Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Sipilä pohjoismaisiin kokouksiin ja Northern Future Forumiin Osloon

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.10.2018 10.40
Tiedote 493/2018

Pääministeri Juha Sipilä osallistuu Pohjoismaiden neuvoston istuntoon ja Pohjoismaiden pääministereiden kokoukseen 30. ja 31. lokakuuta Oslossa. Kokouksia edeltää Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Britannian pääministereiden Northern Future Forum -tulevaisuusseminaari 29. ja 30. lokakuuta.

Pohjoismaiden neuvoston 70. istunnon keskeisiä teemoja ovat demokratiaan kohdistuvat paineet, vapaa liikkuvuus Pohjolassa ja pohjoismainen oikeusyhteistyö. Istunnon yhteydessä järjestettäviin pohjoismaisiin ministerikokouksiin osallistuvat hallituksesta pääministerin lisäksi pohjoismainen yhteistyöministeri Anne Berner, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho sekä ulkoministerin sijaisena valtiosihteeri Samuli Virtanen.

Neuvoston istunnon avajaisten jälkeen tiistaina pääministerien kanssa pidettävän Pohjoismaisen huippukokouksen teemakeskustelun aiheena on ”Pohjoismaiden kyky säilyttää vakautensa muiden maiden pyrkiessä vaikuttamaan yhteiskuntiimme ja demokraattisiin prosesseihimme”.

Pohjoismaiden pääministereiden kokouksen aiheina keskiviikkona ovat muun muassa suorat ulkomaiset sijoitukset kriittiseen infrastruktuuriin sekä YK:n turvallisuusneuvoston ajankohtaiset asiat. Pääministeri Sipilällä on kahdenvälisiä tapaamisia pohjoismaisten ja Baltian maiden kollegoiden kanssa. Ohjelmassa on myös Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuus Oslon oopperatalossa tiistaina. Jaettavat palkinnot ovat kirjallisuus-, lasten- ja nuortenkirjallisuus-, musiikki-, elokuva- sekä luonto- ja ympäristöpalkinnot.

Ministeri Berner antaa keskiviikkona Pohjoismaiden ministerineuvoston selonteon kestävästä kehityksestä Pohjoismaiden neuvostolle. Hän osallistuu myös Pohjoismaiden yhteistyöministereiden tapaamiseen Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kanssa, missä keskustelua käydään muun muassa ministerineuvoston budjetista ja digitaalisista rajaesteistä.

Ministeri Tiilikainen osallistuu Pohjoismaiden ympäristö-ja ilmastoministereiden kokoukseen ja ministeri Terho kulttuuriministerikokoukseen. Valtiosihteeri Virtanen osallistuu Pohjoismaiden ulkoministereiden kokoukseen. Sen keskeiset teemat ovat Itämeren alueen turvallisuus, pohjoismainen YK-yhteistyö, Pohjoismaiden suhteet Kiinaan, transatlanttiset suhteet sekä ajankohtaiset EU-kysymykset.

Northern Future Forumin teemana terveysteknologia

Northern Future Forum -seminaarin teemana on tänä vuonna terveysteknologia. Väestön ikääntyessä kaikkia osallistujamaita kohtaa terveyspalveluiden kasvava kysyntä- ja kustannuspaine. Haasteeseen vastaaminen edellyttää uuden teknologian innovatiivista hyödyntämistä potilaskeskeisten, tuottavuutta kohottavien ja menojen kasvua hillitsevien terveyspalveluiden kehittämiseksi.

Pääministerit pohtivat terveydenhuollon tulevaisuutta yhdessä eri maista saapuvien asiantuntijoiden kanssa. Suomesta seminaariin osallistuvat asiantuntijat ovat erikoistuneet terveyspalveluiden digitaalisiin alustaratkaisuihin sekä tekoälyn ja genomitiedon hyödyntämiseen tehokkaampien ja potilaskeskeisten palveluiden kehittämisessä.

Nuorten edustaja pääministerin matkassa osana Politiikkaviikkoa

Pääministeri Juha Sipilä on mukana Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin 29.10.–2.11. järjestämällä koulujen Politiikkaviikolla. Pääministerin matkaan Osloon lähtee nuorten edustajana Anna Enbuske Allianssista. Enbuske osallistuu ohjelmaan ja raportoi matkalta sekä tekee pääministerin videohaastattelun, jota varten nuoret ovat voineet toimittaa etukäteen kysymyksiä. Lisää aiheesta Allianssi ry:n tiedotteessa.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Jani Raappana, p. 0295 160 306, talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko (NFF-kokous), p. 0295 160 189 ja valtioneuvoston apulaisviestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279

 
Sivun alkuun