Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi toimista yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon kilpailukyvyn turvaamiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.5.2016 11.41
Tiedote 199/2016

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on tehnyt linjauksia hallitusohjelmaan kirjatun yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon (CHP) veroleikkurin poiston korvaavista toimista. CHP-veroleikkurin poisto korvataan lämmityspolttoaineiden energiaveroa korottamalla hiilidioksikomponenttia painottaen. Tavoitteena on parantaa uusiutuvien energialähteiden asemaan fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna.

Hallitusohjelmassa eräänä veropoliittisena linjauksena verotuottojen lisäämiseksi ja samalla sähkön ja lämmön yhteistuotannon ohjaamiseksi vähäpäästöisemmäksi on CHP:n hiilidioksidiveron alennuksen (CHP-veroleikkuri) poistaminen vaiheittain. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan valtiovarainministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö valmistelevat mallin ja aikataulun. CHP-veroleikkurin poiston valmistelemiseksi ja veromuutoksen vaikutusten arvioimiseksi ministeriöt tilasivat yhdessä VTT:ltä selvityksen yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon hiilidioksidiveron puolituksen poiston vaikutuksista.

Selvitys osoitti, että nykyinen energiaverojärjestelmä toimii kokonaisuutena hyvin valtiontalouden sekä energia- ja ilmastopoliittisten tavoitteiden kannalta ja esimerkiksi kivihiilen käyttö vähenee tasaisesti.

- CHP-veroleikkurin poisto ei selvityksen mukaan olisi edistänyt hallitusohjelmassa sille asetettuja ympäristö- ja energiapoliittisia tavoitteita. Vaikutukset olisivat energian hinnan, energiatehokkuuden, omavaraisuuden ja ympäristönäkökohtien näkökulmasta olleet pääasiassa joko neutraalit tai lievästi negatiiviset. Siksi olemme etsineet toisen tavan löytää sovittu verotuotto. Tällä uudistuksella parannamme uusiutuvien energialähteiden asemaa fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna, valtiovarainministeri Alexander Stubb toteaa. 

VTT:n selvitys

Energiaverotus perustuu polttoaineen energiasisältöön (energiasisältövero) ja polton hiilidioksidiominaispäästöön (hiilidioksidivero). Kun energiasisältö- ja hiilidioksidivero laajojen selvitysten jälkeen otettiin käyttöön vuonna 2011, on veronkorotusten painopiste ollut hiilidioksidiverossa niin, että hiilidioksidiveron laskentaperusteena oleva hiilidioksiditonnin hinta on noussut 30 eurosta 54 euroon hiilidioksiditonnilta.

CHP-veroleikkurin poiston toteuttamatta jättämisen aiheuttaman verotuottovajeen täyttämiseksi talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti korottaa lämmityspolttoaineiden hiilidioksidiveron laskentaperusteena olevaa hiilidioksiditonnin hintaa vuoden 2017 alusta 58 euroon hiilidioksiditonnilta, jolloin hiilidioksiditonnin hinta olisi sama kuin liikenteen polttonesteillä. Lisäksi energiasisältöveroa korotetaan hieman, noin 0,4 euroa megawattitunnilta. Korotuksesta noin kolme neljäsosaa kohdistuisi siten hiilidioksidiveroon ja yksi neljäsosa energiasisältöveroon.

Turpeen verotasoon ei ehdoteta korotuksia. Korotus kohdistuisi fossiilisista polttoaineista voimakkaimmin kivihiileen ja parantaisi uusiutuvien energialähteiden asemaa fossiilisiin polttoaineisiin nähden.  

 
Sivun alkuun