Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomen Nato-jäsenmaksut sisällytetään julkisen talouden suunnitelmaan

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 23.3.2023 15.45
Tiedote
Hallitus on päättänyt 23.3.2023 teknisestä julkisen talouden suunnitelmasta (JTS) vuosille 2024-2027. Puolustusministeriön hallinnonalan osalta tekninen suunnitelma on jatkumoa vuoden takaiselle julkisen talouden suunnitelmalle, jossa hallitus päätti korottaa maanpuolustuksen määrärahoja merkittävästi turvallisuusympäristön muutoksen vuoksi.

Puolustusministeriön hallinnonalan määrärahataso vuonna 2024 on noin 6,0 miljardia euroa ja se laskee 5,6 miljardiin euroon vuonna 2027. Muutos aiheutuu pääosin F-35-hankkeen rahoituksen vuosivaihteluista.

Julkisen talouden suunnitelma sisältää rahoitusta Natoon liittyviin suoriin kustannuksiin. Tästä Suomen maksuosuuksia (ns. jäsenmaksua) Naton yhteisrahoitukseen on noin 20 miljoonaa euroa vuosittain. Lisäksi hallinnonalan henkilöstötarpeisiin kohdennettavat lisäpanostukset ja jäsenyyden edellyttämä johtamisjärjestelmien kehittäminen kasvattavat kehyskauden lopulla menoja yhteensä noin 40 miljoonalla eurolla.

Tekninen suunnitelma sisältää rahoitusta Puolustusvoimille Ukrainaan toimitetun tuen korvaushankintoihin. Lisäksi siihen sisältyy vakiintuneita indeksi- ja ostovoimakorjauksia, joiden euromääräinen vaikutus on inflaatiosta johtuen aikaisempaa korkeampi.

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2024-2027 ei sisällä uusia poliittisia linjauksia, vaan se pohjautuu nykylainsäädäntöön ja siinä on otettu huomioon pääministeri Marinin hallituksen aiemmin tekemien päätösten vaikutukset tulevien vuosien meno- ja tulotasoon tuoreimman talousennusteen lisäksi. Tekninen julkisen talouden suunnitelma on pohja sekä hallitusohjelmaneuvotteluihin että seuraavalle julkisen talouden suunnitelmalle, josta eduskuntavaalien jälkeen nimitettävä uusi hallitus päättää syksyllä 2023.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa talousjohtaja Kristiina Olsson, p. 0295 140 220.


 
Sivun alkuun