalaisten osallistuminen on selkeästi kasvanut vuoden 2020 Puolustusteollisen kehittämisohjelman (European Defence Industrial Development Programme, EDIDP) hakuun verrattuna, jolloin rahoitetuissa projekteissa oli mukana yhteensä 12 suomalaista yritystä 11 teollisuuskonsortiossa ja niiden alihankintaketjuissa.

Lisätietoa Euroopan puolustusrahastosta:
Euroopan puolustusrahasto on EU:n budjetista rahoitettava ohjelma, joka käynnistyi vuonna 2021. Rahaston tavoitteena on lisätä Euroopan puolustusteollisuuden ja tutkimusyhteisön kilpailukykyä, tehokkuutta ja innovaatiokapasiteettia. Samalla rahaston perustaminen tukee tavoitetta vahvistaa yhtenäisiä ja avoimia EU:n sisämarkkinoita.

Puolustusrahasto koostuu tutkimus- ja kehittämiskokonaisuuksista, ja siitä voidaan tukea yhteistyössä toteutettavia ja jäsenvaltioiden rajat ylittäviä suorituskykyjen kehittämiseen tähtääviä toimia. Tuettavat toimet kattavat puolustusmateriaalin koko tutkimus- ja kehittämissyklin.

Puolustusrahaston kokonaisbudjetti on noin 8 miljardia euroa nykyiselle monivuotiselle rahoituskehyskaudelle 2021-2027. Budjetista noin yksi kolmasosa on allokoitu tutkimukseen ja noin kaksi kolmasosaa kehittämistoimiin.
Rahastosta voidaan myöntää rahoitusta puolustustutkimus- ja kehittämisvaiheen toimille, jotka koskevat uusien puolustusalan tuotteiden, teknologioiden ja tietämyksen kehittämistä, tai jo olemassa olevien tuotteiden ja teknologioiden päivittämistä.

Lisätietoa tela-ajoneuvoista/telakuorma-autoista.
Maavoimien tiedote 1.7.2021.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa erityisasiantuntija Anna Oksanen, [email protected], puh. +358 295 140 060, ja Maavoimien esikunnassa jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä, [email protected], puh. 0299 800 (vaihde).








 
Sivun alkuun