Hyppää sisältöön

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisu maakunta- ja sote-uudistuksen kanteluasiaan

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 7.4.2020 15.21
Tiedote

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on 7.4.2020 antanut ratkaisunsa koskien kanteluasiaa valtiovarainministeriön virkamiesten toiminnasta maakunta- ja sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyssä. Kantelu liittyy julkisuudessa esitettyihin epäilyihin tiedonkulun ongelmista eduskunnalle maakunta- ja sote -uudistuksen ratkaisevilla hetkillä.

Valtiovarainministeriö on toimittanut apulaisoikeuskanslerille kaikki tarvittavat tiedot asian selvittämiseksi. Apulaisoikeuskansleri toteaa ratkaisussaan, että valtiovarainministeriöltä saadun selvityksen perusteella ministeriön virkamiehet eivät ole menetelleet tietojen ja selvitysten toimittamisessa eduskunnalle lain tai virkavelvollisuuksiensa vastaisesti. Ratkaisussa todetaan myös, että sen ennakointi, miten lakiehdotuksen käsittely etenee eduskunnassa, ei saa vaikuttaa eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteuttamiseen. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ilmennyt, että esityksen valmistelijat olisivat tämän vuoksi jättäneet eduskunnalle kertomatta asian käsittelyn kannalta merkityksellisiä tietoja.

”Apulaisoikeuskansleri on käsitellyt asian perusteellisesti ja arvioinut ministeriön virkamiesten toimintaa asiassa. Ministeriö tarkentaa menettelyjään apulaisoikeuskanslerin päätöksessä esille tuotuihin asioihin liittyen. Erityisesti tässä lainsäädäntöhankkeessa lainvalmistelijat tekivät vaativaa työtä kovan aikataulupaineen alla. Ministeriö on jo panostanut ja tulee entisestään panostamaan siihen, että vastaavilta aikataulupaineilta vältytään ja, että lainvalmistelijoilla olisi entistä paremmat edellytykset laadukkaaseen lainvalmisteluun”, sanoo valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki.

Lisätietoja:

Valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki, puh. 02955 30292, martti.hetemaki(at)vm.fi

Sivun alkuun