Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Suomi, Latvia ja Patria Land Oy sopimukseen yhteisen panssariajoneuvojärjestelmän kehittämisestä

Puolustusministeriö 15.10.2020 14.38
Tiedote

Suomi, Latvia ja Patria Land Oy ovat allekirjoittaneet tuotekehityssopimuksen yhteisen panssaroidun ajoneuvojärjestelmän luomisesta. Sopimus liittyy maiden viime keväänä allekirjoittamaan yhteistoimintapöytäkirjaan.

Tuotekehityssopimuksen tarkoituksena on kehittää Patria Land Oy:n valmistamasta ajoneuvoteknisestä Patria 6x6 -prototyypistä maiden yhteisten vaatimusten mukainen yhteinen panssariajoneuvoalusta sekä siihen perustuva miehistönkuljetuspanssariajoneuvo ja johtamispaikka-ajoneuvo. Sopimus mahdollistaa
myös yhteisten ylläpito-, logistiikka-, koulutusratkaisujen tai tuotekehityspakettien kehittämiseen tähtääviä kokonaisuuksia.

- On hienoa, että COVID-19 -epidemiaoloista huolimatta kykenemme jatkamaan kahdenvälistä materiaaliyhteistyötä tällä tavoin. Molemmat maat ovat projektissa kyenneet sovittamaan vaatimuksensa yhteen, toteaa puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Tuotekehitystyötä ohjaa ja valvoo Suomen ja Latvian yhteinen tuotekehitysorganisaatio, jossa Suomi toimii johtovaltiona. Tuotekehitysvaihe kestää vuoden 2021 loppuun ja tuotekehityssopimuksen solmimisen jälkeen maat voivat aloittaa neuvottelut mahdollisista sarjahankinnoista. Ensimmäiset toimitukset voisivat olla vuonna 2021. Mahdollisista sarjahankinnoista tullaan neuvottelemaan kokonaan eri sopimus.

- Tämä on merkittävä päänavaus jalkaväen ja koko Maavoimien liikkuvuuden kehittämiselle ja joukkojemme uuden suorituskyvyn luomiselle. Yhteisen tutkimus- ja tuotekehitysprojektin myötä on mahdollista löytää ratkaisuja myös yhteistoimintakyvyn parantamiseen, säästää elinkaarikustannuksissa ja parantaa huoltovarmuutta, toteaa jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta.

Koko tuotekehityssopimuksen arvonlisäverollinen kokonaisarvo on noin 7,3 miljoonaa euroa käsittäen edellä mainitun yhteisen alustan sekä miehistönkuljetusajoneuvo- ja johtamispaikka-ajoneuvovarustuksen tuotekehityksen. Suomi ja Latvia jakavat kustannukset tasan.

Lisätietoja antaa puolustusministeriössä hallitusneuvos Jouko Tuloisela, puh. 0295 140 412 ja Maavoimien esikunnassa jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi, puh. 0299 800 (Puolustusvoimien vaihde).

Aiempi tiedote aiheesta:

Suomi ja Latvia sopivat panssariajoneuvojärjestelmän kehittämisestä - Patrian ajoneuvoalusta valittiin kehitystyön pohjaksi

Palaa sivun alkuun