Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Pääministeri Antti Rinne ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk keskustelivat brexitistä

Valtioneuvoston viestintäosasto 20.9.2019 17.56
Tiedote 475/2019

Pääministeri Antti Rinne keskusteli tänään puhelimessa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa 17-18 lokakuuta kokoontuvan Eurooppa-neuvoston valmisteluista. Pääministeri Rinne keskusteli puheenjohtaja Tuskin kanssa erityisesti Iso-Britannian eroprosessiin liittyvistä kysymyksistä, unionin laajentumisesta ja Suomen EU-puheenjohtajana tekemästä työstä rahoituskehysneuvotteluissa.

Brexitin osalta pääministeri Rinne ja puheenjohtaja Tusk olivat yhtä mieltä siitä, että Iso-Britannian on nopeasti tehtävä esityksiä mahdollisista oikeudelliselta kannalta hyväksyttävistä ja toteuttamiskelpoisista vaihtoehtoisista järjestelyistä erosopimuksen ”backstopille”. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk keskustelee asiasta pääministeri Boris Johnsonin kanssa ensi viikolla. Tusk kiitti pääministeri Rinnettä ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronia siitä, että he ovat nostaneet asian kiireellisyyden esille. 

EU-puheenjohtajamaana Suomi on edistänyt kaudellaan neuvotteluja EU:n seitsemänvuotisesta rahoituskehyksestä. Pääministeri Rinne esitti puheenjohtaja Tuskille, että Eurooppa-neuvosto kävisi lähiaikoina keskustelun rahoituskehyksen päälinjoista Suomen tekemän valmistelutyön pohjalta. Pääministeri Rinne ja puheenjohtaja Tusk keskustelivat myös EU:n laajentumispolitiikasta ja ilmastopolitiikan tavoitteista.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, valtioneuvoston kanslia