Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi vahvistaa Maavoimien iskukykyä 38 panssarihaupitsilla

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2022 15.00
Tiedote
Puolustusministeri Antti Kaikkonen on hyväksynyt Puolustusvoimien esityksen K9-panssarihaupitsien option lunastamisesta. Optioon sisältyy yhteensä 38 panssarihaupitsia, ja se tulee nyt kokonaan lunastetuksi. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi hankintaa istunnossaan 17.11.2022.
Hankinnan kokonaisarvo on noin 134 miljoonaa euroa, ja se rahoitetaan valtion toisesta lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeasti käynnistettäviin puolustusmateriaalihankintoihin.
- Olen tyytyväinen, että hankintasopimuksessa sovittu mahdollisuus näiden panssarihaupitsien ostamiseksi tulee nyt lunastetuksi kokonaisuudessaan. Tällä hankinnalla vahvistamme maavoimiemme iskukykyä merkittävästi, toteaa ministeri Kaikkonen.
Suomi hankki panssarihaupitseja ensimmäisen kerran vuonna 2017 valtioiden välisenä kauppana Korean tasavallan toimielimeltä KOTRA:lta. Yhteensä 48 panssarihaupitsin kauppaan sisältyi 48 panssarihaupitsin lisäoptio, josta Maavoimille on aiemmin hankittu kymmenen haupitsia. Näin kokonaisvahvuudeksi tulee yhteensä 96 K9-panssarihaupitsia.
K9-panssarihaupitsit parantavat merkittävästi Maavoimien tulivoimaa. Järjestelmän keskeinen etu on liikkuvuuden, suojan ja tulivoiman yhdistyminen. Panssarihaupitsit ovat osoittautuneet Suomessa toimintavarmoiksi ja niistä on saatu erinomaiset kokemukset niin asevelvollisten koulutuksessa kuin ammunnoissakin.
Lisätietoa 155 mm:n panssarihaupitsista löytyy Puolustusvoimien kalustokuvastosta.
Lisätietoja antavat puolustusministeriössä neuvotteleva virkamies Tommi Nordberg, p. 0295 140 024, ja Maavoimien esikunnassa tykistön tarkastaja, eversti Pertti Holma, p. 0299 800 (vaihde).


 
Sivun alkuun