Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Katri Kulmuni:
Työllisyys, investoinnit ja yrittäjyyden edistäminen hallituksen talouspolitiikan tärkeimpiä kysymyksiä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 22.1.2020 13.02
Tiedote
Katri Kulmuni.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni linjasi hallituksen kevään talouspolitiikan tärkeimmiksi kysymyksiksi työllisyyden, investoinnit ja yrittäjyyden edistämisen. Ministeri Kulmuni puhui OP Ryhmän Tutkimussäätiön teemaseminaarissa Helsingissä 22. tammikuuta.

Työllisyys, investoinnit ja yrittäjyyden edistäminen luovat agendan myös huhtikuun kehysriihelle.

”Työllisyyden kasvu ja työttömyyden lasku ovat hidastuneet viime aikoina. On tehtävä enemmän töitä sen eteen, jotta yhä useampi suomalainen pääsee kiinni työnsyrjään. Viime kädessä hallitus vastaa siitä, että elokuun budjettiriihessä tehdään päätökset 30 000 uuden työllisen lisäävistä toimista”, totesi ministeri Kulmuni.

”Työllisyys on keskeinen elementti myös hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamisen kannalta. Uudet työpaikat eivät voi syntyä valtion rahalla. Myöskään pysyviä menoja ei voi lisätä ilman työllisyystoimia”, sanoi ministeri Kulmuni.

Kansantalouden kasvu on pitkällä aikavälillä lähes täysin riippuvainen investointien seurauksena paranevasta tuottavuudesta. Tämän vuoksi tarvitaan toimenpiteitä, jotka kannustavat yrityksiä investoimaan entistä enemmän. Vuoden alusta lähtien yritykset saavat vähentää kone- ja laiteinvestoinnit kaksinkertaisina. Parhaillaan selvitettävänä on mm. yritysten tutkimusyhteistyökannustin, jolla pyritään lisäämään yritysten tutkimus- ja kehitysinvestointeja. Datan avaaminen tarjoaa myös mahdollisuuksia uusille investoinneille.

”Kehysriihestä tulee saada lisää päätöksiä investointien vauhdittamiseksi”, linjasi ministeri Kulmuni

Työllisyystavoitteen saavuttaminen edellyttää kasvuhakuisen yrittäjyyden edellytysten vahvistamista. Jopa kolme neljästä uudesta työpaikasta syntyy nopeasti kasvaviin yrityksiin.

”Yrittäjyyspolitiikkaan pitää saada enemmän kokoavaa otetta. Näin varmistetaan kasvua ja kannattavuutta tukeva vakaa toimintaympäristö. Valmistelussa oleva yrittäjyysstrategia kokoaa hallituksen yrittäjyyden edistämiseen liittyvät toimenpiteet yhden sateenvarjon alle. Niitä toteutetaan useissa ministeriöissä ja johdetaan yhtenäisenä kokonaisuutena”, sanoi ministeri Kulmuni.

Ministeri Kulmunin puhe OP Ryhmän Tutkimussäätiön seminaarissa

Lisätietoja:

erityisavustaja Kari Jääskelänen, kari.jaaskelainen(at)vm.fi, puh. 0440 581 030

Katri Kulmuni Talouspolitiikka
 
Sivun alkuun