Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Rakennusalan suhdanneryhmä:
Rakentamisen hyvä suhdannevaihe on päättymässä – tuotanto vähenee tänä ja ensi vuonna

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2019 11.00
Uutinen

Rakentamisen tuotanto pysyy kuluvana vuonna lähellä nykytasoaan tai vähenee enintään kaksi prosenttia vuodentakaisesta, arvioi rakennusalan suhdanneryhmä 14. lokakuuta julkaistussa raportissaan. Ensi vuonna rakentamisen tuotanto vähenee 1,5–3,5 prosenttia.

Uusia rakennushankkeita käynnistettiin vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla runsaasti. Rakentaminen jatkuu vilkkaana myös loppuvuonna. Uusien rakennushankkeiden määrä on kuitenkin vähitellen lähtenyt laskuun, koska myönnettyjen rakennuslupien määrä on vähentynyt. Talouskasvun jatkuminen ja matalalla pysyvät korot tukevat rakentamisen kysyntää. Äkillistä rakennushankkeiden määrän vähenemistä ei ole näköpiirissä.

Uusien kerrostalojen rakentamisen odotetaan vähenevän nopeasti, koska kerrostalojen rakentamisluvat ovat vähentyneet tammi-heinäkuun aikana lähes 20 prosenttia. Rakennusaloitusten määrä on palautumassa pidemmän aikavälin kestävän kysynnän tasolle. Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi, että vuonna 2019 aletaan rakentaa 37 000−38 000 asuntoa. Vuonna 2020 uusia asuntoja aletaan rakentaa tuhansia vähemmän.

Myös tuotannollisten tilojen rakentamisen arvioidaan vähenevän tänä vuonna. Tuotannollisten tilojen rakennusluvat ovat vähentyneet vajaat kymmenen prosenttia tammi-heinäkuussa. Poikkeuksen tekee teollisuus, joka investoi aktiivisesti kuluvana vuonna. Myös terveydenhuollon rakennusten ja niin sanottujen kokoontumisrakennusten rakentaminen on vilkasta. Kokoontumisrakennuksia ovat esimerkiksi urheilurakennukset.

Korjausrakentamisen trendinomainen kasvu on viime vuosina hidastunut selvästi. Rakennusalan suhdanneryhmä ennustaa korjausrakentamisen kasvavan noin 1,5 prosentin vauhtia lähivuosina. Myös maa- ja vesirakentamisen arvioidaan lisääntyvän sekä kuluvana että ensi vuonna julkisten hankkeiden lisääntyessä.

Rakentamisen hintakehityksen arvioidaan tasaantuvan, kun käynnistyvien rakennushankkeiden määrä vähenee. Myös infrarakentamisen kustannusten nousu on hidastunut erityisesti öljyn hinnan laskun seurauksena.

Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi rakennusalan työllisyyden kääntyvän laskuun ensi vuoden aikana rakentamisen tuotannon vähenemisen myötä.

Rakentaminen 2019–2020

Lisätietoja:

finanssineuvos Sontag Sari, puh. 02955 30181, sari.sontag(at)vm.fi

Valtiovarainministeriön johtama rakennusalan suhdanneryhmä arvioi talo-, infrastruktuuri- ja korjausrakentamisen suhdanteiden kehitystä. Rakennusalan suhdanneryhmän raportit käsittelevät alan suhdannetilannetta koko maassa ja osin myös alueellisesti. Raporteissa tilannetta tarkastellaan volyymien, hintojen, kustannusten, rahoituksen sekä työllisyyden ja rakennusmateriaalien menekin näkökulmasta. Suhdanneryhmä käsittelee rakentamiseen liittyviä rakenteellisia kysymyksiä ja muutostarpeita pitkällä aikavälillä. Ryhmä antaa myös suosituksia tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi rakennusalalla.

 
Sivun alkuun