Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Matkailija, palaa Suomeen

Ulkoministeriö 14.3.2020 13.41
Tiedote

Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista.

Päivitetty 7.4.2020

Hallitus päätti jatkaa rajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta sisärajoille tehdyn päätöksen sekä liikenteen rajoittamisen voimassaoloa 14.4.–13.5.2020. Hallitus suosittaa Suomeen Ruotsista, Virosta ja Saksasta liikennöiviä laivayhtiöitä lopettamaan henkilöliikenteen lipunmyynnin laivoihin, jotka lähtevät 11.4.2020 tai sen jälkeen lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä. Suositus on voimassa 13.5.2020 asti.

Lisätietoa: Valtioneuvoston tiedote 7.4. 

Hallituksen tiistaina 24.3. tekemä periaatepäätös kotiutuslentojen tukemisesta mahdollistaa sen, että ulkoministeriö voi suunnitella ja tarvittaessa toteuttaa matkaajille kotiutuslentoja kohteista, joista ei enää ole mahdollisuutta palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä. Mahdolliset kotiutuslennot ovat maksullisia ja niiden toteuttamisessa otetaan huomioon kokonaistilanne, kaikkialle ei lentoja voida järjestää.

Toteutettavista kotiutuslennoista tiedotetaan erikseen matkustusilmoituksen tehneille, ulkoministeriön verkkosivuilla um.fi sekä edustuston sosiaalisen median kautta. Ensisijaisesti tulisi edelleen käyttää kaupallisia lentoyhteyksiä Suomeen palaamiseksi. Kaupallisia yhteyksiä on vielä useista kohteista ja monet lentoyhtiöt ovat myös ilmoittaneet lisälennoista eri kohteisiin.

Useat maat sulkevat rajojaan ja rajoittavat liikkumista maan sisällä. Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.  Suomen lentokentillä on kiristetty tuntuvasti toimia ihmisten ohjaamiseksi turvallisesti kotiin tai karanteeniin. Lisätietoja: Valtioneuvoston kanslia

Tämän hyvin poikkeuksellisen tilanteen vuoksi vältä matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Tämä koskee kaikkia maita ja liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.

Selvitä matka-asioitasi netissä –  UM:n päivystysnumero on hätätapauksia varten

Jos sinun täytyy muuttaa lentovarauksiasi, tee se lentoyhtiön internetpalvelussa. Älä soita, sillä puhelinpalvelut ovat nyt hyvin ruuhkaisia. Harkitse paluulipun ostamista toiselta lentoyhtiöltä, jos et saa lippuasi siirrettyä.

Ethän soita lentovarausasiassa UM:n päivystysnumeroon, jotta vältämme palvelun ruuhkautumisen. Puhelinpäivystys on vain hätätapauksia varten. Jos et millään löydä lentoyhteyttä, lähetä sähköposti [email protected], yritämme auttaa sinua.

Jos sinulla ei ole rahaa uuteen lippuun, Suomen ulkomaanedustustot ja kunniakonsulit voivat auttaa viimeisenä keinona. Varauksia lennoille tai maksuja emme voi UM:ssä tehdä. Lentoreittejä perutaan lisää päivittäin, mutta toistaiseksi Finnair lentää edelleen monesta kohteesta.

Ulkoministeriön päivystyskeskukseen on tullut paljon yhteydenottoja, joista vain osaan ehditään vastaamaan. Ulkoministeriön päivystyskeskukseen tulee soittaa vain hätätilanteessa. Matkan keskeytyminen ja paluun vaikeutuminen koronavirustilanteen vuoksi ei ole hätätilanne. Kiireettömissä tiedusteluissa pyydämme käyttämään sähköpostia [email protected].

Jos olet parhaillaan matkalla, seuraa paikallista uutisointia uusimman tiedon saamiseksi. Keinomme auttaa ovat rajalliset. Pyri itse selvittämään paluumatkasi järjestelyjä matkanjärjestäjäsi, lentoyhtiön tai vakuutusyhtiösi kautta.

Suomen suurlähetystöt ja kunniakonsulaatit palvelevat parhaansa mukaan suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia, mutta pyydämme nyt kärsivällisyyttä. Matkailijoilta vaaditaan nyt sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä. Moni matkailija voi joutua jäämään matkakohteeseen, kunnes lentoliikenne jälleen käynnistyy. Matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt pyrkivät kuljettamaan suomalaiset takaisin kotimaahan.

Ulkoministeriö ja Suomen suurlähetystöt pyrkivät päivittämään tilannetietoa sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Seuraa näitä.

Suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen. Matkustustiedotteita päivitetään pitkäkestoisemmalla tiedolla tilanteen selkeydyttyä. Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vältä kaikkea matkustamista -tasolla.

Ennen kuin harkitset soittoa ulkoministeriön päivystykseen, lue usein kysytyt kysymykset ja selvitä tilannetta uutisista ja sosiaalisesta mediasta.

Afganistan Ahvenanmaa Alankomaat Albania Algeria Andorra Angola Antigua ja Barbuda Argentiina Armenia Australia Bahama Bahrain Bangladesh Barbados Belgia Belize Benin Bermuda Bhutan Bolivia Botswana Brasilia Brunei Bulgaria Burkina Faso Burundi Chile Costa Rica Djibouti Dominica Dominikaaninen tasavalta Ecuador Egypti El Salvador Eritrea Espanja Etelä-Afrikka Etelä-Korea Etiopia Filippiinit Gabon Gambia Georgia Ghana Grenada Guatemala Guinea Guinea-Bissau Guyana Haiti Honduras Hongkong Indonesia Intia Irak Iran Irlanti Islanti Iso-Britannia Israel Italia Itävalta Jamaika Japani Jemen Jordania Kamerun Kanada Kap Verde Kazakstan Kenia Keski-Afrikan tasavalta Kiina Kirgisia Kiribati Kolumbia Komorit Kongon demokraattinen tasavalta Kosovo Kreikka Kroatia Kuuba Kuwait Kypros Laos Latvia Lesotho Libanon Liberia Libya Liechtenstein Liettua Luxemburg Macao Madagaskar Malawi Malediivit Malesia Mali Malta Marokko Marshallinsaaret Mauritania Mauritius Meksiko Mikronesia Moldova Monaco Mongolia Montenegro Mosambik Namibia Nauru Nepal Nicaragua Niger Nigeria Norja Norsunluurannikko Oman Pakistan Panama Papua-Uusi-Guinea Paraguay Peru Pohjois-Korea Portugali Puola Päiväntasaajan Guinea Qatar Ranska Romania Ruanda Ruotsi Saint Kitts ja Nevis Saint Lucia Saint Vincent ja Grenadiinit Saksa Salomonsaaret Sambia Samoa San Marino Saudi-Arabia Senegal Serbia Seychellit Sierra Leone Singapore Slovakia Slovenia Somalia Sri Lanka Sudan Suomi Suriname Sveitsi Swazimaa Syyria Tadžikistan Taiwan Tansania Tanska Thaimaa Togo Tonga Trinidad ja Tobago Tunisia Turkki Turkmenistan Tuvalu Uganda Ukraina Unkari Uruguay Uusi-Seelanti Uzbekistan Valko-Venäjä Vanuatu Vatikaani Venezuela Venäjä Vietnam Viro Yhdysvallat Zimbabwe koronavirukset matkailu matkustaminen palvelut ulkoasiainhallinto
Palaa sivun alkuun