Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Hallituksen esitys
Kansainvälisten veroriitojen ratkaisemiseen esitetään uutta sääntelyä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2018 13.36
Tiedote

Hallitus antoi 13. joulukuuta esityksen laista, joka koskee kansainvälisten veroriitojen ratkaisumenettelyä.

Uuden lain tavoitteena on saattaa kansainvälisten veroriitojen ratkaisumenettelyä koskeva EU-direktiivi voimaan Suomessa. Direktiivin mukaisessa menettelyssä yksittäiseen, kansainvälistä verotusta koskevaan tulkintaongelmaan EU-valtioiden välillä pyrittäisiin löytämään ratkaisu valtioiden välisin neuvotteluin ja viime kädessä välimiesmenettelyssä.

Sen lisäksi, että uudessa laissa säädettäisiin EU-direktiivin mukaisesta kansainvälisten veroriitojen mukaisesta ratkaisumenettelystä, tavoitteena on soveltaa uusia säännöksiä tietyiltä osin myös muihin valtioiden välisiin, kansainvälistä verotusta koskeviin riidanratkaisumenettelyihin. Tarkoituksena on, että tiettyjä uuteen lakiin sisältyviä säännöksiä sovellettaisiin myös silloin, kun verovelvollinen on hakeutunut riitojenratkaisua koskevaan menettelyyn verosopimuksen perusteella tai siirtohinnoittelua koskevan EU-arbitraatiosopimuksen nojalla. EU-arbitraatiosopimuksen puitteissa voidaan pyrkiä ratkomaan EU-valtioiden välisiä siirtohinnoitteluun liittyviä ongelmia. Näin eri menettelyt olisivat mahdollisimman yhdenmukaiset esimerkiksi sen osalta, millaisen riidanratkaisumenettelyn käynnistävän hakemuksen tulisi olla ja miten riidanratkaisumenettelyssä saavutettu ratkaisu pannaan täytäntöön.

EU-direktiivi on saatettava kansallisesti voimaan 30.6.2019 mennessä. Direktiivi edellyttää, että sitä sovelletaan hakemuksiin, jotka on toimitettu 1.7.2019 ja jotka koskevat 1.1.2018 tai sen jälkeen alkaneita verovuosia.

Siltä osin kuin lakiluonnokseen sisältyy muutosehdotuksia, jotka koskevat myös muita kuin EU-direktiivin mukaisia hakemuksia, niitä on tarkoitus soveltaa hakemuksiin, jotka on toimitettu 1.7.2019 tai sen jälkeen.

Hallitus antoi esityksen laista 13. joulukuuta 2018. Hallituksen esitys julkaistaan Hallituksen esitykset ja päätökset -sivulla.

Kansainvälisten veroriitojen ratkaisumenettelystä 20 lausuntoa (uutinen 26.9.)

Kansainvälisten veroriitojen ratkaisemiseen ehdotetaan uutta sääntelyä (tiedote 27.8.)

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Leena Aine, puh. 02955 30032, leena.aine(at)vm.fi

 
Sivun alkuun