Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU:n valtiovarainministerit pyrkivät sopuun veronkierron vastaisesta direktiivistä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2016 14.00
Tiedote
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät torstaina 16. kesäkuuta veronkierron vastaista direktiiviä ja pankkiunionin syventämistä. Suomea edustavat Ecofin-neuvostossa Luxemburgissa valtiovarainministeri Alexander Stubb ja pysyvä edustaja, suurlähettiläs Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve.

EU:n komissio antoi tammikuussa ehdotuksen veronkierron vastaiseksi direktiiviksi. Jäsenmaiden valtiovarainministerit käsittelivät ehdotusta toukokuun Ecofin-neuvostossa mutta eivät päässeet asiasta sopuun. Nyt poliittista yhteisymmärrystä haetaan puheenjohtajan uuden kompromissiehdotuksen pohjalta.

Kompromissiehdotus sisältää seuraavat säännökset veronkierron estämiseksi:

  • korkojen vähennysoikeuden rajoittaminen
  • maastapoistumisverotus
  • siirtyminen vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään
  • yleinen väärinkäytöksiä koskeva sääntö
  • ulkomaisia väliyhteisöjä koskeva lainsäädäntö
  • verokohteluiden eroavuudet eli niin sanottu hybridisääntö.

Suomi kannattaa puheenjohtajan ehdotusta ja on sitoutunut direktiivin tavoitteisiin. Suomi pitää tärkeänä, että Ecofin-neuvosto saavuttaa poliittisen yhteisymmärryksen tässä kokouksessa.

Taustatietoa veronkiertopaketista (neuvoston sivut)

Pankkiunionia ehdotetaan syvennettäväksi

Toinen Ecofin-neuvoston pääaihe on pankkiunionin syventäminen. Puheenjohtajan tavoitteena on saavuttaa poliittinen yhteisymmärrys tiekartasta, jossa jäsenvaltiot sitoutuisivat tavoitteisiin pankkiunionin syventämiseksi.

Tiekarttaan on ehdotettu useita toimia, jotka vähentäisivät pankkitoiminnan riskejä ja toisaalta jakaisivat niitä jäsenmaiden kesken. Keskeinen ehdotus riskien jakamiseksi on eurooppalaisen talletussuojajärjestelmän perustaminen.

Suomi kannattaa vahvaa pankkiunionia, joka perustuu tehokkaaseen sijoittajanvastuuseen. Suomen mielestä riskien jakamista voidaan lisätä vain, jos ensin vähennetään pankkitoiminnasta julkiselle taloudelle aiheutuvia riskejä.

Suomen mielestä eurooppalaiseen talletussuojaan voidaan siirtyä vasta, kun on päätetty toimista pankkisektoreiden riskien vähentämiseksi ja pankkien vakavaraisuuden yhdenmukaistamiseksi. Tässä on Suomen mielestä keskeistä valtionvelkakirjojen kohtelun muuttaminen pankkien vakavaraisuuslaskennassa.

Hallitus: Eurooppalainen talletussuoja edellyttää tasavertaisia lähtökohtia (tiedote 11.2.)

Taustatietoa pankkiunionista (neuvoston sivut)

Maakohtaiset suositukset hyväksytään

Lisäksi valtiovarainministerit hyväksyvät ehdotukset maakohtaisiksi suosituksiksi jäsenmaille. Suositukset menevät vielä Eurooppa-neuvoston eli EU:n huippukokouksen vahvistettaviksi.

Ministerit saavat tilannekatsaukset tiivistetystä yhteistyöstä rahoitusmarkkinaverossa, terrorismin rahoituksen estämisestä ja pankkiunionin toimeenpanosta sekä keskustelevat käännetystä arvonlisäverovelvollisuudesta. Neuvoston on myös määrä poistaa päätökset Kyproksen, Irlannin ja Slovenian liiallisesta alijäämästä.

Ecofinin asialista (neuvoston ennakkotiedote)

Talouspolitiikan EU-ohjausjakso: kevään 2016 maakohtaiset suositukset  (komission tiedote)

Euroryhmä keskustelee inflaatiosta ja eläkejärjestelmistä

Euroryhmä kokoontuu Luxemburgissa perjantaina 17. kesäkuuta. Suomea edustaa ministeri Stubb.

Ministerit keskustelevat inflaatio- ja valuuttakurssikehityksestä sekä eläkejärjestelmien kestävyydestä. Esillä on myös Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa käytävä keskustelu euroalueen taloudesta (niin sanottu artikla IV -konsultaatio) ja euroryhmän työohjelma loppuvuodelle.

Euroryhmän asialista (euroryhmän ennakkotiedote)

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen (at) vm.fi

Lainsäädäntöneuvos Marianne Malmgrén (veronkierron ehkäisy), puh. 02955 30163, marianne.malmgren (at) vm.fi

Neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro (pankkiunioni), puh. 02955 30302, jaakko.weuro (at) vm.fi

Ecofin on talous- ja rahoitusasioiden neuvosto, yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

 
Sivun alkuun