Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valtioneuvosto etusivu

Finland och Sverige undertecknade ett samförståndsavtal om försvarssamarbete

Försvarsministeriet
9.7.2018 12.14 | Publicerad på svenska 9.7.2018 kl. 12.20
Pressmeddelande

Finland och Sverige undertecknade ett samförståndsavtal om försvarssamarbete i Åbo den 9 juli 2018. Samförståndsavtalet undertecknades på ländernas regeringars vägnar av försvarsminister Jussi Niinistö och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Undertecknandeceremonin ordnades på Suomen Joutsen.

Under de senaste åren har Finland och Sverige intensifierat avsevärt sitt bilaterala försvarssamarbete. Tills vidare har länderna dock inte haft ett samförståndsavtal om bilateralt försvarssamarbete.

Det samförståndsavtal som nu undertecknats utgör en ram för försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige. I handlingen anges en beskrivning om målen för försvarssamarbetet samt samarbetsområdena.

Samförståndsavtalet täcker försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige under freds-, kris- och krigstid. För samarbetet ställs inte heller några restriktioner på förhand.

Samförståndsavtalet innehåller inte åtaganden om ömsesidigt försvar.

Finland och Sverige fördjupar som bäst försvarssamarbetet så att det täcker den operativa planeringen i alla situationer. Exempel på dessa situationer är enligt försvarsredogörelsen t.ex. tryggandet av den territoriella integriteten eller utövandet av rätten till kollektivt självförsvar enligt artikel 51 i FN-stadgan.

Ytterligare information om samförståndsavtalet ger Janne Kuusela, överdirektör, tfn 0295 140 300 och om kommunikationen Kristian Vakkuri, specialsakkunnig, tfn 0295 140123.

 
Sivun alkuun