Hyppää sisältöön

EU-huippukokouksessa sisäinen turvallisuus, muuttoliike ja brexit

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.9.2018 16.19
Tiedote 429/2018
Kuva: BKA/Michael Gruber

EU:n sisäisen turvallisuuden kehittäminen nousi keskeiseksi aiheeksi EU-maiden päämiesten epävirallisessa huippukokouksessa Salzburgissa 19. ja 20. syyskuuta. Epävirallisessa päämieskokouksessa keskusteltiin myös muuttoliikkeestä sekä Britannian EU-erosta.

”Kun keskustelimme EU:n sisäisestä turvallisuudesta korostin, että meidän on suhtauduttava kyber- ja hybridiuhkiin erittäin vakavasti. Meidän on varmistettava, että yhteiskuntiemme toimintaa ei voida heikentää eikä EU:n yhtenäisyyttä sirpaloida”, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

EU-maiden päämiehet keskustelivat myös muun muassa terrorismin torjunnasta sekä Euroopan komission esityksestä perustaa pysyvä 10 000 hengen operatiivinen joukko valvomaan EU:n ulkorajoja.

”Suomen lähtökohtana on, että jokainen maa huolehtii ensisijaisesti itse rajavalvonnastaan. Samalla on kuitenkin hyvä kehittää EU-tason yhteistyötä huomioiden se, että maidemme tarpeet ja rajavalvontajärjestelmät ovat hyvin erilaisia”, pääministeri Sipilä sanoi.

Torstaina EU-johtajat kokoontuivat myös ilman Britanniaa, ja keskustelivat maan EU-erosta. On mahdollista, että neuvottelu erosopimuksesta sekä siihen liitettävästä poliittisesta julistuksesta EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta venyvät lokakuulta marraskuulle.

”Aikataulua tärkeämpää on saada aikaan hallittu ero ja toimiva erosopimus, EU:n neuvottelukannat ovat selkeät, eikä niitä ole tarvetta muuttaa”, pääministeri Sipilä totesi.

Keskiviikkona työillallisella EU-johtajat keskustelivat etenemisestä Euroopppa-neuvoston kesäkuussa linjaamissa muuttoliiketoimissa. Jäsenmaat ovat tutkineet, miten mereltä pelastetuista voidaan huolehtia EU:n alueelle perustettavissa valvotuissa keskuksissa sekä Välimeren alueellisten maihinnousujärjestelyjen puitteissa. Keskusteluissa todettiin, että on ratkaisevan tärkeää kehittää yhteistyötä Afrikan maiden kanssa. Suomen mielestä linjaukset on toteutettava ripeästi.

”On tärkeää, että näitä linjauksia aletaan toteuttaa käytännössä. Korostin puheenvuorossani myös, että näihin järjestelyihin on varattava riittävät resurssit. Lisäksi korostin, että Afrikan strateginen merkitys Euroopalle kasvaa. Meidän on mietittävä uusia ja innovatiivisia keinoja Afrikan tukemiseksi. Etenkin kauppaa ja investointeja pitää lisätä”, pääministeri Sipilä sanoi.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun