Hyppää sisältöön

Peruspalvelujen tila 2020 -raportti
Kuntien peruspalvelut ovat murroksessa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2020 12.06
Tiedote

Kuntien peruspalvelut ovat Suomessa murroksessa väestön ikärakenteen muutoksen, syntyvyyden laskun, kustannusten kasvun, alueellisen eriytymisen ja kaupungistumisen myötä. Kunnat eroavat kooltaan, olosuhteiltaan ja väestörakenteeltaan merkittävästi toisistaan, ja erot ovat kasvussa. Peruspalveluihin tämä heijastuu erilaistumisena.

Suuret alueelliset ja väestöryhmien väliset erot sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuudessa ovat palvelujärjestelmän keskeinen ongelma. Erikoissairaanhoito on suurin peruspalvelujen yksittäinen kustannuserä ja raportin painelaskelman mukaan sen kustannukset ovat edelleen kasvamassa. Myös lasten ja nuorten käyntimäärät mielenterveyshäiriöiden vuoksi erikoissairaanhoidoissa ovat lisääntyneet huomattavasti.

Perusopetuksen jälkeisessä sijoittumisessa lukion ja ammatillisen koulutuksen välillä on nähtävissä eriytymistä maan eri osien välillä. Alueelliset erot työllistymisessä toisen asteen koulutuksen jälkeen ovat edelleen merkittävät. Välivuodet lukion jälkeen ovat lisääntyneet erityisesti naisilla.

Pätevän henkilöstön saatavuus peruspalveluissa on maanlaajuinen ongelma, jonka ennustetaan kasvavan sekä varhaiskasvatuksessa että sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kunnissa on käynnissä palveluverkon sopeuttaminen: kun väestö ikääntyy, palvelutarve muuttuu monella saralla. Perusopetuksen oppilasmäärä on kääntymässä voimakkaaseen laskuun, mikä tarkoittaa sitä, että kouluverkko jatkaa harventumista.

Sote-palveluiden kysyntä kasvaa: terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä voi olla merkittävä rooli kustannusten hillitsemisessä. Hyvinvointia tukevien kulttuuri- ja liikuntapalveluiden saatavuudessa näkyy maan eriytymiskehitys ja kaupunkipainotteisuus. Myönteistä on, että liikuntapaikkojen kehittämisessä otetaan yhä enemmän huomioon kaikenikäisten palvelutarpeet.

Taustaa

Joka toinen vuosi tehtävä raportti antaa yleiskuvan peruspalvelujen tilasta päätöksentekijöille hallinnon eri tasoilla. Arviointiaineisto on koottu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja aluehallintovirastoista. Siinä on hyödynnetty Tilastokeskuksen tuottamaa kuntien taloutta ja toimintaa kuvaavaa tilastoaineistoa. Peruspalveluilla tarkoitetaan tässä raportissa valtionosuuspalveluita: opetus- ja kulttuuripalveluita sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Tutustu Peruspalvelujen tila -raporttiin

Lisätietoja:

finanssineuvos Teemu Eriksson, puh. 02955 30177, teemu.eriksson(at)vm.fi
erityisasiantuntija Antto Korhonen, puh. 02955 30547, antto.korhonen(at)vm.fi
neuvotteleva virkamies Markku Mölläri, puh. 02955 30281, markku.mollari(at)vm.fi

Sivun alkuun