Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU-ministerivaliokunnassa puhtaan energian paketti ja kaasuyhteydet

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.5.2018 9.47
Tiedote 272/2018

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 25. toukokuuta energiaesityksiä sekä esitystä maakaasumarkkinadirektiivin muuttamisesta.

EU-ministerivaliokunta tarkensi kantojaan niin kutsuttuun puhtaan energian pakettiin. Jäsenmaat pyrkivät löytämään yhteisymmärryksen Euroopan parlamentin kanssa vielä Bulgarian puheenjohtajuuskaudella eli kesäkuun loppuun mennessä. Suomi on valmis korottamaan EU:n uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tavoitetasoja.

EU-ministerivaliokunta hyväksyi U-kirjeen maakaasumarkkinadirektiivin muutoksesta. Direktiivin muutoksella direktiiviä alettaisiin soveltaa EU:n sisäisten yhteyksien lisäksi myös kolmansien maiden ja EU:n välisiin kaasuyhteyksiin. Ehdotus koskee käytännössä yli 20 yhteyttä. Ehdotuksella on yhteys myös Nord Stream 2 -hankkeeseen. Suomi suhtautuu lähtökohtaisesti ehdotukseen myönteisesti, mutta pyrkii jatkoneuvotteluissa varmistamaan, että EU:n ja kolmansien maiden välisiä sopimuksia edellytettäisiin vain tilanteissa, joissa on erityisiä syitä.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja seuraaviin neuvostoihin:

  • Ulkoasiainneuvosto 28.5.
  • Kilpailukykyneuvosto 28.–29.5.

Ulkoasiainneuvoston asialistalla on Iran, Venezuela Kongon demokraattinen tasavalta, Gazan tilanne sekä EU:n ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden suhde Cotonoun sopimuksen jälkeen.

Kilpailukykyneuvosto puolestaan käsittelee sisämarkkina-, avaruus- ja tutkimusasioita sekä käy periaatekeskustelun tutkimus- ja innovaatiopolitiikasta tulevalla rahoituskaudella.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun