Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston yleisistunto 4.12.2014

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 4.12.2014 14.08
Tiedote 541/2014

HALLITUKSEN ESITYKSET

 

Valtioneuvosto antoi 4.12.2014 eduskunnalle seuraavat hallituksen esitykset:

Hallituksen esitys (HE 283/2014 vp) eduskunnalle turvallisuusluokitellun tiedon vastavuoroisesta suojaamisesta Suomen ja Kroatian välillä tehdyn sopimuksen hyväksymisestä sekä laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Sopimuksen tarkoituksena on varmistaa salassa pidettävän turvallisuusluokitellun tiedon suojaaminen Suomen ja Kroatian välillä osapuolten välisessä yhteistyössä erityisesti ulko-, puolustus-, turvallisuus- ja poliisiasioissa sekä tiede-, elinkeino- ja teknologia-asioissa. Kysymys on arkaluonteisista tietoaineistoista, jotka lähettävässä sopimusvaltiossa on erikseen luokiteltu korkean tietoturvallisuuden tason toteuttamista edellyttäviksi. Sopimus ei velvoita turvallisuusluokitellun tiedon vaihtamiseen. Esitykseen sisältyy lakiehdotus sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. (UM ulkoasiainneuvos Maarit Jalava 0295 351 843)

Hallituksen esitys (HE 284/2014 vp) eduskunnalle vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen ja sen valinnaisen pöytäkirjan hyväksymisestä sekä laeiksi yleissopimuksen ja sen valinnaisen pöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain muuttamisesta. Suomi allekirjoitti vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen ja sen valinnaisen pöytäkirjan 30.3.2007. Yleissopimuksen tarkoituksena on taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet, edistää ja suojella näitä oikeuksia ja vapauksia sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. Syrjintäkielto sekä esteettömyys ja saavutettavuus ovat yleissopimuksen johtavia periaatteita. Yleissopimuksen täytäntöönpanoa varten nimetään kansallinen yhteystaho ja perustetaan kansallinen koordinaatiojärjestelmä. Lisäksi nimetään rakenne, jonka avulla edistetään, suojellaan ja seurataan yleissopimuksen kansallista täytäntöönpanoa. Valinnaisen pöytäkirjan mukaan sopimuspuolen lainkäyttövaltaan kuuluvilla henkilöillä ja henkilöryhmillä on oikeus tehdä valituksia vammaisten henkilöiden oikeuksien komitealle, jos nämä katsovat sopimuspuolen loukanneen heidän yleissopimuksella tunnustettuja oikeuksiaan. Valinnaisessa pöytäkirjassa määrätään myös tutkintamenettelystä. Esitykseen sisältyy lakiehdotukset yleissopimuksen ja sen valinnaisen pöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain muuttamisesta. (UM lainsäädäntöneuvos Arto Kosonen 0295 351 171)

Hallituksen esitys (HE 285/2014 vp) eduskunnalle lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen valitusmenettelyä koskevan valinnaisen pöytäkirjan hyväksymisestä ja laiksi pöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Suomi allekirjoitti lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen valitusmenettelyä koskevan valinnaisen pöytäkirjan 28.2.2012. Pöytäkirjalla perustetaan yksilövalitusjärjestelmä, jonka nojalla lapsen oikeuksien komitealle annetaan toimivalta käsitellä yksityisten henkilöiden tai henkilöryhmien tai jonkun muun näiden puolesta tekemiä valituksia yleissopimuksessa tai sen valinnaisissa pöytäkirjoissa turvattujen oikeuksien väitetyistä loukkauksista. Pöytäkirja sisältää myös mahdollisuuden tunnustaa komitean toimivalta ottaa vastaan valtiovalituksia ja Suomen tarkoituksena on sitoutua myös tähän menettelyyn. Tätä koskeva selitys annetaan pöytäkirjan ratifioinnin yhteydessä. Lisäksi pöytäkirja sisältää määräykset tutkintamenettelystä, johon voi myös sisältyä käynti sopimusvaltion alueella. Suomen on tarkoitus sitoutua myös tähän menettelyyn. (UM lainsäädäntöneuvos Arto Kosonen 0295 351 171)

Hallituksen esitys (HE 286/2014 vp) eduskunnalle ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehdyn yleissopimuksen kuudennentoista pöytäkirjan hyväksymisestä ja laiksi pöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Suomi allekirjoitti ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehdyn yleissopimuksen kuudennentoista pöytäkirjan 2.10.2013. Pöytäkirjalla perustetaan neuvoa-antavien lausuntojen järjestelmä, jonka puitteissa sopimusvaltion nimeämät ylimmät tuomioistuimet voivat pyytää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta neuvoa-antavia lausuntoja yleissopimuksessa tai sen pöytäkirjoissa määriteltyjen oikeuksien ja vapauksien tulkintaan tai soveltamiseen liittyvissä kysymyksissä. Suomen on tarkoitus antaa pöytäkirjan ratifioinnin yhteydessä selitys, jonka mukaan pöytäkirjan mukaisiin tarkoituksiin nimettäviä kansallisia tuomioistuimia ovat korkein oikeus, korkein hallinto-oikeus, työtuomioistuin ja vakuutusoikeus. (UM lainsäädäntöneuvos Arto Kosonen 0295 351 171)

Hallituksen esitys (HE 287/2014 vp) eduskunnalle Suomen osallistumisesta Pohjois-Atlantin liiton johtamaan neuvonanto-, koulutus- ja tukioperaatioon Afganistanissa Suomen ja Pohjois-Atlantin liiton välillä kirjeenvaihdolla tehtävän sopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi Suomen osallistumisesta Pohjois-Atlantin liiton johtamaan neuvonanto-, koulutus- ja tukioperaatioon Afganistanissa Suomen ja Pohjois-Atlantin liiton välillä kirjeenvaihdolla Naton 26.11.2014 päivätyn kirjeen mukaisesti tehtävän sopimuksen ja lain sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Naton kirje ja Suomen puoltava vastaus muodostaisivat sopimuksen Suomen osallistumisesta operaatioon. Esitykseen sisältyy lakiehdotus sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Kirjeenvaihdolla tehtävä sopimus tulee voimaan Suomen ja Naton välillä Suomen vastauskirjeen antamispäivänä. (UM lainsäädäntöneuvos Kaija Suvanto 0295 351 159)

Hallituksen esitys (HE 288/2014 vp) eduskunnalle laiksi eräiden Suomelle Yhdistyneiden Kansakuntien ja Euroopan unionin jäsenenä kuuluvien velvoitusten täyttämisestä annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Suomelle Yhdistyneiden Kansakuntien ja Euroopan unionin jäsenenä kuuluvien velvoitusten täyttämisestä annettua lakia. Lakiin lisättäisiin säännös, jonka mukaan ulosottomiehen tulisi ulkoasiainministeriön hakemuksesta ulosottokaaren mukaisessa menettelyssä etsiä ja jäädyttää sellaisia Suomessa sijaitsevia varoja, jotka tulee Euroopan unionin neuvoston asetuksen nojalla jäädyttää. Lisäksi ehdotetaan muutettavaksi finanssivalvonnasta annettua lakia, rikoslakia, ulkomaalaislakia, rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämisestä ja selvittämisestä annettua lakia, tullilakia, rajavartiolakia ja alusliikennepalvelulakia. Muutosten tarkoituksena on tehostaa kansainvälisten pakotteiden täytäntöönpanoa Suomessa sekä tähän liittyen selkeyttää viranomaisten toimivaltuuksia ja parantaa viranomaisten välistä tiedonkulkua. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan keväällä 2015. (UM lähetystöneuvos Satu Suikkari-Kleven 0295 351 241)

Hallituksen esitys (HE 289/2014 vp) eduskunnalle Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussääntöön vuonna 2010 Kampalan tarkistuskonferenssissa tehtyjen muutosten hyväksymisestä sekä laeiksi muutosten lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta sekä rikoslain ja pakkokeinolain muuttamisesta. Kampalassa Ugandassa vuonna 2010 järjestetyssä Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännön tarkistuskonferenssissa hyväksyttiin perussääntöön muutokset, jotka koskevat hyökkäysrikoksen määritelmää ja hyökkäysrikosta koskevan toimivallan käytön edellytyksiä sekä tiettyjen aseiden käytön kuulumista Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaan kuuluviksi sotarikoksiksi myös valtionsisäisissä aseellisissa konflikteissa. Esitykseen sisältyy lakiehdotukset muutosten lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta sekä rikoslain ja pakkokeinolain muuttamisesta. (UM lähetystöneuvos Satu Suikkari-Kleven 0295 351 241)

Hallituksen esitys (HE 290/2014 vp) eduskunnalle laiksi vaalilain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan vaalilain muuttamista siten, että kunnallisvaalien nimi muutettaisiin kuntavaaleiksi ja että kuntavaalien vaalipäivä siirrettäisiin vaalivuoden huhtikuun kolmanteen sunnuntaihin. Lisäksi ehdotetaan, että seuraavat kuntavaalit toimitettaisiin uuden aikataulun mukaisesti vuonna 2017. Esityksessä ehdotetaan myös vaalilain vaalipiirejä koskevan pykälän tarkistamista vastaamaan vuoden 2015 alussa voimaan tulevia kuntajaon muutoksia. Esitys liittyy eduskunnalle annettuun hallituksen esitykseen kuntalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti uuden kuntalain kanssa. (OM vaalijohtaja Arto Jääskeläinen 0295 150 128)

Hallituksen esitys (HE 291/2014 vp) eduskunnalle laeiksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 1 §:n sekä rikoslain 2 a luvun muuttamisesta. Esityksen mukaan rangaistusmääräyksellä tai sakkomääräyksellä ei voitaisi käsitellä rikosasiaa, jos sakotettavan aikaisemmat sakkorikokset osoittavat niiden toistuvuuden ja samankaltaisuuden perusteella ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä. Jos henkilölle on vuoden aikana tehtyjen rikkomusten perusteella määrätty vähintään kolme sakkorangaistusta, seuraava rikkomus käsiteltäisiin tuomioistuimessa. Tuomioistuin voisi muuntaa sakon vankeudeksi, jos sakkoa ei saada perityksi. Samalla sakon muuntosuhdetta muutettaisiin vankiluvun kasvun hillitsemiseksi siten, että kolmen päiväsakon sijasta neljää maksamatonta sakkoa vastaisi yhden päivän vankeus. Muuntorangaistuksen vähimmäispituus korotettaisiin neljästä päivästä viiteen päivään vankeutta ja enimmäispituus alennettaisiin 60 päivästä 40 päivään vankeutta. Uudistus on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti kuin sakon ja rikesakon määräämistä koskeva laki. Viimeksi mainitun lain voimaantulo riippuu oikeus- ja poliisihallinnon tietojärjestelmähankkeiden voimaantulosta. (OM hallitusneuvos Leena Kuusama 0295 150 508)

Hallituksen esitys (HE 292/2014 vp) eduskunnalle henkilötietojen käsittelyä Rikosseuraamuslaitoksessa koskevaksi lainsäädännöksi. Esityksessä ehdotetaan annettavaksi uusi laki henkilötietojen käsittelystä Rikosseuraamuslaitoksessa. Lailla toteutettaisiin rikosseuraamusalan organisaatiouudistusten edellyttämät muutokset viranomaisnimissä ja eräissä käsitteissä. Lisäksi tehtäisiin rekistereiden sisältöä ja käsittelyä koskevat muutokset, jotka on havaittu aiheellisiksi alan toiminnallisten muutosten vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi mahdollisuus rekisteröidä tuomitun valokuva yksilöintitietoihin sekä tarkkarajaiset tietojen luovuttamisen ja saamisen mahdollisuudet esimerkiksi tilanteissa, joissa Rikosseuraamuslaitoksen tulee laatia pitkäaikaisvankien vapauttamismenettelystä annetun lain nojalla arvio henkilön väkivaltaisuuden riskistä tai suunnitella ja toteuttaa tällaisen riskin vähentämiseen tähtäävää toimintaa. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.10.2015. (OM hallitussihteeri Anne Hartoneva 0295 150 344)

Hallituksen esitys (HE 293/2014 vp) eduskunnalle laiksi rikosuhrimaksusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi rikosuhrimaksulaki sekä muutettavaksi sakon ja rikesakon määräämisestä annettua lakia, sakon täytäntöönpanosta annettua lakia ja velkojien maksunsaantijärjestyksestä annettua lakia. Esityksessä ehdotetaan otettavaksi käyttöön rikoksentekijöiltä perittävä uusi maksu, rikosuhrimaksu. Lain tarkoituksena on vahvistaa rikoksen uhreille suunnattujen tukipalveluiden valtionrahoitusta rikosuhrimaksun tuottoa vastaavalla määrällä. Maksun suorittamiseen olisi velvollinen täysi-ikäisenä rikoksen tehnyt henkilö, joka tuomitaan rangaistukseen rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta. Rikosuhrimaksun suuruus olisi 40 euroa tai 80 euroa riippuen rangaistuksen säädetystä enimmäispituudesta. Yhteisösakkoon tuomittavalle oikeushenkilölle määrättävä rikosuhrimaksu olisi 800 euroa. Rikosuhrimaksun määräisi pääasian käsittelevä tuomioistuin tai sakon määräämiseen oikeutettu virkamies, joka tavallisimmin on syyttäjä tai poliisi. Rikosuhrimaksun täytäntöönpano ja perintä järjestettäisiin sakon täytäntöönpanosta annetun lain mukaisesti. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan samana päivänä kuin sakon ja rikesakon määräämisestä annettu laki. (OM neuvotteleva virkamies Mervi Sarimo 0295 150 570)

Hallituksen esitys (HE 294/2014 vp) eduskunnalle viittomakielilaiksi. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi viittomakielilaki. Ehdotetun lain tavoitteena olisi edistää viittomakieltä käyttävien kielellisten oikeuksien toteutumista. Viranomaisten olisi toiminnassaan edistettävä viittomakieltä käyttävien mahdollisuuksia käyttää omaa kieltään ja saada tietoa omalla kielellään. Ehdotettu laki koskisi suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä. (OM ylitarkastaja Maria Soininen 0295 150 202)

Hallituksen esitys (HE 295/2014 vp) eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ulkomaalaislakia siten, että ulkomailla oleskelulupa-asioihin liittyviä tiettyjä tehtäviä voitaisiin antaa ensisijaisesti toisen Schengen-valtion edustustolle ja viimesijaisesti ulkoiselle palveluntarjoajalle. Ulkoasiainministeriö voisi sopia Suomen edustustolle ulkomaalaislain mukaan kuuluvien avustavien ja teknisten tehtävien antamisesta. Laissa säädettäisiin ulkoistettavan toiminnan edellytyksistä ja sen valvonnasta. Ennen tehtävien antamista olisi sisäministeriötä kuultava. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.4.2015. (SM ylitarkastaja Jarmo Tiukkanen 0295 488 606)

Hallituksen esitys (HE 296/2014 vp) eduskunnalle laiksi aluevalvontalain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi aluevalvontalakia. Lakiin lisättäisiin nykyistä täsmällisemmät säännökset tilanteista, joissa kiireellisen aluevalvontatehtävän hoitaminen edellyttää ilmatilan nopeaa käyttöön saamista ja vastaavasti ilmaliikennepalvelujen tarjoajan tehtävistä erityisesti näissä tilanteissa. Laissa säädettäisiin myös ilmatilan hallintayksikön ja Liikenteen turvallisuusviraston aluevalvontatehtävistä sekä teknisestä valvonnasta ilmatilassa. Lakiin ehdotetaan täsmennyksiä vieraan valtion valtionilma-aluksen ja valtionaluksen maahantuloa koskevaa lupamenettelyä, ilma-aluksesta tapahtuvaa tutkimustoimintaa, lupaehtoja, muutoksenhakua ja viranomaisten välistä tietojen antamista koskevaan sääntelyyn sekä uutta sääntelyä aluevalvonnan tilannekuvasta ja henkilötietojen käsittelemisestä. Lisäksi lakiin lisättäisiin säännökset tietojen antamisesta vieraan valtion viranomaiselle ja kansainväliselle toimielimelle. (PLM hallitusneuvos Timo Turkki 0295 140 601)

Hallituksen esitys (HE 297/2014 vp) eduskunnalle laeiksi sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain, puolustusvoimista annetun lain ja voimavarojen antamisesta Yhdistyneiden Kansakuntien operaatioon Libanonissa (UNIFIL) Yhdistyneiden Kansakuntien ja Suomen välillä tehdyn yhteistyöpöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain nimikkeen muuttamisesta. Sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain soveltamisalaa muutettaisiin siten, että lakia voitaisiin jatkossa soveltaa sotilaallisen kriisinhallinnan lisäksi sotilaiden lähettämiseen sotilastehtävään muuhun kansainväliseen kriisinhallintaan. Lisäksi osallistumista sotilaalliseen kriisinhallintaan koskevaa päätöksentekomenettelyä kevennettäisiin siten, että puolustusministeriö päättäisi yksittäisten sotilaiden lähettämisestä. Sotilaallisesta kriisinhallinnasta annettuun lakiin lisättäisiin säännös, joka mahdollistaisi Yhdistyneiden Kansakuntien sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin osallistumista koskevien yhteistyöpöytäkirjojen kansallisen käsittelyn ja voimaansaattamisen valtioneuvoston asetuksella. Myös eräitä muita sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain säännöksiä sekä eräitä muita lakeja muutettaisiin. (PLM esittelijä Kosti Honkanen 0295 140 607)

Hallituksen esitys (HE 298/2014 vp) eduskunnalle laiksi valtion virkamieslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Esityksessä ehdotetaan, että valtion virkamieslakiin lisätään eräitä valtion ylintä virkamiesjohtoa koskevia säännöksiä. Valtion ylimpien virkamiesten virkaan ilmoittautumismenettelystä luovuttaisiin ja siirryttäisiin yleiseen viran hakumenettelyyn. Lakiin lisättäisiin säännös ylimmän johdon nimittämisestä aina määräajaksi ja pääsääntöisesti yhtenäisistä viiden vuoden määräajoista. Lisäksi säädettäisiin ylimmän johdon yhteisistä kelpoisuusvaatimuksista. Muualla lain tasolla säädetyt ylimmän johdon kelpoisuusvaatimukset kumottaisiin pääosin. Edelleen lakiin lisättäisiin läpinäkyvyyden lisäämiseksi säännökset ylimmän johdon sidonnaisuuksien ja sivutointen julkaisemisesta yleisessä tietoverkossa. Esityksessä ehdotetaan myös kaikkiin virkoihin ja virkasuhteisiin liittyviä muutoksia. Viran hakumenettelyn pääsäännöistä säädettäisiin lain tasolla nykyisen asetuksella säätämisen sijaan. Lisäksi lakiin lisättäisiin säännös, joka mahdollistaa sopimuksen tekemisen erityisestä rajoitusajasta ja sen ajalta maksettavasta korvauksesta. Valtion virkamiesten muutoksenhakua ja muutoksenhaun rajoituksia koskevat säännökset siirrettäisiin kokonaisuudessaan valtion virkamieslakiin. Valtion virkaehtosopimuksen ulkopuolella olevan virkamiehen mahdollisuutta tehdä oikaisuvaatimus laajennettaisiin. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.3.2015. (VM hallitusneuvos Kirsi Äijälä 0295 530 172)

Hallituksen esitys (HE 299/2014 vp) eduskunnalle laeiksi kuntarakennelain muuttamisesta sekä kuntajakolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen 5 momentin kumoamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kuntarakennelakia. Lisäksi esityksessä ehdotetaan kumottavaksi kuntajakolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen momentti, joka koskee kuntarakennelain tässä esityksessä muutettavaksi ja kumottavaksi ehdotettuja säännöksiä. Kuntarakennelaissa säädettäisiin kiinteästä määräajasta, johon mennessä kunnan olisi tehtävä kuntarakenneuudistukseen liittyvä yhdistymisselvitys ja mahdollinen siihen perustuva yhdistymisesitys. Yhdistymisselvitys ja mahdollinen yhdistymisesitys tulisi tehdä viimeistään 29.4.2016 mennessä. (VM lainsäädäntöneuvos Minna-Marja Jokinen 0295 530 820)

Hallituksen esitys (HE 300/2014 vp) eduskunnalle talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja sopimuksen soveltamisesta sekä julkisen talouden monivuotisia kehyksiä koskevista vaatimuksista annetun lain muuttamisesta. Talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja sopimuksen soveltamisesta sekä julkisen talouden monivuotisia kehyksiä koskevista vaatimuksista annettuun lakiin ehdotetaan lisättäväksi EU:n ns. budjettisuunnitelmien ennakkovalvonta-asetuksen edellyttämät taloudellisen ennustetoiminnan riippumattomuutta koskevat säännökset. Ehdotuksen mukaan valtiovarainministeriössä ennustetoiminnasta vastaavan osaston päällikkö ratkaisisi itsenäisesti esittelystä asiat, jotka koskevat valtion talousarvioesityksen ja julkisen talouden suunnittelun perustana olevia makrotalouden kehitystä koskevia ennusteita. (VM neuvotteleva virkamies Niko Ijäs 0295 530 170)

Hallituksen esitys (HE 301/2014 vp) eduskunnalle verosäännösten kansainvälisen noudattamisen parantamiseksi ja FATCA:n toteuttamiseksi Amerikan yhdysvaltojen kanssa tehdyn sopimuksen hyväksymisestä sekä laeiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan hyväksyttäväksi sopimus Amerikan yhdysvaltojen välillä verosäännösten kansainvälisen noudattamisen parantamiseksi ja FATCA:n toteuttamiseksi sekä laeiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta. Sopimus edellyttää, että Suomi toimittaa Yhdysvaltoihin siellä verotuksellisen asuinpaikan omaavien henkilöiden tulo- ja varallisuustietoja. Sopimuksen mukaan Suomen on velvoitettava suomalaiset finanssilaitokset selvittämään asiakkaistaan Yhdysvalloissa asuvat henkilöt ja toimittamaan heidän tuloja ja varallisuutta koskevat tietonsa Verohallinnolle, joka lähettää ne edelleen Yhdysvaltoihin. Esitys sisältää lakiehdotuksen sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Esityksessä ehdotetaan lisäksi verotusmenettelystä annettua lakia muutettavaksi siten, että suomalaiset finanssilaitokset velvoitetaan antamaan Verohallinnolle sopimuksessa tarkoitetut tiedot sopimuksessa tarkoitetulla tavalla sekä noudattamaan eräitä muita sopimuksen määräyksiä. Sopimus tulee voimaan sinä päivänä, jolloin Suomi ilmoittaa Yhdysvalloille kirjallisesti siitä, että Suomi on saattanut loppuun tarpeelliset sisäiset menettelynsä tämän sopimuksen voimaantuloa varten. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana samanaikaisesti sopimuksen kanssa. (VM neuvotteleva virkamies Harri Joiniemi 0295 530 105)

Hallituksen esitys (HE 302/2014 vp) eduskunnalle laeiksi tuloverolain, verontilityslain sekä Verohallinnosta annetun lain 30 ja 31 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuloverolakia siten, että yhteisön ja yhteisetuuden tulosta ei suoritettaisi verovuodesta 2016 lähtien veroa enää seurakunnalle, vaan ainoastaan valtiolle ja kunnalle. Verontilityslakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että evankelis-luterilaiset ja ortodoksiset seurakunnat eivät saisi osuutta yhteisöveron tuotosta verovuodesta 2016 lähtien, mikä lisäisi valtion osuutta yhteisöveron tuotosta. Lisäksi Verohallinnosta annetusta laista kumottaisiin viittaukset seurakuntien osuuteen yhteisöveron tuotosta sekä seurakuntien asemaan yhteisöveron saajana. Esitys liittyy ehdotettuun uuteen lakiin valtion rahoituksesta evankelis-luterilaiselle kirkolle eräisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016, ja niitä sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2016 toimitettavassa verotuksessa. (VM neuvotteleva virkamies Merja Taipalus 0295 530 052)

Hallituksen esitys (HE 303/2014 vp) eduskunnalle laiksi museolain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan museolakiin lisättäväksi uusi pykälä, jossa säädettäisiin valtakunnalliseksi erikoismuseoksi nimeämisen edellytyksistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.3.2015. (OKM hallitusneuvos Merja Leinonen 0295 330 191)

Hallituksen esitys (HE 304/2014 vp) eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan, että opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle päätetyt opetustoimen valtionosuusindeksiä ja yksikköhintaa koskevat väliaikaisina toteutetut säästöt muutetaan pysyviksi. Säästö toteutettaisiin lukiokoulutuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja taiteen perusopetuksen keskimääräiseen yksikköhintaan tehtävällä vähennyksellä, joka olisi vähintään vuoden 2015 tasossa. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. (OKM hallitusneuvos Merja Leinonen 0295 330 191)

Hallituksen esitys (HE 305/2014 vp) eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain 25 i ja 47 §:n muuttamisesta. Tekijänoikeuslakiin ehdotetaan palautettavaksi säännökset korvausoikeudesta siirtovelvoitteen alaisiin ohjelmiin sisältyvien teosten sekä esittävien taiteilijoiden elävien esitysten ja äänitallenteiden edelleen lähettämisestä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan keväällä 2015. (OKM johtaja Jorma Waldén 0295 330 338)

Hallituksen esitys (HE 306/2014 vp) eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lukiolakia, ammatillisesta peruskoulutuksesta annettua lakia, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annettua lakia ja vapaasta sivistystyöstä annettua lakia. Laeilla muutettaisiin lukio- ja ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan ja vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitämisluvan myöntämistä, muuttamista ja peruuttamista koskevia säännöksiä. Koulutuksen järjestämisluvista ja oppilaitoksen ylläpitämisluvista päättäisi edelleen opetus- ja kulttuuriministeriö. Lakien tultua voimaan, aikaisempien säännösten perusteella myönnettyjen koulutuksen järjestämislupien voimassaolo päättyisi. Vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukaiset ylläpitämisluvat jäisivät voimaan, mutta opetus- ja kulttuuriministeriö arvioisi ylläpitäjien taloudelliset edellytykset oppilaitoksen ylläpitämiseen ja päättäsi arvion perusteella luvan mahdollisesta peruuttamisesta. Lisäksi ammatillisen koulutuksen opiskelijaksi ottamista koskevia säännöksiä muutettaisiin siten, että ammatillisena peruskoulutuksena suoritettavan ammatillisen perustutkinnon opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä pääsääntöisesti olisi, ettei opiskelijaksi pyrkivä ole suorittanut ammatillista perustutkintoa, muuta perusopetuksen jälkeen suoritettua ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa. Esitys liittyy hallituksen rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanoon. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2017. (OKM hallitusneuvos Virpi Korhonen 0295 330 391)

Hallituksen esitys (HE 307/2014 vp) eduskunnalle laeiksi ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 46 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annettua lakia ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettua lakia. Näyttötutkintojen järjestämisen laatua ehdotetaan vahvistettavaksi säätämällä näyttötutkinnon järjestäjälle asetettavista edellytyksistä sekä näyttötutkinnon järjestäjän tehtävistä. Näyttötutkinnon järjestäjällä tulisi olla riittävät taloudelliset ja ammatilliset edellytykset näyttötutkintojen järjestämiseen sekä riittävä näyttötutkintojärjestelmän ja järjestämiensä tutkintojen asiantuntemus. Tutkintotoimikuntien tehtäviä muutettaisiin siten, että niissä korostuisivat laadunvarmistus ja näyttötutkintojen ja näyttötutkintojärjestelmän kehittäminen. Tutkintotoimikuntia avustaisi niille laissa säädettyjen tehtävien hoitamisessa Opetushallitukseen perustettava näyttötutkintosihteeristö. Näyttötutkintojärjestelmän työelämäläheisyyttä syvennettäisiin myös säätämällä arvioinnista ja arvioijista. Arviointiin tyytymättömällä olisi mahdollisuus hakea oikaisua tutkintotoimikunnalta, joka voisi tarvittaessa määrätä uuden arvioinnin. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2016. (OKM hallitusneuvos Virpi Korhonen 0295 330 391)

Hallituksen esitys (HE 308/2014 vp) eduskunnalle yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muuttamisesta annetun hallituksen esityksen (HE 244/2014 vp) täydentämisestä. Täydentävän esityksen mukaan yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin lisättäisiin säännökset lukukausikohtaisen hakemuksen käsittelymaksun perimisestä muun kuin EU/ETA-alueen valtioiden tai Sveitsin koulutusjärjestelmiin kuuluvan korkeakoulukelpoisuuden tuottavan koulutuksen suorittaneilta hakijoilta. Hakemuksen käsittelymaksun perisi Opetushallitus. Esitys on osa hallituksen rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanoa. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2016. (OKM hallitussihteeri Laura Hansén 0295 330 098)

Hallituksen esitys (HE 309/2014 vp) eduskunnalle laiksi vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan hallituksen rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta antaman päätöksen mukaisesti muutettavaksi ja selkeytettäväksi eräitä vapaasta sivistystyöstä annetun lain koulutuksen järjestämistä ja valtionosuutta koskevia säännöksiä. Kansanopiston ylläpitäjän, jonka ylläpitämisluvassa määritellyn pääasiallisen koulutustehtävän muodostaa vaikeasti vammaisille järjestettävä koulutus, korkeammasta valtionosuusprosentista luovuttaisiin. Kansanopiston korottamaton yksikköhinta olisi oppilaitoksen ulkopuolella asuvan opiskelijan yksikköhinta. Yksikköhintaa korotettaisiin kansanopistossa asuvien opiskelijoiden opiskelijaviikkojen perusteella. Kansalaisopistojen osalta luovuttaisiin yksikköhintaan tehtävästä 15 prosentin korotuksesta opistossa, jonka sijaintikunnan asukastiheys on yli 100. Opintokeskusten opintokerhoja varten myönnettävästä erillisestä valtionosuudesta luovuttaisiin. Opintokerhotuntien kustannukset otettaisiin huomioon opintokeskusten yksikköhintoja laskettaessa. Lakiin otettaisiin säännökset kansanopistojen ja valtakunnallisen liikunnan koulutuskeskusten koulutukseen sisältyvästä käytännön työtehtävissä järjestettävästä koulutuksesta. Kansanopistoilta ja valtakunnallisilta liikunnan koulutuskeskuksilta edellytettäisiin opetussuunnitelman laatimista koulutuksista, jotka kestävät vähintään kahdeksan viikkoa tai sisältävät etäopetusta taikka työssäoppimista. Lakiin otettaisiin säännökset vapaan sivistystyön oppilaitosten keskimääräiseen yksikköhintaan tehtävästä euromääräisestä vähennyksestä. Säännöksillä muutettaisiin opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle päätetyt vuosien 2013 ja 2014 valtionosuusindeksiä koskevat säästöt pysyviksi siten, että yksikköhintoihin tehtäisiin vuodesta 2016 lukien euromääräiset vähennykset. Keskimääräisen yksikköhinnan määrä olisi kuitenkin vähintään varainhoitovuoden 2015 suuruinen. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. (OKM hallitussihteeri Aino Still 0295 330 396)

Hallituksen esitys (HE 310/2014 vp) eduskunnalle laiksi lukiolaissa, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetussa laissa ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen rahoituksesta ja laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain 18 §:n ja opiskelijavalintarekisteristä, korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta ja ylioppilastutkintorekisteristä annetun lain 7 ja 9 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki lukiolaissa, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetussa laissa ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen rahoituksesta. Laissa säädettäisiin uusista lukiokoulutuksen sekä ammatillisen peruskoulutuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjille myönnettävän rahoituksen perusteista. Lisäksi esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lukiolakia ja ammatillisesta peruskoulutuksesta, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja opiskelijavalintarekisteristä, korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta ja ylioppilastutkintorekisteristä annettua lakia. Esityksessä ehdotetaan luovuttavaksi rahoituksen määräytymisestä todellisen kustannuspohjan perusteella ja muutettavaksi lukiokoulutukseen sekä ammatilliseen peruskoulutukseen ja ammatilliseen lisäkoulutukseen kohdennettava rahoitus valtion talousarvioon perustuvaksi siten, että lukiokoulutuksen sekä ammatillisen peruskoulutuksen osalta rahoitus sisältää kunnan rahoitusosuuden. Talousarvioon perustuvaa määrärahaa ehdotetaan korotettavaksi indeksillä. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2017. (OKM hallitussihteeri Toni Tuomainen 0295 330 360)

Hallituksen esitys (HE 311/2014 vp) eduskunnalle laeiksi maataloustuotteiden markkinajärjestelystä annetun lain, Euroopan unionin suorista tuista maataloudelle annetun lain ja maatalouden tukien toimeenpanosta annetun lain 11 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maataloustuotteiden markkinajärjestelystä annettua lakia siten, että siihen lisättäisiin markkinahäiriötilanteisiin liittyvä, Euroopan Unionin yhteisen maatalouspolitiikan mukaisia poikkeuksellisia markkinatoimenpiteitä koskeva säännös. Vastaava säännös ehdotetaan lisättäväksi myös Euroopan unionin suorista tuista maataloudelle annettuun lakiin, mitä säännöstä sovellettaisiin niissä tilanteissa, joissa markkinahäiriötilanteessa myönnettävä Euroopan unionin varoista rahoitettava tuki kohdennettaisiin suoraan viljelijöille. Lisäksi maatalouden tukien toimeenpanosta annettua lakia ehdotetaan täydennettäväksi pysyvän laitumen siirtämisestä muuhun käyttöön annettavan ennakkoluvan myöntävän viranomaisen osalta. (MMM lainsäädäntöneuvos Katri Valjakka 0295 162 235)

Hallituksen esitys (HE 312/2014 vp) eduskunnalle laiksi metsästyslain 33 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi karhun metsästystä koskevaa sääntelyä siten, että karhun metsästystä koskevat rajoitukset siirretään lain tasolle. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2015. (MMM vanhempi hallitussihteeri Rami Sampalahti 0295 162 419)

Hallituksen esitys (HE 313/2014 vp) eduskunnalle laiksi ajokorttilain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan ajokorttien ja eräiden lupien myöntäminen siirrettäväksi Liikenteen turvallisuusvirastolle, joka hoitaisi tehtävää käyttäen palvelun tuottajia apuna asiakaspalvelutehtävissä. Myös toimivalta eräissä ajoterveyteen liittyvissä viranomaistehtävissä ehdotetaan siirrettäväksi virastolle. Esitykseen sisältyy myös menettelyjen kehittämistä sekä liikenneopettajalupaa, ajokokeen vastaanottajaa ja raskaan kaluston kuljettajan ammattipätevyyttä koskevia muutosehdotuksia. Toimivallan siirtoon liittyvien muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta ja muiden niin pian kuin lait on hyväksytty ja vahvistettu. (LVM hallitusneuvos Eija Maunu 0295 342 571)

Hallituksen esitys (HE 314/2014 vp) eduskunnalle jäänmurtoavustusta koskevasta yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta Itämerellä Venäjän federaation hallituksen kanssa tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi jäänmurtoavustusta koskevasta yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta Itämerellä Venäjän federaation hallituksen kanssa tehdyn sopimuksen, joka allekirjoitettiin Pietarissa syyskuussa 2014. Sopimuksella Suomi ja Venäjä sitoutuvat maiden välisen jäänmurtoavustusta koskevan yhteistyön edistämiseen Itämerellä. Sopimuksella annetaan Suomelle ja Venäjälle mahdollisuus pyytää ja saada nopeasti jäänmurtoavustusta sellaisessa tilanteessa, jossa sopimusmaan oma jäänmurtokapasiteetti ei riitä. Esitykseen sisältyy lakiehdotus sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana samanaikaisesti sopimuksen kanssa. (LVM liikenneneuvos Marjukka Vihavainen-Pitkänen 0295 342 685)

Hallituksen esitys (HE 315/2014 vp) eduskunnalle laiksi joukkoliikennelain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi joukkoliikennelakia. Reittiliikenneluvan saamista helpotettaisiin sekä poistettaisiin liikennöinnin vähimmäisajat ja näin luotaisiin paremmat edellytykset markkinaehtoisen joukkoliikenteen harjoittamiseen. Joukkoliikenteen toimivaltaisten viranomaisten työtä helpotettaisiin selkeyttämällä lupahallintoon ja liikennelupien ehtoihin liittyviä säännöksiä. Lisäksi lakiin ehdotetaan lakiteknisiä muutoksia. Esityksessä ehdotetaan myös joukkoliikennelain ja kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä annetun lain muuttamista niin, että kuolinpesä saisi määrätyin edellytyksin jatkaa liikennettä kuusi kuukautta luvanhaltijan kuoleman jälkeen. Harmaata taloutta linja-autoliikenteessä torjuttaisiin lisäämällä joukkoliikennelupaan konkurssien ketjuttamisen estämistä koskeva ehto ja lisäämällä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tiedonsaantioikeuksia muiden viranomaisten rekistereistä. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.3.2015. (LVM ylitarkastaja Iida Huhtanen 0295 342 613)

Hallituksen esitys (HE 316/2014 vp) eduskunnalle Kanadan sekä Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden välisen lentoliikennesopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja sopimuksen soveltamisesta. Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi Kanadan sekä Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden välisen lentoliikennesopimuksen. Sopimus on sekasopimus, jonka määräykset kuuluvat osittain unionin ja osittain jäsenvaltioiden toimivaltaan. Esitykseen sisältyy lakiehdotus sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. (LVM ylitarkastaja Timo Koskinen 0295 342 401)

Hallituksen esitys (HE 317/2014 vp) eduskunnalle laeiksi alueiden kehittämisestä ja rakennerahastotoiminnan hallinnoinnista annetun lain 39 §:n muuttamisesta ja alueiden kehittämisen ja rakennerahastohankkeiden rahoittamisesta annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi alueiden kehittämisen ja rakennerahastohankkeiden rahoittamisesta annettua lakia lisäämällä ohjelmakautta 2014-2020 koskevat Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen toimeenpanon edellyttämät säännökset lakiin. Lakiin ehdotetaan lisäksi otettavaksi rakennerahasto-ohjelmaan liittyvät muutokset sosiaali- ja terveysministeriön tehtäviin sekä tarkennus vähämerkityksisestä tuesta annettuun lain pykälään. Sosiaali- ja terveysministeriölle esitetään oikeutta myöntää rakennerahasto-ohjelman teknistä tukea hankerahoituksen lisäksi. Kansallisen rakennerahasto-ohjelman sähköistä menettelyä koskevia säännöksiä esitetään tarkennettavaksi hakemuksen lisäksi myös tukipäätöksen ja maksatuspäätöksen osalta. Lisäksi lakiin esitetään sisällytettäväksi säännökset vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta osarahoitetun toimenpideohjelman hyväksyttävistä kustannuksista sekä tarkastusoikeuksista. Esityksessä ehdotetaan lisäksi tehtäväksi alueiden kehittämisestä ja rakennerahastotoiminnan hallinnoinnista annetun lain 39 §:ään tarkastusviranomaisen tehtäviä koskeva lisäys niin, että Euroopan alueellisen yhteistyön ohjelmien Suomessa sijaitsevien tarkastusviranomaisen tehtäviin lisätään, että se toimii yleisasetuksen mukaisena riippumattomana tarkastuselimenä. Valtioneuvoston lausuma; Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee rakennerahastojen sähköisen myöntämismenettelyn siten, että järjestelmä toimii yhdenvertaisesti molemmilla kansalliskielillä. Ministeriö turvaa viivytyksettä päätöksenteon käsittelyssä olevissa hankkeissa ja takaa myös ruotsinkielisten rahoituspäätösten sähköisen teon mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 20.2.2015 alkaen. (TEM hallitusneuvos Tuula Manelius 0295 064 909)

Hallituksen esitys (HE 318/2014 vp) eduskunnalle laiksi valtion vientitakuista annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion vientitakuista annettua lakia siten, että vientitakuu olisi mahdollista myöntää ulkomaiselle ostajalle myönnetyn vientiluoton jälleenrahoituksen järjestämiseksi. Lisäksi ehdotetaan, että vientitakuu voitaisiin myöntää vientitakuulain mukaisten kotimaahan suuntautuvien vientiä edistävien investointien jälleenrahoituksen järjestämiseksi. Ehdotuksen tarkoituksena on monipuolistaa viennin rahoitusmahdollisuuksia ja siten edistää vientiä. Ehdotuksella lisäksi parannettaisiin vientitakuun saaneiden luotto- ja rahoituslaitosten mahdollisuuksia jälleenrahoittaa vientiä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2015 alkupuolella. (TEM hallitusneuvos Kari Parkkonen 0295 064 938)

Hallituksen esitys (HE 319/2014 vp) eduskunnalle laeiksi pyroteknisten tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta ja rikoslain 44 luvun 11 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki pyroteknisten tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta. Lailla pantaisiin täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston pyroteknisten tuotteiden markkinoille saattamista koskeva direktiivi. Lakiin ehdotetaan myös pyroteknisten tuotteiden jäljitettävyyttä koskevia säännöksiä, joilla pantaisiin täytäntöön komission direktiivi pyroteknisten tuotteiden jäljitettävyysjärjestelmän perustamisesta. Esityksessä ehdotetaan myös muutettavaksi rikoslain räjähderikosta koskevaa pykälää siten, että ehdotetun lain vastainen pyroteknisten tuotteiden maahantuonti, markkinoille saattaminen ja jakelu säädettäisiin rangaistavaksi. (TEM teollisuusneuvos Tapani Koivumäki 0295 063 722)

Hallituksen esitys (HE 320/2014 vp) eduskunnalle laeiksi ydinenergialain ja säteilylain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ydinenergialakia ja säteilylakia. Esityksen tavoitteena on selventää Säteilyturvakeskuksen riippumatonta asemaa ydinenergian käytön turvallisuusvalvonnassa. Säteilyturvakeskuksen toimivaltaa ehdotetaan laajennettavaksi ympäristön säteilyvalvonnassa sekä Säteilyturvakeskukselle annettavaksi määräyksenantovalta ydinturvallisuutta koskevissa asioissa. Esityksessä ehdotetaan ydinenergialakiin lisättäväksi säännökset valtioneuvoston periaatepäätökseen sisällytettävistä ehdoista sekä Säteilyturvakeskuksen lupahakemuksen johdosta antamasta lausunnosta. Esityksessä ehdotetaan myös, että ydinlaitoksen haltijalta kerättävää ydinturvallisuustutkimusmaksua ja jätehuoltovelvolliselta perittävää maksua korotettaisiin määräajaksi ydinturvallisuus- ja ydinjätehuollon tutkimuksen infrastruktuurin kehittämiseksi. Säteilylakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että Säteilyturvakeskuksen toimivaltaa ympäristön säteilyvalvonnassa vahvistetaan sekä laajennetaan Säteilyturvakeskuksen valtuutta antaa säteilyn käytön turvallisuutta koskevia sitovia määräyksiä. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian lukuun ottamatta eräitä ydinenergialain säännöksiä, jotka on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. (TEM neuvotteleva virkamies Sari Alho 0295 049 007)

Hallituksen esitys (HE 321/2014 vp) eduskunnalle merimieseläkelain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi merimieseläkelakia, merimieseläkelain voimaanpanosta annettua lakia, tuloverolakia ja meriliikenteessä käytettävien alusten kilpailukyvyn parantamisesta annettua lakia. Merimieseläkelain mukainen eläketurva muutetaan pääosin vastaamaan työntekijän eläkelain mukaista eläketurvaa. Eläkeikää koskeviin muutoksiin säädettäisiin vuoden 2016 alusta lukien yhdeksän vuoden siirtymäaika. Lisäksi merimieseläkelain erityiset karttumaprosentit lakkautettaisiin vuoden 2016 alusta lukien ja hautausavustuksen maksamisesta luovuttaisiin vuodesta 2021 alkaen. Merimieseläkelain mukainen työntekijän vakuutusmaksu noudattaisi jatkossa työntekijän eläkelain mukaista vakuutetun työeläkevakuutusmaksua ja työnantaja vastaisi lopusta maksuosuudesta. Lisäksi merimieseläkelain piirissä olevilla työnantajilla otettaisiin käyttöön kustannusperusteinen kannustin työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseksi. Merimieseläkekassalle maksettava valtion osuus merimieseläkelain perusteella maksettavista etuuksista vähenisi asteittain nykyisestä 33,3 prosentista ja olisi 31 prosenttia vuosina 2016-2020 sekä 29 prosenttia vuodesta 2021 lähtien. Valtio maksaisi meriliikenteessä käytettävien alusten kilpailukyvyn parantamisesta annetun lain mukaisena merenkulun tukena takaisin työnantajille vuodesta 2016 lukien työnantajan eläkevakuutusmaksun, työnantajan tapaturmavakuutusmaksun ja työntekijöiden ennakkoverot. Tukena ei enää maksettaisi työnantajan sosiaaliturvamaksua, työttömyysvakuutusmaksua, ryhmähenkivakuutusmaksua eikä vapaaehtoisia vakuutusmaksuja. Lisäksi verotuksen merityötulovähennystä supistettaisiin. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. (STM johtaja Heli Backman 0295 163 179)

Hallituksen esitys (HE 322/2014 vp) eduskunnalle Kiinan kanssa sosiaaliturvasta tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Sopimuksessa määrätään työskentelyyn perustuvien eläkkeiden maksamisesta toisessa sopimusvaltiossa asuville henkilöille sekä työntekijöiden eläke- ja työttömyysvakuutukseen sovellettavasta lainsäädännöstä. Esitykseen sisältyy ehdotus laiksi sosiaaliturvasta Kiinan kanssa tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. (STM hallitusneuvos Katriina Alaviuhkola 0295 163 167)

Hallituksen esitys (HE 323/2014 vp) eduskunnalle laiksi eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista. Laki sisältäisi asbestipurkutyölupaa koskevat olennaiset säännökset. Laissa säädettäisiin myös asbestipurkutyöntekijältä edellytettävästä pätevyydestä sekä myönnetyistä asbestipurkutyöluvista ja asbestipurkutyöhön pätevistä henkilöistä pidettävistä rekistereistä. Esityksen tavoitteena on siirtää tällä hetkellä valtioneuvoston päätöksen tasolla säädetyn asbestipurkutyötä koskevan sääntelyn keskeinen sisältö perustuslain edellyttämällä tavalla lain tasolle ja samalla ajanmukaistaa sitä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. (STM hallitusneuvos Antti Janas 0295 163 501)

Hallituksen esitys (HE 324/2014 vp) eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi sekä sen voimaanpanolaki ja eräitä näihin liittyviä muita lakeja. Laeilla uudistetaan kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, tuottamista, hallintoa, suunnittelua, rahoitusta ja valvontaa koskevat säännökset. Uudistuksella kootaan nykyisin lähes 200 eri kunnalliselle organisaatiolle kuuluvien palvelujen kattava järjestämisvastuu viidelle sosiaali- ja terveysalueelle ja tuottamisvastuu enintään 19 kuntayhtymälle. Sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymillä on ehdotuksen mukaan järjestämisvastuu julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista. Jokainen kunta kuuluu yhteen sosiaali- ja terveysalueeseen. Alueet eivät itse tuota palveluja, vaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta vastaavat sosiaali- ja terveysalueen järjestämispäätöksessä määriteltävät kuntayhtymät. Kunnat voivat sopia, että kuntayhtymän sijasta tuottamisvastuu toteutetaan vastuukuntamallilla. Järjestämisvastuunsa toteuttamiseksi sosiaali- ja terveysalue laatii järjestämispäätöksen. Siinä määritellään keskeiset sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamiseksi tarvittavat toimet ja vastuut alueella. Järjestämispäätös sitoo tuottamisvastuussa olevia kuntayhtymiä. Tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät toteuttavat palvelut niiden omana toimintana. Omaa palvelutuotantoa voidaan täydentää yksityisiltä palvelujen tuottajilta hankittavilla palveluilla järjestämispäätöksessä määriteltyjen periaatteiden mukaisesti. Esityksen mukaan valtioneuvosto antaa eduskunnalle joka neljäs vuosi selonteon sosiaali- ja terveydenhuollon pitkän aikavälin strategisista tavoitteista. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa toimintaa lainsäädännön ja pitkän aikavälin strategisten tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi ministeriö neuvottelee vuosittain kunkin sosiaali- ja terveysalueen kanssa niiden järjestämisvastuulle kuuluvien tehtävien hoitamisesta. Kunnat vastaavat jatkossakin sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksesta. Rahoitus perustuu kunnan asukaslukuun sekä ikärakenteeseen ja sairastavuuteen. Kuntien rahoitusosuus kerätään sosiaali- ja terveysalueille, jotka osoittavat sen edelleen tuottamisvastuussa oleville kuntayhtymille laissa määriteltävien kriteerien ja järjestämispäätöksessä määriteltävien tarkempien perusteiden mukaisesti. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan mahdollisimman pian niiden vahvistamisesta. Lakien mukaiset sosiaali- ja terveysalueet on muodostettava siten, että ne aloittavat toimintansa viimeistään vuoden 2016 alussa. Tuottamisvastuu siirtyy vuoden 2017 alussa perustettaville tuottamisvastuussa oleville kuntayhtymille. (STM hallitusneuvos Pekka Järvinen 0295 163 367)

Hallituksen esitys (HE 325/2014 vp) eduskunnalle laiksi laiva-apteekista. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki laiva-apteekista. Esitys perustuu Kansainvälisen työjärjestön merityötä koskevaan yleissopimukseen ja terveydelle ja turvallisuudelle asetettavista vähimmäisvaatimuksista aluksilla tapahtuvan sairaanhoidon parantamiseksi annettuun neuvoston direktiiviin. Lakia sovellettaisiin eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkiin suomalaisiin aluksiin, joilla työskentelee laivaväkeä. Lain tarkoituksena olisi varmistaa laivaväen mahdollisuus saada asianmukaista ensiapua ja sairaanhoitoa aluksella sairastumis- ja tapaturmatapauksissa. Lakiehdotus sisältäisi säännökset muun muassa laiva-apteekkia koskevista laivanisännän ja aluksen päällikön velvollisuuksista, laiva-apteekin sisällöstä, säilytyksestä, käytöstä ja tarkastuksesta sekä pelastusveneiden ja -lauttojen lääkkeistä ja hoitotarvikkeista ja niiden tarkastuksesta. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan keväällä 2015. (STM hallitusneuvos Liisa Katajamäki 0295 163 329)

Hallituksen esitys (HE 326/2014 vp) eduskunnalle laeiksi lääkelain sekä sairausvakuutuslain 5 luvun 9 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lääkelakia ja sairausvakuutuslakia. Lääkelakia koskevat ehdotetut muutokset koskevat apteekkitoimintaa ja apteekkien lääkevalmistusta. Apteekkien lääkevalmistus muutettaisiin kokonaan luvanvaraiseksi toiminnaksi. Avointen apteekkilupien ilmoitusmenettelyä yksinkertaistettaisiin ja ilmoitusten tietosisältöä parannettaisiin. Apteekkarin vaihdostilanteita nopeutettaisiin lyhentämällä apteekin vastaanottamisen määräaikaa. Uuden ja luopuvan apteekkarin välisiä oikeuksia ja velvollisuuksia apteekkarin vaihdostilanteissa täsmennettäisiin. Lisäksi lakiin ehdotetaan sivuapteekkeja, apteekin palvelupisteitä sekä apteekin verkkopalvelua koskeviin säännöksiin muutoksia, jotka selkeyttäisivät niiden perustamista ja toimintaa koskevia säännöksiä. Apteekin asiakastiloja koskevia vaatimuksia täsmennettäisiin vastaamaan vallitsevaa lääkelain tulkintaa, jonka mukaan yhden toimiluvan perusteella voidaan myydä lääkkeitä yhdestä toimitilasta. Lakiin lisättäisiin Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle oikeus uhkasakon asettamiseen tehostamaan tarkastuksissa annettujen määräysten toteuttamista. Apteekeille tulisi velvoite luovuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle taloudellisia tietoja toiminnastaan keskukselle kuuluvia kehittämis- ja suunnittelutehtäviä varten. Lääkelakiin ja sairausvakuutuslakiin tehtäisiin lisäksi lääkkeen hinnan ja korvauksen perusteen muodostumista koskevat täsmennykset. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.3.2015. (STM hallitusneuvos Anne Koskela 0295 163 384)

Hallituksen esitys (HE 327/2014 vp) eduskunnalle laeiksi huumausainelain ja rikoslain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi huumausainelakia ja rikoslakia. Uusien huumaantumistarkoituksessa käytettävien aineiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynnissä pitäminen ja luovuttaminen voitaisiin kieltää siten, että aineet määritellään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella kuluttajamarkkinoilta kielletyiksi psykoaktiivisiksi aineiksi. Kielto ei koskisi aineen maahantuontia ja varastointia ilmoituksen tekemisen jälkeen tutkimustoiminnassa tai teollisessa elinkeinotoiminnassa. Kielto ei myöskään koskisi sellaisia tilanteita, joissa ainetta on perustellusta syystä muussa aineessa tai valmisteessa ja väärinkäytön vaara on vähäinen. Kuluttajamarkkinoilta kielletyn psykoaktiivisen aineen kiellon rikkomisesta voitaisiin rikoslain nojalla tuomita sakkoa tai enintään yksi vuosi vankeutta. (STM hallitusneuvos Ismo Tuominen 0295 163 341)

Hallituksen esitys (HE 328/2014 vp) eduskunnalle laiksi kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 13 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia. Esityksen mukaan kuntouttavan työtoiminnan jakson aikana henkilö voisi osallistua työtoimintaan enintään neljänä päivänä kalenteriviikossa nykyisen enintään viiden päivän sijaan. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2017. (STM sosiaalineuvos Eveliina Pöyhönen 0295 163 303)

Hallituksen esitys (HE 329/2014 vp) eduskunnalle laiksi rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta annettua lakia. Sovittelupalvelujen järjestämisvelvollisuus keskitettäisiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen ja sovittelutoiminnan järjestämisen valvonta säädettäisiin Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston tehtäväksi. Lisäksi lailla selkiytettäisiin muutoksenhakua koskevia säännöksiä ja täsmennettäisiin sovittelutoimiston tiettyjä velvollisuuksia. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. (STM neuvotteleva virkamies Meri Paavola 0295 163 343)

Hallituksen esitys (HE 330/2014 vp) eduskunnalle laeiksi sairausvakuutuslain ja lääkelain 57 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi sairausvakuutuslakia ja lääkelakia. Esityksen keskeisenä tavoitteena on kehittää lääkekorvausjärjestelmää. Lisäksi tavoitteena on toteuttaa hallituksen päättämä 26 miljoonan euron säästö valtion lääkekorvausmenoissa vuodesta 2016 lukien. Lääkekorvausjärjestelmässä ehdotetaan otettavaksi käyttöön 45 euron vuotuinen alkuomavastuu. Lisäksi ehdotetaan korotettavaksi lääkkeen peruskorvaustasoa 40 prosenttiin. Vasta vuotuisen alkuomavastuun täyttymisen jälkeen korvattavista lääkeostoista voisi saada sairausvakuutuslain mukaista korvausta. Alkuomavastuu ei kuitenkaan koskisi alle 18-vuotiaita. Viitehintajärjestelmään kuuluvien alkuperäisvalmisteiden enimmäistukkuhintojen tarkistamista koskevasta menettelystä ehdotetaan säädettäväksi sairausvakuutuslaissa. Rinnakkaisvalmisteiden hinnoittelusta ehdotetaan säädettäväksi laintasolla ja hinnoittelukäytäntöä ehdotetaan uudistettavaksi. Lääkelaissa säädettyä apteekin velvollisuutta antaa asiakkaalle tietoa lääkkeiden hinnoista ehdotetaan täsmennettäväksi siten, että neuvontaan tulisi sisältyä myös tieto lääkemääräyksen toimitushetkellä edullisimmasta lääkevalmisteesta. Lisäksi esityksessä ehdotetaan muutettaviksi eräitä muita lääkekorvauksia koskevia säännöksiä sekä lääkkeiden korvattavuuden ja tukkuhinnan vahvistamista koskevia säännöksiä. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. (STM neuvotteleva virkamies Kirsi Päivänsalo 0295 163 195)

Hallituksen esitys (HE 331/2014 vp) eduskunnalle laiksi geenitekniikkalain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi eräitä geenitekniikan lautakuntaan ja sen toimintaan liittyviä geenitekniikkalain säännöksiä. Esityksen tavoitteena on parantaa ja tehostaa lautakunnan toimintaa mukauttamalla toiminta vastaamaan paremmin nykyistä muuttunutta toimintaympäristöä. Lainmuutoksella vahvistettaisiin lautakunnan tieteellistä asiantuntemusta. Opetus- ja kulttuuriministeriö ehdotetaan lisättäväksi lautakunnan kokoonpanoon. Toimintansa selkeyttämiseksi lautakunta vahvistaisi työjärjestyksen, jolla annettaisiin tarkemmat määräykset lautakunnan toiminnasta. Lautakunnan esittelijöinä voisivat jatkossa toimia myös muut kuin geenitekniikan alaan perehtyneet henkilöt, jos käsiteltävänä oleva asia edellyttäisi muuta kuin varsinaista geenitekniikan alan pätevyyttä. Lakia myös muutettaisiin vastaamaan nykykäytäntöä, jonka mukaan lautakunnan esittelijä voisi toimia asian ratkaisijana sellaisissa ilmoitusasioissa, joita lautakunta ei varsinaisesti käsittele. Lisäksi päivitettäisiin valvontaviranomaisten uudistetut organisaationimikkeet aiempien vanhojen nimikkeiden tilalle. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.5.2015. (STM hallitussihteeri Helena Korpinen 0295 163 317)

Hallituksen esitys (HE 332/2014 vp) eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen myöntämisedellytyksiä koskevia säännöksiä siten, että sidonnaisuus vammaisetuuksiin poistettaisiin. Kuntoutuksen myöntämisen perusteena olisivat sairaus tai vamma, sairauteen tai vammaan liittyvä suoritus- ja osallistumisrajoite, huomattavat vaikeudet arjen toiminnoista suoriutumisessa ja osallistumisessa sekä perusteltu kuntoutustarve. Kuntoutuspalveluja koskevia säännöksiä ehdotetaan muutettaviksi kuntoutuksen sisällön kehittämiseksi. Vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen nimi ehdotetaan muutettavaksi vaativaksi lääkinnälliseksi kuntoutukseksi. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2016. (STM hallitussihteeri Milja Tiainen 0295 163 579)

Hallituksen esitys (HE 333/2014 vp) eduskunnalle laiksi sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 18 §:n, potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 13 §:n, perusopetuslain 40 §:n, taiteen perusopetuksesta annetun lain, oppilas- ja opiskelijahuoltolain 23 §:n, vapaasta sivistystyöstä annetun lain 21 a §:n, ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 43 §:n, lukiolain 32 §:n, yliopistolain 90 a §:n, ammattikorkeakoululain 65 §:n, nuorisolain, pelastuslain 86 §:n ja hätäkeskustoiminnasta annetun lain 20 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan, että kyseisissä laeissa tarkoitettuja tehtäviä hoitavia koskevia vaitiolosäännöksiä muutetaan. Ehdotuksen mukaan viranomaisille ja muille toimijoille säädettäisiin oikeus ilmoittaa oma-aloitteisesti poliisille henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhkan arviointia ja uhkaavan teon estämistä varten välttämättömät tiedot salassapitovelvollisuuden estämättä. Ilmoittamisoikeus olisi silloin, kun viranomainen, viranomaisen palveluksessa oleva tai viranomaisen tehtäviin osallistuva on hänelle kuuluvia tehtäviä hoitaessaan saanut tietoja olosuhteista, joiden perusteella hänellä on syytä epäillä jonkun olevan vaarassa joutua väkivallan kohteeksi. Esityksen tavoitteena on lisätä viranomaisten mahdollisuuksia ennalta ehkäistä ja estää perhe- ja lapsisurmia sekä perheväkivaltaa parantamalla viranomaisten ja muiden toimijoiden välistä tietojenvaihtoa. Oma-aloitteisella tietojenvaihdolla vahvistettaisiin ja tehostettaisiin perheväkivallan ehkäisemiseksi sekä perheväkivaltakierteen katkaisemiseksi tehtävää poikkihallinnollista yhteistyötä. (STM lakimies Marja Penttilä 0295 163 404)

Hallituksen esitys (HE 334/2014 vp) eduskunnalle laeiksi maankäyttö- ja rakennuslain sekä maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta. Maankäyttö- ja rakennuslakiin ehdotetaan sisällytettäväksi kilpailun toimivuuden edistämisen näkökulma alueidenkäytön suunnittelun tavoitteisiin sekä asemakaavan laatimisharkintaa koskevaan säännökseen. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi kunnan maapolitiikan harjoittamista koskeva toimivaltasäännös toimialan lainsäännöllisen aseman selventämiseksi. Kaavoituksen sujuvoittamiseksi ja resurssien käytön tehostamiseksi ehdotetaan kaavan laatimiseen liittyviä selvityksiä ja vaikutusten arviointeja täsmennettäviksi. Rakennusvalvontaviranomaisen käytössä olevan hallintopakkomenettelyn jouduttamiseksi sitä koskevaan muutoksenhakuun ehdotetaan otettavaksi käyttöön valituslupa korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Paljon tilaa vaativa erikoistavaran kauppa olisi tulossa vähittäiskaupan suuryksikköjä koskevan sääntelyn piiriin 15.4.2015 päättyvän siirtymäajan jälkeen. Siirtymäaikaa ehdotetaan pidennettäväksi kahdella vuodella 15.4.2017 saakka, jotta maakunnan liitoille ja kunnille jää riittävästi aikaa paljon tilaa vaativan erikoistavaran kaupan sijoittumisen mahdollistavien kaavojen laatimiseen. (YM hallitusneuvos Jyrki Hurmerinta 0295 250 091)

Hallituksen esitys (HE 335/2014 vp) eduskunnalle laeiksi rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä sekä rakennuksen energiatodistuksesta annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä. Uusi laki sisältäisi tarpeellisen lainsäädännön energiatodistustietojärjestelmän käyttöönottamiseksi. Tietojärjestelmään sisältyisivät rekisterit energiatodistusten laatijoista, energiatodistuksista ja valvontatiedoista. Energiatodistukset laadittaisiin käyttäen tietojärjestelmää. Lisäksi eräitä rakennuksen energiatodistuksesta annetun lain säännöksiä ehdotetaan kumottaviksi tai muutettaviksi uuden lain vuoksi. (YM lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari 0295 250 127)

Hallituksen esitys (HE 336/2014 vp) eduskunnalle laeiksi laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista sekä maankäyttö- ja rakennuslain 117 i ja 166 §:n muuttamisesta. Uudessa laissa säädettäisiin laajarunkoisen rakennuksen, jolle on myönnetty rakennuslupa ennen lain voimaantuloa, omistajalle velvollisuus huolehtia, että asiantuntija on arvioinut rakennuksen rakenteellisen turvallisuuden. Arviointi ehdotetaan kohdistettavaksi rakennuksiin, joissa niiden pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisessa käytössä tyypillisesti oleskelee suuria määriä ihmisiä. Arviointivelvollisuus kohdistuisi lisäksi maneeseihin ja laajarunkoisiin eläinsuojarakennuksiin. Lakiehdotukseen sisältyy lisäksi säännökset arvioinnin sisällöstä ja arvioinnista annettavasta todistuksesta. Lisäksi ehdotetaan säädettäväksi omistajalle velvollisuus huolehtia, että lain soveltamisalaan kuuluvan laajarunkoisen rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje sisältää kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden seurantatoimenpiteet aikatauluineen sekä kunnossapidon kannalta tarpeelliset erityissuunnitelmat kantavien rakenteiden osalta. Laissa säädettäisiin myös velvollisuudesta ilmoittaa välittömästä vaarasta. Maankäyttö- ja rakennuslakia ehdotetaan samassa yhteydessä muutettavaksi siten, että sen käyttö- ja huolto-ohjetta koskevaan pykälään lisättäisiin informatiivinen viittaus nyt ehdotettavaan erityissääntelyyn. Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain rakennuksen kunnossapitoa koskevaan pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi momentti rakennuksen omistajan yleisestä velvollisuudesta seurata rakennuksen kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa. (YM lainsäädäntöneuvos Kirsi Martinkauppi 0295 250 177)

VALTIONEUVOSTON ASETUKSET

Valtioneuvosto antoi 4.12.2014 seuraavat asetukset:

Valtioneuvoston asetus Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista tehdyn pöytäkirjan voimaansaattamisesta ja pöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain voimaantulosta. Pöytäkirja on voimassa 1.12.2014 lukien niin kuin siitä on sovittu. Laki (448/2013) ja asetus tulevat voimaan 9.12.2014. (UM lainsäädäntöneuvos Kaija Suvanto 0295 351 159)

Valtioneuvoston asetus porotalouden ja luontaiselinkeinojen rakennetukien hakuajan päättymisestä. Tukien hakuaika päättyy 7.12.2014. Hakuajan päättyminen ei kuitenkaan koskisi porotalous- ja luontaiselinkeinotilojen asuntorakentamisen tukea. Asetus tulee 7.12.2014. (MMM lainsäädäntöneuvos Katriina Pessa 0295 162 252)

Valtioneuvoston asetus mittayksiköistä. Asetuksella saatetaan uudelleen kansalliseen lainsäädäntöön neuvoston mittayksikködirektiivi 80/181/ETY. Direktiivillä on vahvistettu kansainvälisen SI-mittayksikköjärjestelmän (Système International, SI) mittayksiköt. Lisäksi asetuksella säädetään joillakin erikoisaloilla kansainvälisesti tunnustetut yksiköt sekä Suomen virallinen aika. Asetus on samansisältöinen kuin vuoden 1992 mittayksikköasetus, joka kumoutui uuden mittauslaitelain myötä 1.7.2011. Asetus tulee voimaan 8.12.2014. (TEM ylitarkastaja Veli Viitala 0295 063 725)

Valtioneuvoston asetus eläkkeensaajan asumistuen määräytymisperusteista vuonna 2015. Valtioneuvosto vahvistaa vuosittain vuokraan tai vastikkeeseen sisältymättömien lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannusten hyväksyttävät määrät eläkkeensaajan asumistuessa. Lisäksi valtioneuvosto vahvistaa eläkkeensaajan asumistukea laskettaessa hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärät. Eläkkeensaajan asumistuessa sovellettava lämmitysnormi pidetään samansuuruisena kuin vuonna 2014. Eläkkeensaajan asumistuen vesinormi on 29,42 euroa. Nousua voimassa olevaan normiin on 1,35 euroa henkilöä kohti kuukaudessa eli 4,81 prosenttia. Kunnossapitonormia korotetaan yleisen kustannustason muutosta vastaavasti 1,1 prosenttia. Asumismenojen hyväksyttäviä enimmäismääriä korotetaan asumismenojen muutosta vastaavasti eli 3,2 prosenttia. Asetus tulee voimaan 1.1.2015 ja on voimassa vuoden 2015 loppuun. (STM hallitussihteeri Pia Nissinen 0295 163 186)

VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖKSET

Valtioneuvosto teki 4.12.2014 seuraavat päätökset:

Päätös oikeuttaa valtioneuvoston kanslia perustamaan uusi valtion kokonaan omistama Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion toimintaa jatkava osakeyhtiö sekä allekirjoittamaan yhtiön perustamissopimus ja muut perustamiseen liittyvät asiakirjat. Lisäksi kanslia oikeutetaan merkitsemään valtion puolesta kaikki perustettavan osakeyhtiön osakkeet ja maksamaan osakkeista 2 500 euron vähimmäispääomaa vastaava määrä sekä muut perustamiskustannukset. Tapion toiminta päättyy välillisenä valtionhallintona 31.12.2014. Sen toimintaa jatkaa 1.1.2015 valtion omistama edellä tarkoitettu osakeyhtiö. (VNK finanssineuvos Kalevi Alestalo 0295 160 144)

Päätös merkitä eduskunnan kirjelmä hallituksen esityksestä vuoden 2014 kolmanneksi lisätalousarvioksi sekä esityksestä vuoden 2014 kolmannen lisätalousarvion (HE 207/2014 vp) täydentämisestä pöytäkirjaan. Eduskunta on päättänyt, että vuoden 2014 kolmatta lisätalousarviota sovelletaan 1.12.2014 alkaen. (VM budjettipäällikkö Hannu Mäkinen 0295 530 330)

Päätös Suomen ehdotuksesta Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Suomen toimintaohjelmaksi 2014-2020 sekä rahastosta Suomelle osoitettujen EU-rahoitusosuuksien jaosta Manner-Suomen ja Ahvenanmaan kesken. Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa (EMKR) koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 508/2014 mukaan jäsenvaltion on laadittava yksi toimintaohjelma EMKR:stä osarahoitettavien unionin painopisteiden täytäntöön panemiseksi. Valtioneuvosto lähettää Suomen ehdotuksen Euroopan komission hyväksyttäväksi ja valtuuttaa maa- ja metsätalousministeriön neuvottelemaan toimintaohjelman lopullisesta sisällöstä komission kanssa. Euroopan komissio on osoittanut Suomelle yhteensä 74 393 168 euroa toimintaohjelman toteuttamiseen koko ohjelmakauden 2014-2020 ajalle. Tästä Ahvenanmaan maakunnan osuus on enintään 4 280 000 euroa. (MMM kalatalousneuvos Risto Lampinen 0295 162 458)

Päätös määrätä Fintoto Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi yrittäjä Reijo Paajanen ja jäseniksi valtiosihteeri Pia Pohja, budjettineuvos Seija Kivinen sekä hallitusneuvos Timo Tolvi tilikaudeksi 1.1.2015-31.12.2015. (MMM lainsäädäntöneuvos Katri Valjakka 0295 162 235)

Periaatepäätös vesiviljelystrategiasta 2022. Strategia perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen 1380/2013 yhteisestä kalastuspolitiikasta, joka velvoittaa jäsenvaltiot laatimaan vesiviljelyä koskevat strategiat, parantamaan vesiviljelyalan kilpailukykyä ja vähentämään siihen kohdistuvaa hallinnollista taakkaa sekä edistämään pääsyä sopiville viljelyalueille. Vesiviljelystrategiassa luodaan katsaus alan kasvun perusteisiin ja edellytyksiin sekä määritetään visio, strategiset päämäärät ja niiden toteuttamiseen liittyvää 26 toimenpidekokonaisuutta. (MMM neuvotteleva virkamies Orian Bondestam 0295 162 494)

Päätös vuoden 2014 talousarvion ja kolmannen lisätalousarvion yhteydessä eduskunnan antaman valtuutuksen nojalla alentaa Metsähallituksen peruspääomaa 10 830 667,85 eurolla. Maankäytön muutosten nettovaikutuksena siirtyy liiketoiminnan taseesta julkisten hallintotehtävien taseeseen muuksi omaksi pääomaksi kiinteistövarallisuutta, jonka pinta-ala on 13 439,2 ha ja kirjanpitoarvo yhteensä 11 508 694,13 euroa. Metsähallituksen peruspääoma alenee muutoksen jälkeen 2 525 707 748,44 euroon. Tasesiirrolla ei ole vaikutusta Metsähallituksen euromääräisiin tuloutustavoitteisiin kehyskaudella 2015-2018. (MMM ylimetsänhoitaja Matti Heikurainen 0295 162 408)

Päätös asettaa Valtion ydinjätehuoltorahaston johtokunta toimikaudeksi 1.1.2015-31.12.2017. Kokoonpano: puheenjohtaja: rehtori, professori Eva Liljeblom Hanken, Svenska handelshögskolan; varapuheenjohtaja: osastopäällikkö, budjettipäällikkö Hannu Mäkinen valtiovarainministeriö; jäsenet: hallitusneuvos Heidi Nummela työ- ja elinkeinoministeriö ja apulaisjohtaja Sakari Lehtiö Valtiokonttori. (TEM neuvotteleva virkamies Jaana Avolahti 0295 064 836)

Päätös asettaa Työterveyslaitoksen johtokunta toimikaudeksi 1.1.2015-31.12.2017. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): puheenjohtaja: toimitusjohtaja Kari Välimäki Merimieseläkekassa (johtaja Taru Koivisto sosiaali- ja terveysministeriö); varapuheenjohtaja: osastopäällikkö, ylijohtaja Leo Suomaa (ylilääkäri Riitta Sauni) sosiaali- ja terveysministeriö; jäsenet: hallitusneuvos Susanna Siitonen (neuvotteleva virkamies Antti Närhinen) työ- ja elinkeinoministeriö, lakimies Maire Lumiaho (asiamies Ilpo Mattila) Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, asiantuntijalääkäri Kari Haring (kehittämisjohtaja Saana Siekkinen) Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, johtaja Heikki Pärnänen Suomen Lääkäriliitto ry (puheenjohtaja Heidi Teinonen Suomen Työterveyshoitajaliitto ry), asiantuntijalääkäri Jan Schugk (johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari) Elinkeinoelämän keskusliitto EK, sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi (talousjohtaja Erkki Lavonsalo) Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry, johtava asiantuntija Riitta Wärn (asiantuntija Rauno Toivonen) Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja työelämän kehittämisen asiantuntija Niilo Hakonen (neuvottelupäällikkö Jorma Palola) KT Kuntatyönantajat. (STM hallitusneuvos Liisa Katajamäki 0295 163 329)

Päätös asettaa Työterveyshuollon neuvottelukunta toimikaudeksi 15.12.2014-14.12.2017. Kokoonpano (varajäsenet suluissa): puheenjohtaja: lääkintöneuvos Kristiina Mukala (neuvotteleva virkamies Pekka Humalto) sosiaali- ja terveysministeriö; varapuheenjohtaja: pääjohtaja Harri Vainio (teemajohtaja Kari-Pekka Martimo) Työterveyslaitos; jäsenet: ylilääkäri Riitta Sauni (hallitusneuvos Antti Janas) sosiaali- ja terveysministeriö, neuvotteleva virkamies Päivi Lanttola (budjettineuvos Jouko Narikka) valtiovarainministeriö, asiantuntijalääkäri Kari Haring (työympäristöasiantuntija Raili Perimäki) Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry (työympäristöasiantuntija Anne Kukka Tehy ry), lääkintöneuvos Jukka Mattila (johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki) sosiaali- ja terveysministeriö, asiantuntija Marja Tallavaara Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry (lakimies Mikaela Strömberg-Schalin Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund), erityisasiantuntija Hannele Häkkinen Suomen Kuntaliitto (työmarkkina-asiamies Taija Hämäläinen KT Kuntatyönantajat), asiantuntijalääkäri Jan Schugk (asiantuntija Rauno Toivonen) Elinkeinoelämän Keskusliitto EK, lainopillinen asiamies Harri Hellstén (lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula) Suomen Yrittäjät ry, työterveyshoitaja Pilvi Österman (palvelupäällikkö Heidi Teinonen) Suomen Työterveyshoitajaliitto ry, lakimies Paula Ilveskivi (asiantuntija Tarja Arkio) Akava ry, neuvotteleva virkamies Antti Närhinen (neuvotteleva virkamies Päivi Kantanen) työ- ja elinkeinoministeriö, puheenjohtaja Satu Väihkönen (vastaava työterveyslääkäri Elina Kupiainen) Suomen Työterveyslääkäriyhdistys ry, johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari (johtava asiantuntija Riitta Wärn) Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja suunnittelija Marianne Meyer-Arnold (asiantuntijalääkäri Paula Melart) Kansaneläkelaitos. (STM hallitusneuvos Liisa Katajamäki 0295 163 329)

Valtioneuvosto lähetti eduskunnalle 4.12.2014 seuraavat Euroopan unionin säädösehdotuksia koskevat valtioneuvoston kirjelmät:

Valtioneuvoston kirjelmä (U 43/2014 vp) eduskunnalle EU:n ja sen jäsenvaltioiden sekä Kazakstanin tasavallan välisen kumppanuutta ja yhteistyötä koskevan sopimuksen neuvottelemisesta (Kazakstanin kanssa tehtävä kumppanuutta ja yhteistyötä koskeva sopimus). Sopimuksen tavoitteena on syventää ja tiivistää EU:n ja Kazakstanin välisiä poliittisia ja taloudellisia suhteita merkittävästi. Laaja-alainen sopimus kattaa useita yhteistyöaloja ja koostuu yhdeksästä osastosta. Sopimuksen johdanto-osastossa määritellään sopimuksen yleiset periaatteet ja päämäärät. Osastossa mainitaan muun muassa osapuolten sitoutuminen markkinatalouteen, kestävään kehitykseen ja talouskasvuun. (UM kaupallinen neuvos Mia Hurtta 0295 351 124)

Valtioneuvoston kirjelmä (U 44/2014 vp) eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (liikkuvien työkoneiden päästöt ja tyyppihyväksyntä). Asetuksen tavoitteena on entisestään vähentää liikkuvien työkoneiden moottoreiden typenoksidien, hiilivetyjen, hiukkasten ja hiilimonoksidin päästöjä ilmaan. Asetuksella pyritään varmistamaan sisämarkkinoiden sujuva toiminta ja sovittamaan unionin sääntelyä paremmin yhteen unionin markkinoiden ulkopuolisen sääntelyn kanssa. Asetus korvaisi liikkuviin työkoneisiin asennettavien polttomoottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen torjuntatoimenpiteitä koskevan direktiivin 97/68/EY ja siihen liittyvät muutokset. (YM hallitusneuvos Oili Rahnasto 0295 250 244)

NIMITYSASIAT

Valtioneuvosto päätti 4.12.2014 seuraavat nimitysasiat:

Valtioneuvosto myönsi virkavapautta ulkoasiainneuvos Antti Turuselle 1.1.2015-31.12.2015 sekä lähetystöneuvos Miia Aro-Sánchezille 1.1.2015-31.12.2016. (UM henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen 0295 351 439)

Valtiotieteiden maisteri, filosofian tohtori Antti Loikas ulkoasiainministeriön kaupallisen neuvoksen virkaan 26.12.2014 lukien. (UM henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen 0295 351 439)

Valtioneuvosto myönsi hallitusneuvos Tarja Jaakkolalle virkavapautta puolustusministeriön hallitusneuvoksen virasta 1.10.2015-30.9.2017. (PLM neuvotteleva virkamies Antti Korkala 0295 140 435)

Vanhempi hallitussihteeri, oikeustieteen maisteri Rami Sampalahti opetus- ja kulttuuriministeriön vanhemman hallitussihteerin virkaan 1.1.2015 lukien. (OKM ylijohtaja Riitta Kaivosoja 0295 330 129)

Pääjohtaja, filosofian tohtori Aaro Juhani Kostet Museoviraston pääjohtajan virkaan 1.1.2015-31.12.2019. (OKM ylijohtaja Riitta Kaivosoja 0295 330 129)

Valtiotieteiden maisteri, ylijohtaja Riku Eino Juhani Huttunen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikön virkaan 1.1.2015-31.12.2019. (TEM henkilöstö- ja hallintojohtaja Kari Mäkinen 0295 063 523)

Oikeustieteen tohtori Riitta Burrell sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen määräaikaiseen virkasuhteeseen 24.1.-3.9.2015, kuitenkin enintään viran vakinaisen haltijan virkavapauden ajaksi. (STM vanhempi hallitussihteeri Arita Kaario 0295 163 522)

 
Sivun alkuun