FI SV EN

Pääministeri Juha Sipilä puhui Doha Forumissa

Valtioneuvoston viestintäosasto 15.5.2017 17.47
Tiedote 236/2017

Pääministeri Juha Sipilä on osallistunut Qatarissa 17. kerran järjestettyyn Doha Forumiin, joka on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia päättäjien ja vaikuttajien vuosittaisia kohtaamispaikkoja. Pääministeri Sipilä tapasi myös maan korkeinta johtoa.

Doha Forumin tämän vuoden teemana oli kehitys, vakaus ja pakolaisuus. Pääministeri Sipilä totesi puheessaan, ettei ole täysin tyytyväinen siihen, miten Eurooppa käsittelee maailman pakolaistilannetta.

-Sen sijaan, että keskitymme ”hallitsemaan” pakolaisvirtoja, meidän pitäisi nykyistä paremmin ymmärtää, miksi ihmiset lähtevät liikkeelle. Olemme toki jo puhuneet tästä paljon, mutta kokouspuheet eivät välttämättä yhdisty pakolaisuuden todellisuuteen, pääministeri Sipilä sanoi.

- Pakolaiset eivät myöskään saa olla meille vain numeroita, sillä kyse on ihmiselämistä ja ihmisoikeuksista, Sipilä korosti.

Pääministeri Sipilä muistutti puheenvuorossaan rauhanvälitystyön tärkeydestä. Useimmat pakolaisvirrat ovat seurausta ihmisen aiheuttamista konflikteista, ja siksi kaikkein tehokkain tapa estää pakolaisuutta on estää konflikteja ja työskennellä rauhan puolesta. 

Rauhanvälitys on myös yksi Suomen ulkopolitiikan painopisteistä. Suomi painottaa rauhanvälitystyössään muun muassa sitä, että kestävän rauhan saavuttamiseksi naiset on tärkeää saada mukaan rauhanprosesseihin. Pääministeri Sipilä totesi puheessaan, että kestävän kehityksen Agenda2030:n tavoitteiden saavuttaminen olisi paras tae kehityksen ja vakauden vahvistamiselle maailmassa.

Pääministeri Sipilä tapasi Qatarissa myös maan emiirin, sheikki Tamim bin Hamad Al Thanin sekä puolustusministeri Khalid bin Mohammad Al Attiyahin. Keskusteluissa maan ylimmän johtajan, emiirin, kanssa nousi voimakkaasti esiin halu vahvistaa maiden välisiä kauppa- ja investointisuhteita. Qataria kiinnostaa Suomen osaaminen esimerkiksi terveydenhuolto- ja opetussektorilla.

Pääministerin puheenvuoro Doha Forumissa (englanniksi)

Valokuvia median käyttöön

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 7483 867