Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Keväthumaus
Digitalisaatiomurroksen aallonharjalla

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.4.2018 15.48
Uutinen

Digitalisaation huipputapahtuma Keväthumaus kokosi Suomen digitalisaation suunnannäyttäjät Finlandia-talolle 11.4. Valtiovarainministeriön järjestämässä tapahtumassa oli koolla yli kahdeksansataa digitaalisesta murroksesta kiinnostunutta asiantuntijaa. Tilaisuudessa nostettiin esiin mm. miltä näyttävät tulevaisuuden teknologiat ja megatrendit sekä miten digitalisaatio muuttaa yhteiskunnan valtarakenteita?

Tilaisuus avattiin digisti kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläsen videotervehdyksellä. Vehviläinen korosti puheessaan sitä, miten olemme jatkossakin yksi digitalisaation huippumaista.

”Suomen tulee olla maailman paras maa tekoälyn soveltamisessa, yrityksillänne tulee olla mahdollisuudet menestyä alustataloudessa, julkisen sektorin palveluiden on oltava aidosti digitaalisia. Hallitus päättikin tammikuun lopulla käynnistää selonteon valmistelun tekoälystä ja tietopolitiikasta.”

Digimurros muuttaa toimintatapoja ja hierarkioita

Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja Leena Mörttinen korosti puheessaan, kuinka yhteiskunnat ja maailmantalouden järjestys ovat keskellä modernin ajan suurinta murrosta, kun digitalisaatio muuttaa valtarakenteita.

”Uudet horisontaaliset teknologiat, kuten lohkoketjut, pakottavat meidät miettimään mihin hierarkioita enää tarvitaan. Myös datan merkitys korostuu murroksessa; aikaisemmin raha oli dataa, nyt data on rahaa,” mainitsi Mörttinen.

Myös Tomorrow Labsin toimitusjohtaja Sami Honkonen peräsi puheessaan, että perinteisistä hierarkioista ja vanhoista johtamistavoista olisi päästävä eroon digimurroksen johtajuudessa. Hän korosti kokeilukulttuurin ja responsiivisen organisaation merkitystä. Myös disruptioanalyytikko Perttu Pölönen kannusti puheenvuorossaan luomaan rohkeasti myös uutta vanhan kehittämisen sijaan.

”Disruptio tarkoittaa sitä, että luodaan uusi systeemi, joka saa vanhan näyttämään tarpeettomalta. Se luo aina enemmän työtä kuin se tuhoaa,” kertoi Pölönen.

Ihmistä tarvitaan teknologiamurroksen keskellä

Lähes kaikissa päivän puheenvuoroissa korostui se, että meidän tulee hyödyntää teknologiaa digimurroksessa, mutta myös inhimillisten piirteiden ja taitojen merkitys kasvaa tekoälyn ja robottien aikakaudella. Ihmistä tarvitaan aina tulkitsemaan soveltamaan ja luoviin tehtäviin.

”Työnteko on ongelmien ratkaisemista ja teknologia on aina ollut osa tätä ongelmanratkaisua. Teknologiaa ei tulisi nytkään pelätä,” rohkaisi aivotutkija Katri Saarikivi.

Pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäki korosti, että valtionhallinnossa tähdätään ihmiskeskeiseen tekemiseen.

”Muutoksentekemisessä on olennaista, että säilytämme sen, mikä on tärkeää. Keskinäinen luottamus korostuu, kun avaamme omia siilojamme,” hän totesi.

Tilaisuuden lopuksi valtiovarainministeriön JulkICT-osaston ylijohtaja Anna-Maija Karjalainen kiitti kaikkia onnistuneesta päivästä ja kertoi, että tilaisuus siirtyy ensi vuonna Väestörekisterikeskuksen järjestettäväksi.

”Toivotan teidät tervetulleeksi jo ensi vuoden uudistuneeseen Keväthumaukseen!” toivotti Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari.

Päivän aikana kuultiin myös useita muita puheenvuoroja muun muassa maakunta- ja soteuudistuksen digitalisaatiosta, tulevaisuuden väylistä sekä digitalisaation varmistamisesta kaikille. Lisäksi tilaisuudessa esiteltiin julkisen hallinnon tekoälyohjelma Aurora (video aiheesta Suomidigissä).

  • Katso harjoittelijamme Miisa Rotola-Pukkilan video Keväthumauksesta Suomidigin Youtube-kanavalta
  • Tilaisuuden tallenteet ja kuvia tilaisuudesta julkaistaan 18.4. Keväthumauksen verkkosivulla kevathumaus.fi.
  • Keväthumauksen aiheista käytiin myös runsasta keskustelua Twitterissä. Löydät keskustelut hashtagilla #kevathumaus.

Lisätietoja:

Viestintäsuunnittelija Anna Oravakangas, anna.oravakangas(at)vm.fi, puh. 029 553 0312

Anu Vehviläinen Digitalisoituminen Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT
 
Sivun alkuun