FI SV

EU-kokoukset
EU:n neuvosto hyväksyi maakohtaiset suositukset

Valtiovarainministeriö 13.7.2018 12.19
Uutinen
EU:n neuvosto hyväksyi maakohtaiset suositukset

EU:n valtiovarainministerit hyväksyivät perjantaina 13. heinäkuuta maakohtaiset suositukset Suomelle ja muille jäsenmaille. Valtiovarainministeri Petteri Orpo edusti Suomea talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) kokouksessa Brysselissä.

Suositukset ovat osa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa, jossa koordinoidaan jäsenmaiden budjetti- ja talouspolitiikkaa.

Neuvosto suosittaa, että Suomi toteuttaa vuosina 2018 ja 2019 toimia, joilla se

  1. saavuttaa julkisen talouden keskipitkän aikavälin tavoitteen vuonna 2019, kun otetaan huomioon rakenneuudistusten toteuttamisen takia tilapäisesti sallitut poikkeamat; varmistaa, että hallintouudistus sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannustehokkuuden ja yhdenvertaisen saatavuuden parantamiseksi hyväksytään ja toteutetaan;
  2. parantaa kannustimia työn vastaanottamiseen ja varmistaa työttömille ja työmarkkinoiden ulkopuolella oleville asianmukaiset ja hyvin integroidut palvelut;
  3. vahvistaa kotitalouksien velkaantuneisuuden seurantaa muun muassa perustamalla luottorekisterijärjestelmän.

”Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen osalta Euroopan komissio suositteli jo viime vuonna oikea-aikaista päätöksentekoa ja toteutusta, ja tämän vuoden suositus on hyvin samanlainen. Työn vastaanottamisen kannustimien parantamiseksi hallitus taas on jo tehnyt useita päätöksiä, joista aktiivimalli on yksi esimerkki. Lisäksi kevään kehysriihessä hallitus lisäsi TE-toimistojen henkilöstöresurssia ja työllisyysmäärärahoja. Komission luottorekisterijärjestelmää koskevaan suositukseen liittyen on hyvä todeta, että oikeusministeriö on käynnistänyt selvityksen positiivisen luottorekisterin perustamisesta”, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Neuvoston tiedote (englanniksi)

Taustatietoa EU-ohjausjaksosta 

Lisätietoja:

Finanssineuvos Marketta Henriksson, puh. 02955 30441, marketta.henriksson(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.