Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallituksen esitys
Tuloverolain muutoksella edistetään mahdollisuuksia sitouttaa henkilöstöä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2020 13.37
Tiedote

Uudistuksen tavoitteena on edistää listaamattomien yhtiöiden mahdollisuuksia sitouttaa henkilöstöä sekä selkeyttää osakkeen arvostamista henkilöstöanneissa.

Hallitus esittää, että tuloverolakia muutetaan lisäämällä siihen listaamattomien osakeyhtiöiden henkilöstöanteja koskevat säännökset. Uudistus perustuu hallitusohjelmaan.

”Osaava ja sitoutunut henkilöstö on yrityksen tärkein pääoma. Nyt esitetty muutos helpottaa osaltaan henkilöstön sitouttamista esimerkiksi startup-yrityksissä. Pidän toimea tärkeänä myös ulkomaisten osaajien houkuttelemisen näkökulmasta”, toteaa valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

Uudistus tarjoaa yhtiöiden työntekijöille verotuksellisesti edullisen mahdollisuuden merkitä listaamattoman työnantajayhtiön osakkeita henkilöstöannissa. Edellytyksenä on, että etu on henkilöstön enemmistön käytettävissä.

Säännöstä ei sovelleta silloin, kun verovelvollisen, hänen perheenjäsenensä tai heidän yhdessä omistamansa osuus ylittää kymmenen prosenttia yhtiön osakkeista tai vastaavan osuuden yhtiön kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä.

Yhtiön tulee merkintähetkellä harjoittaa elinkeinotoimintaa. Lisäksi yhtiön tulee merkintähetkellä olla säännöllisesti palkkaa maksava työnantaja sekä kuulua ennakkoperintärekisteriin.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2020. Lakia tuloverolain muuttamisesta sovelletaan osakeanteihin, joita koskeva päätös on tehty lain voimaantulon jälkeen. 1.7.2020−31.12.2021 toteutetuista osakeanneista on annettava tiedot ensimmäisen kerran tammikuun 2022 loppuun mennessä.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Timo Annala, puh. 02955 30318, timo.annala(at)vm.fi

 
Sivun alkuun