Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valtioneuvosto etusivu

Virallinen podcast 29.9.2020: Korona ja kulttuuri

29.9.2020 17.26

Virallisen podcastin seitsemännessä jaksossa on aiheena korona ja kulttuuri. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho keskustelevat kulttuuritoiminnan tukemisesta korona-aikana ja siitä, miten tärkeää kulttuuri on henkisen kriisinkestävyyden kannalta.

Kevään poikkeusolojen jälkeen kulttuuritoimijat ovat päässeet syksyllä käynnistämään toimintaansa erityisjärjestelyin. Myllyaho kertoo, että Kansallisteatterissa suuren näyttämön näytöksiin otetaan yleisöä neljännes normaalista, turvavälit pidetään tiukasti ja katsojat otetaan sisään vähitellen. Samoin poistuminen väliajalle ja näytöksen loppuessa tapahtuu rivi kerrallaan. Ministeri Saarikko kiittelee tällaisia järjestelyjä. 

”Kyllä se toimii tosi hyvin ja on saatu paljon hyvää palautetta ja eilenkin näytöksessä lähes kaikilla oli maskit”, Myllyaho kertoo.

”On upeaa, että olette pitäneet toimintoja yllä, vaikka olot ovat olleet poikkeukselliset”, Saarikko toteaa. 

Saarikko korostaa, miten tärkeää on, että kulttuuritapahtumien ja -tilaisuuksien yleisölle muodostuu kokemus turvallisesta tilanteesta. Kokoontumisia voidaan nyt tarpeen vaatiessa rajoittaa tartuntatautilain pohjalta alueellisesti. Myllyaho pitää harmillisena sitä, että kaikki toimijat eivät nyt noudata voimassaolevia turvallisuusohjeita.  

”Minusta oli hienoa, että hallitus uskalsi tehdä keväällä niin isoja liikkeitä. Nyt mietin, että ehkä se on kuitenkin tarpeellista, että välillä niitä säännöstöjä tulee ulkopuolelta”, Myllyaho arvioi. 

”En jättäisi tätä kaikkea vain hyvien järjestäjien vastuulle missään kulttuuritapahtumissa. Kyllä tarvitaan myös osallistujataitoja. Ohjeet on tarkoitettu noudatettaviksi”, Saarikko korostaa.

Myllyahon mukaan kulttuurin tekijät ovat iloisia, että ovat päässeet tekemään työtään. Niin Saarikko kuin Myllyahokin toivovat, että kulttuurialan toimintaa voitaisiin syksyllä jatkaa. Valtio on tähän mennessä jakanut kulttuurin toimijoille noin 80 miljoonaa euroa tukea koronan vaikutusten paikkaamiseen. Vielä tälle vuodelle kaavaillaan lisää tukea lisätalousarvion kautta.  

”Valtion pitää olla apuna silloin kun voidaan osoittaa, että vaikutukset ovat puhtaasti koronasta johtuvia. Ajatus on kuitenkin se, että Suomi voisi olla mahdollisimman auki niin, että työn ydin, esittävä taide voi toteutua”, Saarikko sanoo. 

Molemmat näkevät, että kulttuurilla o oleellista merkitystä henkisen kriisinkestävyyden kannalta.

”Ihmiset ovat tosi onnellisia, että he pääsevät nyt teatteriin, ja palaute on todella hyvää”, Myllyaho kertoo. 

”Tätä kaikkea tullaan tarvitsemaan erityisesti kriisin jälkeen. Minä uskon kulttuurin korjaavaan ja eheyttävään vaikutukseen”, Saarikko sanoo. 
 

Sivun alkuun