Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Uusi ajoneuvolaki vastaamaan muuttunutta EU-sääntelyä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2021 13.20
Tiedote

Ajoneuvojen hyväksyntää ja markkinavalvontaa koskeva lainsäädäntö on uudistettu vastaamaan muuttunutta EU-sääntelyä. Jatkossa ajoneuvolaissa säädetään vain kansallisiin ajoneuvoluokkiin kuuluvien uusien ajoneuvojen ja varusteiden hyväksynnästä sekä niiden markkinavalvonnasta. Kansallisia ajoneuvoluokkia ja varusteita ovat moottorityökoneet, maastoajoneuvot, nastat ja nastarenkaat.

Muiden ajoneuvoluokkien, eli auton (M, N), auton perävaunun (O), mopon, moottoripyörän (L), traktorin (T, C) traktorin perävaunun (R) ja vedettävän laitteen (S) hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta säädetään EU:n lainsäädännössä.

Samalla tulevat voimaan EU-sääntelyn edellyttämät seuraamukset ajoneuvosääntelyyn liittyvien velvollisuuksien rikkomisesta. Jatkossa Liikenne- ja viestintävirasto voi antaa velvollisuuksien rikkomisesta yritykselle enintään 30 000 euron seuraamusmaksun. 

Markkinavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että myytävänä olevat ja maahantuodut ajoneuvot ovat turvallisia ihmisten terveydelle, omaisuudelle ja ympäristölle ja että ne eivät oikein asennettuna ja käytettyinä aiheuta vaaraa.

Lisäksi koko ajoneuvolakia on selkeytetty useilla rakenteellisilla ja lakiteknisillä muutoksilla.

Hallitus esitti 14. tammikuuta 2021, että tasavallan presidentti vahvistaisi uuden ajoneuvolain ja siihen liittyvät lakimuutokset. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. maaliskuuta 2021.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Eeva Asikainen, p. 050 522 6204

hallitusneuvos Jenni Rantio, p. 050 534 7647

Tiedote 15.10.2020: Ajoneuvolaki EU-sääntelyn mukaiseksi
Valtioneuvosto: Valtioneuvoston yleisistuntojen aineistot
Valtioneuvosto, hankkeet: Ajoneuvolain kokonaisuudistus (LVM002:00/2019)
EUR-Lex: EU:n puiteasetus autoista ja niiden perävaunuista (EU 2018/858)

 
Sivun alkuun