Suomi 100: Avoimet ovet valtioneuvostossa 26. elokuuta klo 10–14

Valtioneuvoston viestintäosasto 22.8.2017 15.07 | Julkaistu suomeksi 22.8.2017 klo 15.10
Tiedote 366/2017

Valtioneuvosto avaa ovensa yleisölle lauantaina 26. elokuuta Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Ovet ovat avoinna klo 10–14 Valtioneuvoston linnassa, Säätytalossa, Valtioneuvoston juhlahuoneistossa, Arppeanumissa, ulkoministeriössä, oikeusministeriössä ja sisäministeriössä.

Valtioneuvoston linnan ovet avautuvat osoitteesta Snellmaninkatu 1. Tutustumiskierros kulkee linnan historiallisen portaikon kautta valtioneuvoston istuntosaliin, josta pääsee kurkistamaan pääministerin työhuoneeseen ja tasavallan presidentin esittelysaliin.  

Säätytalossa, Snellmaninkatu 9–11, moni ministeriö esittelee toimintaansa ja ajankohtaisia aiheitaan.

Säätytalossa on esillä harvinainen kokoelma Suomen itsenäisyyden tunnustamista koskevia asiakirjoja ulkoministeriön arkistosta. Esillä ovat mm. Venäjän, Ranskan, Saksan, Sveitsin ja Itävalta-Unkarin Suomen itsenäisyyden tunnustamista koskevat asiakirjat.

Näyttelijöiden esittämät historialliset hahmot sadan vuoden takaa johdattelevat yleisöä itsenäistymisen alkuhetkiin. Yleisön seassa liikkuvat suomalaisuusliikkeen johtohahmoksi noussut Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen sekä naisvoimistelun- ja urheilun sekä partiotyttötoiminnan uranuurtaja Anni Sofia ”Tuikku” Collan.  Paikalla nähdään myös suomalainen valtiomies Leopold (Leo) Henrik Stanislaus Mechelin ja Säätytalon sisäkkö.

Valtioneuvoston juhlahuoneiston kierros alkaa osoitteesta Fabianinkatu 25. Kierroksella pääsee tutustumaan rakennuksen historiaan ja keskeisiin saleihin sekä merkittäviin taideteoksiin.

Snellmaninkatu 3:ssa sijaitseva Arppeanum on muutama vuosi sitten muutettu historiallisesta miljööstä valtioneuvoston moderniksi monitilaksi.

Oikeusministeriö, sisäministeriö ja ulkoministeriö myös avoinna

Oikeusministeriö avaa ovensa yleisölle osoitteessa Eteläesplanadi 10. Päivän aikana on luvassa tietoiskuja eri aiheista, tutustumista talon tiloihin, taidekierroksia ja sähköisten demokratiapalveluiden esittelyä.

Sisäministeriön ovet ovat auki osoitteessa Kirkkokatu 12. Tarjolla on lyhyitä yleisöluentoja ja Kirkkokadulla on mahdollisuus tutustua poliisin, pelastuslaitoksen ja rajavartiolaitoksen kalustoon.

Ulkoministeriössä asiantuntijat kertovat ministeriön toiminnasta ja Merikasarmin historiasta. Yleisöluennot ovat klo 11–12 ja 13–14 osoitteessa ulkoministeriö, Engel-sali, Laivastokatu 22 (sisäänkäynti meren puolelta, A3 ovi).

Valtioneuvoston avoimet ovet -tapahtuma on osa Yhdessä-viikonloppua (25.–27.8.), jolloin on runsaasti tarjolla Suomi 100 -ohjelmaa niin Suomessa kuin maailmalla.  

Käytännön ohjeita avoimiin oviin

Vierailukohteissa on yleisön turvatarkastus. Tiloissa ei ole mahdollisuutta vaate- eikä tavarasäilytykseen, joten isot laukut ja reput tulee jättää kotiin. Nesteet kerätään pois. Suunnitellut esittelyreitit eivät mahdollista kulkemista lastenvaunujen kanssa.

Kohteet ovat pääsääntöisesti auki lauantaina 26.8. klo 10–14. Sisään pääsevät ne, jotka ovat tulleet jonoon klo 14 mennessä, jollei toisin ole ilmoitettu. Pyörätuolilla liikkuvat ohjataan sisälle esteetöntä reittiä. Valtioneuvoston juhlahuoneistossa esteetön kulku ei ole mahdollista.

Lisätietoja verkossa
Valtioneuvoston avoimet ovet -verkkosivu valtioneuvosto.fi/avoimet-ovet
Tietoja Suomi 100 Yhdessä-viikonlopun (25.–27.8.) ohjelmasta: suomifinland100.fi/yhdessa-viikonloppu

Avoimet ovet Facebookissa
Twitter: #avoimetovet #suomi100

Lisätietoja: yksikön päällikkö Heikki Hovi, p. 0295 160 090 ja viestintäpäällikkö Päivi Paasikoski, valtioneuvoston kanslia, p. 040 547 6279