Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Suomi sijoittaa Afrikan tuulisähkön tuntuvaan lisäämiseen

Ulkoministeriö 11.10.2018 6.00
Tiedote

Maailmanpankin yritysrahoitushaara IFC on sijoittanut äskettäin Suomen rahaa hankekokonaisuuteen, joka tähtää Afrikan tuulivoimakapasiteetin tuntuvaan lisäämiseen. Lisäksi Suomen ja IFC yhteistyötä syvennetään uudella tuella innovatiivisten energiahankkeiden kehittämiseksi köyhimmissä maissa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen allekirjoittaa Indonesian Balilla parhaillaan käynnissä olevan Maailmanpankin vuosikokouksen yhteydessä teknisen avun yhteistyösopimuksen Kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n kanssa.

Käytännössä Suomen myöntämällä 1,54 miljoonan euron rahoituksella tuetaan ilmastohankkeiden kehittämistä erityisesti köyhimmissä maissa. Rahaa voidaan käyttää esimerkiksi aaltoenergian hyödyntämisen tai sähkön varastointimahdollisuuksien tutkimiseen tai kokonaan uusien ansaintamallien kehittämiseen.

”Sähköt puuttuvat yhä yli miljardilta ihmiseltä, ja maapallon kannalta ei ole yhdentekevää, saavatko he sähkönsä fossiilisista polttoaineista vai uusituvista lähteistä. Viimeistään IPCC:n tuore raportti osoitti tämän”, sanoo ministeri Anne-Mari Virolainen.

”Kehitysmaissa sähkönsaanti on myös ihmisoikeuskysymys, ja sähköpula on kuin käsijarru yhteiskuntien kehitykselle”, muistuttaa Virolainen.

Loviisan ydinvoimalan verran tuulivoimaa

Uusi yhteistyösopimus on jatkoa Suomen ja IFC:n viime vuonna perustamalle ilmastorahastolle. Rahaston puitteissa IFC sijoittaa seuraavien neljän vuoden aikana 114 miljoonaa euroa suomalaisten veronmaksajien rahaa kaupallisiin ilmasto- ja energiahankkeisiin kehitysmaissa. IFC:n on määrä maksaa varat korkojen kera takaisin Suomelle sijoitusten tuotoilla 25 vuoden aikana.

”Suomi-IFC-ilmastorahasto on euromääräistä kokoaan merkittävämpi väline ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja siihen sopeutumisessa. Rahaston varoja sijoitetaan hankkeiden alkuvaiheessa ja maltillisin tuotto-odotuksin, jotta mukaan saadaan myös korkeampia tuottoja etsiviä yksityisiä pääomia”, Virolainen havainnollistaa.

Rahaston ensimmäinen, kolmen miljoonan euron sijoitus tehtiin marokkolaistaustaiseen energiayhtiö Gaia Energyn suurhankkeeseen. Yhtiön tavoitteena on rakentaa 22 pääosin tuulivoimalla toimivaa sähkön tuotantolaitosta yhdeksään eri Afrikan maahan. Nämä maat ovat Norsunluurannikko, Ghana, Etiopia, Kenia, Tansania, Nigeria, Tunisia, Algeria ja Marokko.

Voimaloiden nimellisteho on kolme gigawattia, joten ne nostavat Afrikan nykyistä tuulivoimakapasiteettia noin 50 prosenttia.  Afrikan tuuliolosuhteissa vuotuinen sähköntuotanto tämän kokoluokan moderneilla tuulivoimaloilla olisi varovaisenkin arvion mukaan seitsemän terawattituntia, eli yhtä paljon kuin Fortumin Loviisan kahdella ydinreaktorilla yhteensä.

IFC on sijoittanut laitosten rakentamiseen tähtäävään kehitystyöhön myös omia varojaan. Yhtiön pyrkimyksenä on kerätä yhdessä Gaia Energyn kanssa yksityisiä sijoituksia hankekokonaisuuteen, jonka toteuttamiseen tarvitaan useita miljardeja euroja. Suomen rahoituksen roolina on edesauttaa yksityisten pääomien liikkeelle saamista ja markkinoiden avaamista kehitysmaihin.

Lisätietoja:

  • Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. +358 40 552 8200 (HUOM! Balin aikavyöhykkeellä, aikaero Suomeen +5 tuntia)
  • Kehityspolitiikan neuvonantaja (energia-ala), Henri Horn, puh. +358 295 350 059
  • Kehityspolitiikan neuvonantaja (kehityspoliittiset finanssisijoitukset), Nina Kataja +358 295 351 785

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Palaa sivun alkuun