Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Salpalinjan rakenteet on luovutettu maanomistajille

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 18.6.2019 14.44
Tiedote

Valtiovarainministeriö teki vuonna 2018 päätöksen Salpalinjan linnoitusketjun rakenteiden luovuttamisesta maanomistajille. Maanmittaustoimitukset, joissa rakenteet luovutettiin, on nyt saatu päätökseen.

Valtiovarainministeriö teki huhtikuussa 2018 päätöksen Suomen itärajalle vuosina 1940–1944 rakennetun Salpalinja-linnoitusketjun rakenteiden luovuttamisesta maanomistajille. Käyttöoikeuksien rajoittaminen tarkoittaa, että valtiolla on ollut oikeus käyttää linnoituksen rakenteita esimerkiksi varastoina. Jatkossa maanomistajat voivat itse päättää, miten rakenteita hyödynnetään esimerkiksi matkailu- tai virkistyskäytössä.

Valtiovarainministeriö teki Maanmittauslaitokselle hakemuksen käyttöoikeuksien purkamisesta toukokuussa 2018. Tämän jälkeen Maanmittauslaitos otti yhteyttä niihin maanomistajiin, joiden mailla oli käyttöoikeuksiltaan rajoitettuja kohteita. Tämä jälkeen järjestettiin maanmittaustoimitukset, joissa linnoitusketjun rakenteet luovutettiin maanomistajille. Maanmittaustoimituksia oli yhteensä seitsemän.

Valtio on vastannut niiden kohteiden turvaamisesta, joissa on ollut käyttöoikeuden rajoituksia. Kohteiden turvaaminen on tarkoittanut muun muassa riskikohteiden sulkemista ja suojaamista sekä kyltittämistä. Maanmittaustoimitusten aikana tuli ilmi 35 uutta kohdetta, jotka tarvitsevat uusia suojaustoimenpiteitä. Senaatti-kiinteistöt tekee näissä kohteissa suojaus- ja hoitotoimenpiteitä kesän 2019 aikana, ja kohteiden tarkistuskierrokset tehdään syksyyn mennessä. Jatkossa Museovirasto neuvoo ja ohjeistaa maanomistajia rakenteiden kunnostamisessa.

Valtio luovuttaa Salpalinjan rakenteet maanomistajille (tiedote 23.4.2018)

Tietoa Salpalinjasta valtiovarainministeriön verkkosivuilla

Lisätietoja:

finanssineuvos Tero Meltti, tero.meltti(at)vm.fi, p. 02955 30770

 
Sivun alkuun