Valtioneuvoston linna ja Säätytalo avaavat yleisölle ovensa lauantaina 14.9. – Kauppatorilla tarjotaan torikahvit

Valtioneuvoston viestintäosasto 9.9.2019 14.48
Tiedote

Suomen satavuotiasta hallitusmuotoa juhlitaan lauantaina 14. syyskuuta Valtioneuvoston linnassa ja Säätytalossa avoimin ovin kello 10–15. Samanaikaisesti Kauppatorilla nautitaan avoimien ovien torikahveja merkkivuoden kunniaksi.

Tutustumiskierros Valtioneuvoston linnassa johdattaa yleisön arkkitehti Carl Ludwig Engelin suunnitteleman rakennuksen historialliseen tunnelmaan. Reitillä nähdään muun muassa linnan portaikko, jonka toisen kerroksen tasanteella Eugen Schauman ampui kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin vuonna 1904. Lisäksi vieraat pääsevät tutustumaan valtioneuvoston istuntosaliin ja tasavallan presidentin esittelysaliin.

Myös pääministeri Antti Rinne osallistuu avoimien ovien päivään ja on yleisön tavattavissa työpaikallaan Valtioneuvoston linnassa osan päivästä.

Arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnittelema Säätytalo rakennettiin vuosina 1888–1890 ja edustaa tyyliltään uusrenessanssia. Yksi Säätytalon helmistä on sen mahtava portaikko, johon valo tulee värillisten kattoikkunoiden kautta. Nykyisin valtioneuvoston edustustilana toimivassa arvorakennuksessa järjestetään vuosittain satoja tilaisuuksia ja kokouksia.

Viimeksi sekä Valtioneuvoston linna ja Säätytalo olivat samanaikaisesti avoinna yleisölle vuonna 2017 Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Lisätietoa avoimien ovien tapahtumasta ja käytännön ohjeita paikalle saapuville vieraille on verkkosivuillamme.

Torikahveilla musiikkia ja puheenvuoroja

Helsingin Kauppatorilla tarjotaan avoimien ovien päivän torikahvit klo 10–15. Kahvin lomassa voi nauttia musiikista sekä lyhyistä Hallitusmuoto 100 -teemaa käsittelevistä puheenvuoroista ja keskusteluista. Puheenvuoroja pitää ja keskusteluissa on mukana historioitsijoita, kansanedustajia ja ministereitä. Torikahvien tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin valtioneuvoston kanslian sivuilla.

Suomen 100-vuotiasta hallitusmuotoa juhlitaan pitkin syyskuun toista viikkoa. Tietoa tapahtumista, niin menneistä kuin tulevista, löydät Hallitusmuoto 100 -verkkosivuilta.

Lisätietoja: Tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 029 516 0220, tiina-kaisa.laakso-liukkonen(at)vnk.fi; viestintäasiantuntija Aapo Riihimäki, p. 050 471 3020, aapo.riihimaki(at)vnk.fi