FI SV EN

Pääministeri Sipilä korosti Norjassa arktisia mahdollisuuksia

Valtioneuvoston viestintäosasto 23.1.2017 16.24
Tiedote 29/2017

Pääministeri Juha Sipilä on osallistunut maanantaina 23. tammikuuta Arctic Frontiers -konferenssiin Tromssassa ja tavannut sen yhteydessä Norjan pääministeri Erna Solbergin.

Pääministerien kahdenvälisissä keskusteluissa nousivat esiin ajankohtaiset kansainväliset aiheet kuten alueellisen turvallisuuden kysymykset, Brexit ja yhteistyö Yhdysvaltain uuden hallinnon kanssa. Pääministerit puhuivat myös pohjoismaisesta yhteistyöstä ja Pohjolan paikasta maailmassa. Norja otti vuodenvaihteessa Suomelta vastaan Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuden. Keväällä Suomi puolestaan ottaa vastaan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden. Keskusteluissaan pääministerit käsittelivät myös Suomen ja Norjan taloussuhteita.

Vuotuisen Arctic Frontiers -tapahtuman paneelikeskustelun aloituspuheenvuorossaan pääministeri Sipilä totesi Suomen valmistautuneen huolella Arktisen neuvoston toukokuussa alkavaan kaksivuotiseen puheenjohtajuuteensa. "Arktisesta neuvostosta on 20-vuotisen olemassaolonsa aikana tullut tärkeä kansainvälisen vuoropuhelun foorumi", Sipilä sanoi. Suomen puheenjohtajuusohjelman keskeiset teemat ovat ympäristönsuojelu, viestintäyhteydet, meteorologia sekä koulutus. "Tämän lisäksi tavoitteenamme on lisätä Arktisen neuvoston ja Arktisen talousneuvoston välistä yhteistyötä", totesi Sipilä avaussanoissaan.

Pääministerit Sipilä ja Solberg osallistuivat myös suomalaisille ja norjalaisille yrityksille järjestettyyn tilaisuuteen, jossa edistettiin yhteistyötä yli maidemme välisen pohjoisen rajan. Suomalaisyrityksistä mukana olivat: Aker Arctic Technology, Atlas Elektronik Finland, Beacon Finland, Bluet, Exel Composites, Halton Marine, Prizztech, Roadscanners ja Team Arctic Finland / Gaia Consulting. 

"Suomen ja Norjan väliset taloussuhteet ovat kehittyneet hyvään suuntaan, mutta yhteistä tekemistä etenkin täällä pohjoisilla alueilla riittäisi paljon enemmänkin. Arktisen ja meriteollisuussektorin osaamisen lisäksi uusille ideoille on kysyntää useilla eri sektoreilla telekommunikaatiosta turismiin", sanoi pääministeri Sipilä.

Pääministeri Sipilän Arctic Frontiers -konferenssissa pitämä puhe kokonaisuudessaan

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 7483 867 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia.