Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Suomi tukee Myanmarin naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2015 12.17
Tiedote 281/2015

Suomi on yhteistyössä Ruotsin ja YK:n väestörahaston UNFPAn kanssa käynnistämässä hanketta Myanmarin naisten ja tyttöjen oikeuksien suojelemiseksi. Suomen osuus yhteensä 10,8 miljoonan euron yhteishankkeesta on 3,65 miljoonaa.

"Naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutuminen on Suomelle tärkeä asia. Naisiin kohdistuvan syrjinnän, väkivallan ja haitallisten käytäntöjen lopettaminen, kuten Myanmarissa pakkoavioliitto, kuuluu syyskuussa globaalisti sovittuihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, joihin olemme yhdessä sitoutuneet", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

Myanmarin naisten ja tyttöjen asema on vaikein syrjäisillä ja konfliktien rasittamilla alueilla. Suomen, Ruotsin ja UNFPAn "Women and Girls First” -hanke toteutetaan paikallisten ja kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa Rakhinessa, Kachinissa ja Shanin pohjoisosissa.

Hankkeessa sitoudutaan Myanmarin naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen, naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseen sekä heidän oikeuksiensa täytäntöönpanoon.

Yhteishanke tarjoaa naisille ja tytöille hätäapua, esimerkiksi raiskauksen jälkeistä hoitoa. Neuvontaa ja tukea tarjotaan siirrettävillä ja pysyvillä klinikoilla sekä naisten ja tyttöjen keskuksissa.

Hanke parantaa naisten ja tyttöjen tietämystä omista oikeuksistaan. Se myös kannustaa miehiä, poikia ja koko yhteisöä toimimaan sukupuoleen liittyvän väkivallan ehkäisemiseksi ja seksuaali- ja lisääntymisterveyden oikeuksien edistämiseksi. Lisäksi tarkoituksena on tarjota naisille ja tytöille mahdollisuus kertoa päättäjille ongelmistaan.

"Kriisitilanteissa naiset ja tytöt jäävät ilman suojaa, turvaa tai esimerkiksi juridista apua. Seksuaaliseen väkivaltaan syyllistyvät – niin perheenjäsenet, yhteisön jäsenet kuin asevoimien edustajat – pystyvät toimimaan rangaistuksetta. Oikeuden saaminen ja oikeusvaltion periaatteiden toteutuminen on tärkeää naisten ja tyttöjen turvallisuuden parantamiseksi", sanoo erityisasiantuntija Silja Rajander Suomen Yangonin-yhteystoimistosta.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Silja Rajander, [email protected], puh. +95 9 265 469 912 tai tarkastaja Eeva Lehtinen, puh. 0295 350 585

 
Sivun alkuun