Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tiedonhallintalautakunnan perustamista valmisteleva työryhmä aloitti toimintansa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2019 13.01
Tiedote
Tiedonhallintalautakunta 19.6.2019.

Viranomaisten tietojen käsittelyä ja tietoaineistojen kuvaamista koskevan tiedonhallintalain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020. Laissa säädetään tiedonhallintalautakunnasta, jonka toiminta käynnistyy yhtäaikaisesti lain tullessa voimaan. Tiedonhallintalautakunnan perustamista valmistelevan työryhmän työ käynnistettiin 19. kesäkuuta.

Valtiovarainministeriö asetti 10.6.2019 työryhmän valmistelemaan uuden tiedonhallintalautakunnan perustamista sekä lautakunnan tehtäviin liittyvien ensimmäisten suositus- ja ohjeluonnosten laatimista. Tiedonhallintalautakunnan tehtävänä on edistää ja arvioida tiedonhallintalain vaatimusten toteuttamista.

Ensimmäiset laadittavat suositukset ja ohjeet liittyvät tiedonhallintamalliin, tiedonhallinnan muutosarviointiin, asiakirjajulkisuuskuvaukseen, tietoturvallisuuden toteuttamiseen sekä teknisten rajapintojen ja katseluyhteyksien käyttöön. Uusi työryhmä kokoontui tänään järjestäytymiskokoukseen, jossa suunniteltiin loppuvuoden työtehtäviä sekä työryhmän jakautumista alatyöryhmiin laatimaan suosituksia ja ohjeita.

”Työryhmällä on useita tärkeitä tehtäviä hoidettavanaan ennen lautakunnan perustamista. Työryhmän tehtävänä on erityisesti varmistaa lautakunnan työn nopea käynnistyminen vuoden 2020 alussa sekä tiedonhallintalain täytäntöönpanon kannalta keskeisen informaatio-ohjauksen tuottaminen, työryhmän puheenjohtajana toimiva valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Tomi Voutilainen totesi.

”Tiedonhallintalautakunnan verkostomainen toiminta mahdollistaa avoimen vuoropuhelun ja yhteistyön. Suositus- ja ohjeluonnosten laadintaan voi osallistua lautakunnan alatyöryhmien järjestämissä työpajoissa. Työpajoista tiedotetaan myöhemmin lisää ja niihin kutsutaan myös erikseen asiantuntijoita”, Voutilainen jatkoi.

Tiedonhallintalautakunta:

  • Tiedonhallintalautakunta toimii valtiovarainministeriön yhteydessä itsenäisenä viranomaisena.
  • Valtioneuvosto nimittää tiedonhallintalautakunnan neljäksi vuodeksi kerrallaan.
  • Tiedonhallintalautakunta on monialainen asiantuntijaviranomainen, joka toimii verkostomaisesti tiedonhallintalain tavoitteiden ja vaatimusten edistämiseksi.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Tomi Voutilainen, puh. 0295 530 453, tomi.voutilainen(at)vm.fi

 
Sivun alkuun