Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusministerit allekirjoittivat päivitetyn aiejulistuksen

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2022 16.30
Tiedote

Suomi, Norja ja Ruotsi tiivistävät kolmenvälistä puolustusyhteistyötään. Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen, Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram ja Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson allekirjoittivat aiejulistuksen (Statement of Intent, SoI) Oslossa, Norjassa 22.11.2022.

Muuttuneen turvallisuustilanteen seurauksena kumppanimaiden kanssa tehtävä yhteistyö ja yhtenäisyys korostuvat. Tästä syystä Suomi, Norja ja Ruotsi tiivistävät ja kehittävät kolmenvälistä puolustusyhteistyötään. Päivitetty aiejulistus, joka allekirjoitettiin 22.11.2022, määrittää näiden kolmen maan puolustushallintojen yhteiseksi tavoitteeksi vahvistaa kolmenvälistä puolustusyhteistyötä.

Uuden päivitetyn aiejulistuksen yhteinen tavoite on parantaa ja vahvistaa Suomen, Norjan ja Ruotsin operatiivista suunnittelua eritoten maiden pohjoisilla alueilla sekä kehittää maiden puolustusvoimien yhteistoimintakykyä.

Nyt solmittava aiejulistus tukee pohjoismaisen puolustusyhteistyön (Nordefco) laajempia tavoitteita. Aiejulistus täydentää myös Tanskan, Norjan ja Ruotsin kolmikantayhteistyöstä sekä kaikkien osallistuvien maiden kahdenvälistä yhteistyötä.

Aiejulistus ei sisällä minkäänlaista velvoitetta sotilaalliseen toimintaan; kyseinen toiminta vaatii aina erillisen kansallisen päätöksentekoprosessin sekä poliittiset päätökset. Aiejulistus ei ole oikeudellisesti sitova asiakirja.

Lisätietoja puolustusministeriössä antavat ylijohtaja Janne Kuusela, p. 0295 140 300, ja viestintäasiantuntija Ronni Läpinen, p. 0295 140 184.

Aiejulistus

 
Sivun alkuun