Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi
FI

Suomi ehdottaa EU:lle yritykset ja ihmisoikeudet -toimintasuunnitelmaa

Ulkoministeriö 2.12.2019 14.27
Tiedote

Työministeri Harakka julkisti Suomen 2.12.2019 Brysselissä järjestämän yritykset ja ihmisoikeudet –konferenssin loppuasiakirjan ”Towards a Common Agenda for Action". Työ- ja elinkeinoministeriön ja ulkoministeriön Suomen EU-puheenjohtajakaudella järjestämän tapahtuman tavoitteena oli tuoda yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat asiat tiiviimmin EU:n asialistalle.

”Kiinnostus yritysten laajempaan yhteiskuntavastuuseen kasvaa niin kansalaisten, järjestöjen, päättäjien kuin yritysten parissa. Myös EU tarvitsee yhtenäisemmän ja strategisemman suunnan toiminnalleen. Siksi ehdotamme, että EU:lle laaditaan yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeva toimintasuunnitelma”, ministeri Timo Harakka sanoi tilaisuuden päätöspuheenvuorossaan.

Suomen laatimassa konferenssin keskusteluihin perustuvassa loppuasiakirjassa esitetään yli 20 toimenpide-ehdotusta, jotka voitaisiin sisällyttää EU:n yritykset ja ihmisoikeudet toimintasuunnitelmaan. Ehdotukset liittyvät muun muassa julkisen rahoitukseen, lainsäädännön ja oikeussuojakeinojen arviointiin ja kehittämiseen, vapaakauppasopimusten kestävän kehityksen määräysten vaikutusten parantamiseen sekä heikon hallinnon maissa tehtävän yhteistyön vahvistamiseen.  

Konferenssiin osallistui yli 200 henkilöä edustaen yrityksiä, kansalaisyhteiskunnan järjestöjä, työmarkkinajärjestöjä, valtioita, EU:n toimielimiä sekä kansainvälisiä järjestöjä. 

Loppuasiakirja (englanniksi): Agenda for Action on Business and Human Rights (PDF, 440 kB, 5 sivua)

 

Lisätietoja:

Jenni Karjalainen, työministerin erityisavustaja, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. +358 40 751 5496

Linda Piirto, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. +358 295 047 028, [email protected]

Alva Bruun, kehityspolitiikan neuvonantaja, ulkoministeriö, puh. +358 295 350 112, [email protected]

Kent Wilska, kaupallinen neuvos, ulkoministeriö, puh. +358 295 351 522, [email protected]

Palaa sivun alkuun