Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Presidentti Mauno Koivisto 1923–2017

Ulkoasiainministeriö 23.5.2017 9.52
Tiedote

Ulkoministeri Timo Soinin alkusanat presidentti Mauno Koiviston hautajaisia koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 22.5.2017.

  • Kerromme teille tänään presidentti Mauno Koiviston hautajaisiin liittyvistä järjestelyistä.
  • Hautajaispäivän perusajatus on, että kaikki suomalaiset voisivat tavalla tai toisella löytää tavan muistaa presidentti Koivistoa.
  • Tavallaan Mauno Koivistoja on monta. On vaatimattomissa oloissa kasvanut lapsi, rintamamies, sataman työmies, korkeimman koulutuksen hankkinut suomalainen, isä, aviomies, valtiomies, tasavallan presidentti ja monta muuta.
  • Voi sanoa, että presidentti Koiviston elämänkaaresta näkyy samalla itsenäisen Suomen satavuotias kaari. Vaikeudet on voitettu, koulutus ja työ ovat luoneet hyvinvointia, syvä näkemys on auttanut löytämään paikan maailmasta.
  • Suomi ei vain ”tapahtunut”. Suomi on rakennettu sellaiseksi kuin se on: Pohjoismaiseksi, demokraattiseksi ja turvalliseksi maaksi. Mauno Koivisto oli myös vahva parlamentarismin ja kansanvallan kannattaja. Monet hänen linjauksensa ovat muokanneet Suomea sellaiseksi yhteiskunnaksi kuin se nyt on. Meidän sukupolvemme tehtävä on huolehtia, ettemme menetä tätä eteenpäin vievää asennetta.
  • Kertomukset ovat vain osa suomalaisuutta. Kansakuntana meille tärkeitä ovat myös symbolit: Suomen lippu, kansallislaulu ja valtionpäämiehet. Valtiolliset hautajaiset ovat kansakunnan tapa osoittaa kunnioitusta paitsi entiselle valtionpäämiehelle myös Suomelle ja täällä vallitsevalle elämäntavalle. Hautaan siunaamisen päivänä onkin tarkoitus tuoda esiin tätä puolta Mauno Koiviston elämässä.
  • Hautajaiset ovat surun hetki. Mutta asialla on toinenkin puoli. Hautajaiset ovat myös hetki muistaa kuolleen ainutlaatuista elämän kaarta. Ne ovat mahdollisuus juhlistaa hänen elämäänsä ja sitä että elämä jatkuu. Helatorstaina läsnä ovat sekä menneisyys, nykyhetki että tulevaisuus. Minusta silloin on hyvä muistuttaa mieliin Mauno Koivistolle itselleen tärkeä sitaatti:

Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.

  • Toivon että helatorstaina me kaikki hetkeksi hiljennymme muistamaan Mauno Koiviston aikakautta, valtiomiestä, presidenttiä. Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen kokee torstain omakseen, sillä se on myös Suomen päivä.
Palaa sivun alkuun