Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kiertotalouskokeilut pyrkivät muuttamaan vallitsevia toimintatapoja

Government Communications Department
Julkaisuajankohta 6.2.2019 15.42
Tiedote

Voisiko tekstiilijätteestä tehdä paperinkaltaista materiaalia? Miten kaupunkien tyhjiin tiloihin voisi saada elämää? Miten säästöä lasten urheiluharrastusten vaatekustannuksiin? Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke on valinnut toteutettavaksi 24 kokeilua, jotka lähtevät ratkomaan muun muassa näitä haasteita. Kaikille avoimen kokeilunpaikka.fin kautta toteutettu haku päättyi 22.1.2019. Nyt valitut kokeilut pääsevät käyntiin. Kokeilut liittyvät teemoihin rakentaminen, muovit ja tekstiilit.

Kokeiluja yhdistää tavoite saada aikaan muutos nykyisissä toimintatavoissa. Kokeilut pyrkivät vastaamaan vielä ratkaisemattomiin haasteisiin kiertotalouden alalla ja helpottamaan ihmisten arkea. Kokeiluista voivat hyötyä esimerkiksi rakennusalan yritykset ja paikalliset jätehuoltolaitokset, mutta lisäksi niiden tulokset voivat sujuvoittaa yksittäisten ihmisten arkea.

Osa kokeiluista pureutuu perusarjen helpottamiseen. Miten kierrätän vanhan vaatteen järkevästi? Mitä jos työmaalla ei ole yhteistä käsitystä siitä, miten rakennusjätettä kierrätetään? Mistä saan kalusteet uudelle paikkakunnalle muuttaessani ilman, että ostan kaiken uutena?

Mukana on myös kokeiluja, jotka kehittävät materiaaleja ja hyödyntämisen tapoja kiertotalouden periaattein. Voisiko ruokasieniviljelyn yhdistää rakennusmateriaalien ja tekstiilijätteen kierrättämiseen? Miten mineraalivillasta voisi tehdä ekobetonia? Saadaanko jätteenkäsittelyasemille päätyvä puutavara takaisin käyttöön?

Kokeiluja toteuttaa monipuolinen tekijäjoukko: yrityksensä ensiaskeleita ottavia, kokeneita tekijöitä, ohjelmistopuolen osaajia ja käsityöläistaitureita.

Kaikki kokeilut ovat avoimesti tutustuttavissa ja kommentoitavissa kokeilunpaikka.fi-verkkosivulla. Sivustolla voi seurata kokeilujen etenemistä ja niiden päätyttyä opit raportoidaan sivustolle kaikkien käyttöön. Kiertotalouskokeiluja koordinoi valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Valitut kokeilut:

Lisäksi valittiin rahoitettavaksi yksi kolmen hakijan yhteinen villa-aiheinen kokeilu.

Lisätietoa: erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 206, johanna.kotipelto(at)vnk.fi ja asiantuntija Sara Lukkarinen, Motiva Oy, (09) 612 250 22, sara.lukkarinen(at)motiva.fi

 
Sivun alkuun