Hyppää sisältöön

Talous, Ukraina ja Venäjä aiheina Saksan liittokansleri Merkelin Suomen-vierailulla

Government Communications Department
Julkaisuajankohta 30.3.2015 17.56 | Julkaistu suomeksi 30.3.2015 klo 18.23
Tiedote 173/2015

Pääministeri Alexander Stubb tapasi Saksan liittokansleri Angela Merkelin maanantaina 30. maaliskuuta valtioneuvoston juhlahuoneistossa.

Tapaamisessa keskusteltiin Ukrainan tilanteesta sekä Euroopan unionin ja Venäjän suhteiden tulevaisuudesta. Ulkosuhdeaiheista tapaamisessa käsiteltiin myös yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista.

”Ukrainan kriisin ratkaisu onnistuu vain toimeenpanemalla Minskin sopimus. Tälle linjalle on koko Euroopan unionin yhtenäinen tuki. Samalla meidän on kannustettava Ukrainaa taloudellisten ja yhteiskunnallisten uudistusten tiellä. Muuttuneen turvallisuusympäristön myötä Suomen on edelleen tiivistettävä kansainvälistä turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä kumppaneidemme kanssa”, pääministeri Stubb sanoo.

Talouskysymyksistä esillä olivat Kreikan tilanne ja euroalueen kehitys.

”Euroalueen taloudessa näkyy lupaavia merkkejä, jotka heijastuvat viiveellä myös Suomeen. Kilpailukykyä parantavia rakenneuudistuksia on kuitenkin tehty lähinnä niin sanotuissa ohjelmamaissa. Rakenneuudistukset, sisämarkkinat ja vapaakauppa ovat se yhdistelmä, jolla voimme vielä välttää menetetyn vuosikymmenen Euroopan taloudessa", Stubb toteaa.

Liittokansleri ja pääministeri osallistuivat Helsingin yliopistossa järjestettyyn Euroopan turvallisuutta ja Ukrainan konfliktia käsittelevään seminaariin. Pääministeri Stubb käsitteli puheenvuorossaan Suomen 20-vuotista EU-jäsenyystaivalta, Venäjän muuttunutta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen turvallisuusympäristön muutosta.

Vierailunsa aikana Merkel tapasi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Liittokanslerin edellinen virallinen vierailu Suomeen oli vuonna 2006 Suomen EU-puheenjohtajuuskauden yhteydessä. 

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Lauri Tierala, p. 040 841 7141 ja EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia

Tiedote saksaksi
Pääministerin puhe keskustelutilaisuudessa
Tallenteet lehdistö- ja keskustelutilaisuuksista: vn.fi/live
Kuvia tapaamisesta: flickr.com/photos/FinnishGovernment