Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tekoäly helpottamaan lintubongausta, palveluiden löytämistä tai yksinäisyyttä - Tekoälyhaun kokeilut valittu

statsrådets kommunikationsavdelning
Julkaisuajankohta 15.6.2018 15.31
Tiedote 309/2018

Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke ja Motiva Oy etsivät tekoälyaiheisia pienkokeiluja avoimessa haussa, joka päättyi 3.6.2018. Kokeilun paikka -alustan kautta toteutettu haku keräsi 37 ehdotusta, joista toteutettavaksi valittiin 21.

Kokeiluhaussa etsittiin tekoälykokeiluja, jotka parantaisivat arjen hyvinvointia. Haun teemoja olivat arki hallintaan, enemmän yhteisöllisyyttä sekä ympäristö ja me. Haku oli avoin kaikille, ja ehdotuksia jättivät muun muassa yritykset, kaupungit, korkeakoulut ja yksityishenkilöt.

Kaikki haun teemat keräsivät useita ehdotuksia. Ympäristö ja me -teemassa valittiin toteutettavaksi muun muassa kokeilu, jossa hyödynnetään konenäköä lintujen tunnistuksessa. Kokeilulla pyritään vahvistamaan erityisesti nuorten luontosuhdetta, tekemällä lintubongaus helpommaksi aloittaa.

Toteutettavat kokeilut lähestyvät arjen hyvinvointia monenlaisista suunnista. Monissa ehdotuksissa rakennetaan neuvontabotti helpottamaan palveluiden löytämistä. Botti voisi auttaa vaikkapa uudelle paikkakunnalle muuttavan opiskelijan elämää tai potilaan polkua terveyspalveluissa. Yhdessä kokeilussa kehitetään ystävyysbottia, joka voisi vähentää yksinäisyyttä.

Osassa ehdotuksia haluttiin kehittää tietämystä tekoälyn mahdollisuuksista. Kauniaisten kaupungin kokeilussa yläkoulun ja lukion opiskelijat pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan oman botin. Näin koululaiset oppivat itse, mitä tekoälyn avulla on mahdollista tehdä ja millaisia taitoja sen hyödyntäminen vaatii.

Valinnat teki arviointiraati, johon kuului tekoälyn, vaikuttavuuden ja kokeilujen asiantuntijoita niin tutkimus- kuin yritysmaailmastakin. Raati näki monissa kokeiluissa suurta potentiaalia. Vaikka nyt valitut kokeilut ovat pieniä, raati oli yhtä mieltä siitä, että monilla niistä on mahdollisuuksia laajaan vaikuttavuuteen.

Valituille kokeiluille järjestetään käynnistystilaisuus jo 19.6. ja kokeilut on tarkoitus toteuttaa lokakuun 2018 loppuun mennessä. Valitut kokeilut tulevat saamaan toteutuksensa tueksi 3 000-5 000 euroa.

Lisätietoja sekä kaikki valitut kokeilut

Lisätietoja: projektipäällikkö Virve Hokkanen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295160490, [email protected], erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, valtioneuvoston kanslia, p. 0295160206, [email protected], johtava asiantuntija Lea Gynther, Motiva Oy, p. 09 6122 5044, [email protected]

 
Sivun alkuun